Vineri,
04.10.2024
Innorat
Acum
18°C

Cultura anului 2018 la Sibiu: scad salariile de luna aceasta, cu până la 50%

Cultura anului 2018 la Sibiu: scad salariile de luna aceasta, cu până la 50%

Managerul Muzeului Astra încasează un salariu cu 20% mai mic față de luna trecută, la fel au scăderi și alți muzeografi. La Teatrul Gong, jumătate din angajați primesc cu până la 1.000 de lei mai puțin pe lună, iar la Biblioteca județeană Astra scăderile salariale îi afectează pe cei cu cea mai mare vechime și experiență. Scăderile salariale sunt efecte ale trecerii contribuțiilor în sarcina salariaților.

Ciprian Ștefan, managerul Muzeului Astra, anunța la finele lui 2017 unul dintre cele mai bune rezultate pentru instituția pe care o conduce: 3,4 milioane de lei venituri proprii (inclusiv din proiecte și fără a include aici și subvențiile de la Consiliul Județean), față de 1,7 milioane de lei, cât reprezenta limita minimă asumată prin contract.

Luna aceasta, însă, Ciprian Ștefan va primi drept salariu o sumă cu 20% mai mică decât în luna decembrie, când erau anunțate rezultatele Muzeului Astra. ”În plus, de exemplu, în muzeu funcționează trei operatori economici, cu angajați care au un loc de muncă datorită activității culturale din Dumbrava Sibiului. Deci vorbim de mai multe beneficii aduse comunității, nu doar de turiștii care vin la Sibiu pentru Muzeul Astra. Cu toate acestea, eu sunt ciuntit la salariul net cu 20%. În condițiile în care pentru a obține aceste rezultate am făcut sacrificii și pe plan personal. Dar eu, acum, trebuie să tai 20% și din banii alocați copiilor mei. Sunt supărat. Eu, acum, sunt în criză economică”, explică Ciprian Ștefan. Alături de el, cu mai puțini bani acasă vor pleca și alți muzeografi. ” Afectează și o parte din angajați, în special pe cei din zona de middle-management. Le scad salariile. Sunt oameni sub 50 de ani, oameni care mai au putere pentru a dezvolta această țară, dar care își pun un mare semn de întrebare dacă mai merită”, mai arată Ciprian Ștefan.

Cum s-a ajuns la aceste scăderi

Probabil că angajații Teatrului Gong din Sibiu sunt printre cei mai afectați de scăderea de venituri. Din cei 49 de angajați, pentru 23 salariile scad cu procente cuprinse între 14% și 50% față de cele plătite în decembrie 2017. În bani scăderea înseamnă una de până la 1.000 de lei, lunar. ”E o situație ingrată, dar din respect pentru publicul nostru vom continua să lucrăm la fel de bine ca până acum”, spune Adrian Tibu, tânărul director al Teatrului Gong.

El detaliază și circuitul legislației fiscale care a dus la situația în care oamenilor din cultură li se reduc salariile, într-un context social în care tuturor celorlalte categorii profesionale veniturile le sunt crescute. Este vorba de faptul că angajaților din instituțiile culturale mărirea de salarii aplicată în domeniul bugetar din luna iulie a anului trecut a fost amânată pentru începutul acestui an. Început de an în care un alt act normativ prevede transferul obligativității plății contribuțiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului.

”Pentru personalul aflat la Anexa Cultură din Legea – cadru nr. 153/2017 s-a avut în vedere, ca excepție, modificarea salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, și nu 1 iulie 2017. La acel moment se anunțase o creștere cu 25%, fără a fi prevăzută o modificare în ceea ce privește transferarea cotelor contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Ulterior, prin emiterea OUG 90 din 6 decembrie 2017, această creștere a fost anulată prin transferarea contribuțiilor și nu se va mai simți în conturile angajaților, având în vedere că sumele aferente contribuțiilor de asigurări sociale, datorate de personalul plătit din fonduri publice sunt avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acordă în anul 2018. Așadar brutul anumitor categorii de personal crește cu 25%, dar în loc de 10,5% cât se reținea până acum de la angajat pentru fondul de pensie și 5,5% pentru contribuția la fondul de sănătate, de la 1 ianuarie se reține 35% pentru cele două contribuții”, este explicația fiscală a acestei situații.

Procese sau lobby?

Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra, spune că se gândește la proces. Instituțiile locale (Consiliul județean sau Consiliul local) nu au competențe în zona care a determinat scăderile salariale din instituțiile culturale, prin urmare doar Guvernul poate fi obligat să îndrepte ceea ce a stricat printr-un act normativ. ”Doar Guvernul României poate îndrepta această situație modificând grilele de salarizare pentru angajații din domeniul culturii. Nu pentru a primi bani în plus, ci pentru a nu pierde. Nu e normal, ca noi, cei care am început să producem să fim sancționați. De cultură nu s-a ocupat nimeni, acesta este adevărul. De la funcționarul din Ministerul Culturii, la ministru, nu s-a ocupat nimeni să facă lobby și să arate importanța culturii”, spune Ciprian Ștefan.

Tot înspre instanță îndrumă și directorul Teatrului național ”Radu Stanca”, Constantin Chiriac. ”Fiecare își negociază contractele. Din ce știu eu, există o lege care spune foarte clar că nu ai cum să primești mai puțin decât ai încasat până acum. Sunt câteva situații de scăderi ale salariilor la unii actori și eu i-am sfătuit să apeleze la instanță. Deocamdată, însă, noi la Teatrul Național «Radu Stanca» avem proiecte mult mai importante pentru a ne orienta exclusiv asupra acestui aspect”, declară Constantin Chiriac.

Directorul Bibliotecii județene Astra, Silviu Borș, speră într-o rezolvare a situației, dar nu crede în una rapidă. ”Nu doar eu, ci și alți angajați ai Bibliotecii Județene pierd la salariu. Pierd în special bibliotecarii cu cea mai mare vechime și cea mai mare experiență și pentru aceștia îmi pare cel mai rău. Deocamdată nu se poate face nimic și nici nu cred că se poate ajunge la proteste din partea instituțiilor de cultură. Asta pentru că sunt politizate destul de puternic. Părerea mea este că lucrurile pot fi îndreptate doar prin lobby, dar e cu bătaie lungă”, declară Silviu Borș.

Situația angajaților instituțiilor culturale din Sibiu se repetă în toate instituțiile de cultură din țară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

florin

Acum 6 ani

de ce nu scrieti si ce salarii au respectivii ? vreti doar sa starniti simpatie si mila? poate astia au salarii de 4-5000 lei/ luna, caz in care nu simt o scadere de 1000
Raspunde

Florin

Acum 6 ani

Indiferent cat ar avea, de ce sa presupui ca nu "simt" o scadere? Cred ca nu te-ai gandit ca unii au rate/credite fixe care trebuie platite lunar.... nu stim ce e in sufletul omuluo dar ne place sa ne aruncam papucii murdari de prezumptii in el... O societate fara cultura e condamnata la prostie si ignoranta...la esec si autodistrugere.
Raspunde

Alina

Acum 6 ani

Şi mai ales...o națiune proastă e una ușor de condus.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Naidin Popescu

Acum 6 ani

Nivelul de cultura a Sibiului a crescut simtitor odata cu venirea oltenilor, oameni insetati de cultura si frumos!
Raspunde

voiculescu

Acum 6 ani

Ce cultura e asta? Cultura adevarata a tovarasilor este cea creata in puscarii....acolo sunt adevaratii academicieni!
Raspunde

kokos

Acum 6 ani

Ia te uita , pai nu zicea olguta ca nu va scadea niciun salariu in tara asta?!Pai daca scad salariile la bugetari ce sa mai zicem de mediul privat? Bravo , multumim din inima partidului! Votati psd!
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

Ce imagine sugestiva ati ales pentru articol ;)
Raspunde

S

Acum 6 ani

KOKOS , se pare ca fiecare face ce vrea . Si patronul mai bine o duc ei decat sa isi scada lui .Dar legea spune ca nu este voie sa scada mai mult de 16 % .Se pare cei de la cultura si de Muzeul Astra au uitat .
Raspunde

S

Acum 6 ani

S i este asa deoarece banii respectivi tot la salariu , in puncte , sanatate , pensie privata .
Raspunde

vasile godici popa

Acum 6 ani

domule ciprian eu ma bucuram daca i-ti lasa mia de lei si i-ti lua restul ,mai mult nu meriti acum critici guvernul PSD care t-ea si inscaunat ,mare gresala !
Raspunde

Un cetatean

Acum 6 ani

A fi susținut de un partid nu inseama a-i înghiți apoi toate mizeriile. Va doresc sa va scadă venitul pe care îl aveți cu 50%, ca sa nu va mai permiteți un abonament de internet. Și va sfătuiesc sa citiți un manual de gramatica limbii romane, pentru ca atunci când a trebuit nu ati făcut-o.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus