De ce Brașovul are cu mult mai mulți turiști decât noi? Ce probleme reclamă turiștii? Cum a fost din punct de vedere turistic anul 2017 și ce perspective are Sibiul pentru anul acesta, sunt doar câteva dintre subiectele discutate cu Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu.
Rep.: Cum ai caracteriza anul 2017 pentru turismul sibian?
A.C.: Așa spune că a fost un an bun. Toate statisticile până la sfârșitul lunii octombrie ne arată că suntem într-o creștere, una sustenabilă față de anul trecut, respectiv cu 11% pe partea de înnoptări și cu 13% pe partea de sosiri. Un an în care Sibiul și-a consolidat poziția de destinație turistică de calitate, în care există activități pe perioada celor patru sezoane.
Rep.: Ce a făcut să avem această creștere? Sunt detalii care țin de noi sau motive externe?
A.C.: Cred că majoritatea țin de noi, activitățile și proiectele care sunt finanțate prin agendele culturale atrag un număr mare turiști. Sunt proiecte mari, cum e Festivalul de Teatru, care atrag un număr mare de turiști, iar în același timp sunt evenimente de o notorietate foarte bună, atât în țară cât și în străinătate, dobândite prin prisma calității generale a destinației. Cu siguranță că mai sunt lucruri care trebuie îmbunătățite, sunt agenți economici care se confruntă cu probleme în ceea ce privește forța de muncă calificată, dar în general Sibiul este recunoscut ca o destinație turistică de calitate.
Rep.: Referitor la forța de muncă din acest domeniu, sunt lucruri simple pe care oricine le poate observa la o terasă sau într-un restaurant. Cum este suplinit acest deficit de oameni calificați în turism?
A.C.: Una dintre oportunități, și aici asociația noastră s-a implicat alături de ceilalți actori din domeniu – în special proprietarii și directorii de hoteluri și pensiuni, a fost dezvoltarea învățământului dual. Începând cu anul școlar 2017-2018 au apărut primele clase, iar din anul următor, în baza cererii pe care am centralizat-o, o să crească numărul locurilor oferite în județul Sibiu. Avantajul învățământului dual este destul de mare pentru că, pe lângă faptul că pot fi remunerate persoanele respective și cointeresate prin intermediul unor burse, studenții fac și foarte multă practică. Cu toate că în industria turistică nu sunt cele mai mari salarii se poate câștiga foarte bine și din meseriile acestea.
Rep.: Țin minte că anul trecut, în urma discuțiilor cu profesioniștii din turism, ați identificat și câteva minusuri din teren. Cam ce probleme au reclamat turiștii în 2017?
A.C.: Încă nu avem finalizată o astfel de analiză pentru anul trecut. Problemele care fuseseră evocate la sfârșitul anului 2016 se refereau la lipsa toaletelor publice din zona parcării de la Sala Thalia, care s-a și rezolvat. Alte reclamații se refereau la gradul de uzură al structurilor hoteliere și aici avem ecouri că lucrurile sunt pe cale să se rezolve. Când o să avem centralizate datele pe 2017 o să le facem publice.
Rep.: Tot referitor la anul 2016 țin minte că multă lume se plângea de haosul și dezordinea de la Bâlea Lac, mai ales vara, când se și comercializează acolo multe produse îndoielnice. Nu cred că există schimbări…
A.C.: Din păcate, nu am informații recente pe această temă. Am avut discuții cu reprezentanții primăriei Cârțișoara, care sunt membri în asociația noastră, însă nu cunosc mai multe elemente.
Rep.: Sunt câțiva ani de când se vorbește despre o criză a spațiilor de cazare în Sibiu. Ce schimbări au fost aici, că dacă ne uităm prin oraș nu prea vedem mari îmbunătățiri în ultimul an?
A.C.: Există, într-adevăr, în ceea ce privește turismul de grup, anumite probleme pe partea aceasta. Și cu toate acesta, Sibiul are în continuare potențial de creștere, de-a lungul întregului sezon. Din câte știm, există inițiative noi, pe lângă cele existente. Rămâne de văzut în cel fel se vor concretiza ele. Ca proiecte mai vechi, Hotelul din zona Gării, cel de la Trei Stejari sau cel de lângă Direcția Agricolă ar putea oricând face pași mari pentru a intra în circuit.
Rep.: Cum se face că datele de la Statistică arată că tot timpul suntem în urma Brașovului și cam la același nivel cu Mureșul?
A.C.: Explicațiile sunt destul de simple. Brașovul are o capacitate de cazare de 2,5 ori mai mare decât are Sibiul. Și să vrem, nu avem suficientă capacitate de cazare pentru a ne bate cu Brașovul. Iar Mureșul are partea de stațiuni care atrag turiștii pe o perioadă mai lungă de timp. Una din provocările Sibiului, mă refer la întreg județul, este de a crește durata medie de înnoptare, care și pentru anul acesta și pentru anul trecut se situează undeva la 1,6 nopți. Ne propunem ca în anii următori să trecem de bariera celor două nopți, astfel încât turiștii să rămână mai mult aici. Pentru asta, cred că unul dintre atuuri îl va reprezenta programul Regiune Gastronomică Europeană, în care ne punem mari speranțe.
Rep.: Apropo de Regiunea Gastronomică, cum stăm cu pregătirile pentru 2019 și ce vom vedea în 2018 din punctul acesta de vedere?
A.C.: Cred că aici ar trebui să vă dea mai multe informații coordonatorul de program, care este în post de la 1 octombrie. Din partea noastră pot să vă spun să se lucrează la program și la agendă pentru 2019, având în vedere că este organizat pe mult mai multe paliere decât a fost Capitala Culturală. Aici vorbim și despre educație, sprijinirea IMM-urilor, relația cu micii producători, relația dintre urban și rural, sunt multe paliere. Nu este vorba numai de un program pe care trebuie ă-l punem cap la cap, este vorba despre o creștere a calității serviciilor, gastronomie să fie atât ca punct de atracție pentru noi turiști în județul Sibiu, cât și ca o mare oportunitate de dezvoltare economică la nivel local pentru micii producători. Dacă stăm să ne gândim, de la fermieri până la hoteluri și restaurante, totul este gastronomie. Gastronomia este prezentă în viața noastră de trei ori pe zi, de la naștere până la moarte.
Rep.: Să întreb dacă s-a stabilit o cifră pentru creștere numărului de turiști, o țintă pe care județul și-o propune s-o atingă n 2019?
A.C.: E greu să facem de pe acum astfel de proiecții, dar un lucru e clar, ne propunem să avem o creștere sustenabilă în continuare. În 2016 am depășit bariera de 500.000 de turiști. Aici aș ține să precizez că aceștia sunt cei care au fost inventariați de Institutul Național de Statistică, prin șabloanele și modelele pe care le au, pornind de la faptul că sunt incluse doar structurile care au peste cinci camere și care răspund unui chestionar trimis de INS…
Rep.: Pe scurt, e vag.
A.C.: E foarte vag. Nu ține cont de fenomenul Air BnB, Sibiul având în acest moment peste o mie de paturi, ceea ce reprezintă cam a 12-a parte din capacitatea totală de cazare a județului Sibiu.
Rep.: Deci o cifră reală ar fi mult mai mare.
A.C.: Ar fi cert mai mare, nu știu cât înseamnă asta, dar cu siguranță mai mare decât cea oficială.
Rep.: Cât de optimiști sunteți în privința anului 2018?
A.C.: Foarte optimiști. Cred că Sibiul este pe un drum bun, există o bună colaborare la nivel local între toți actorii, de la instituții publice la agenți economici și mediul universitar, astfel încât să asigurăm atât promovarea cât și dezvoltarea unitară a destinației Sibiu. Noi de foarte mult timp ne poziționăm ca și o destinație. Sibiul este giuvaierul care atrage turiști, dar pe urmă încercăm să-i facem să vadă cât mai mult din județ. Și pentru asta este nevoie de o bună colaborare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Asociației Județene , Sala Thalia , Institutul Naţional , Ministerul Turismului , Asociaţia Judeţeană , Alin Chipăilă , Regiune Gastronomică Europeană , Regiunea Gastronomică , Turism Sibiu , Direcția Agricolă , Bâlea Lac , Viitorii Ion Oncescu , Bere Trei Stejari , Pentru Sibiu , 2019 , Capitala Culturală Europeană , Iar Mureșul , Air Bn , ajts
Vizualizari: 4079
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Matei
Acum 2 ore
Slanina
Acum 2 ore
S
Acum 2 ore
Parinte de la Peda