Vineri,
09.12.2022
Cer Senin
Acum
7°C

Dascălii își vor primi salariile mai târziu. Ce cred profesorii sibieni

Dascălii își vor primi salariile mai târziu. Ce cred profesorii sibieni

Profesorii din Sibiu își vor primi banii mai târziu cu câteva zile decât erau obișnuiți până acum. În acest context, Raluca Turcan, prim-vicepreședinta PNL, a solicitat, astăzi, ca salariile profesorilor să fie plătite la timp. Asta după ce, la sfârșitul lunii decembrie s-a stabilit ca profesorii să fie plătiți prin Ministrul Educației și nu din bugetul local, cum era până acum. La Sibiu, profesorii care ar fi trebuit să primească banii astăzi, îi vor primi doar pe 12 ianuarie. Deși e o diferență de doar câteva zile, unii profesori sunt nemulțumiți deoarece au rate cu dată fixă de plătit. 

Raluca Turcan a spus astăzi că „salariile profesorilor sunt amânate la plată din cauza nepriceperii guvernului PSD. Şcolile au primit o înștiinţare din partea Inspectoratelor prin care se stabilește data de salariu pe 14 ale lunii, nu 9 cum era până în prezent. Această amânare poate fi prelungită. Acest lucru s-a întâmplat deoarece, în luna decembrie, PSD a aprobat OUG 90/2017 prin care a stabilit că salariile profesorilor nu vor mai fi plătite din bugetele locale, ci prin Ministerul Educaţiei Naţionale. Reamintesc că o lege similară a fost semnată de Dragnea şi votată în Camera Deputaţilor, însă OUG 90/2017 a grăbit acest proces de centralizare! Prin urmare, şcolile au o dublă subordonare", a scris Turcan, pe pagian ei de Facebook. Potrivit acesteia, „în acest moment autorităţile locale nu ştiu cine este ordonatorul de credite şi din ce buget trebuie plătite salariile".

„Şcolile sunt instituţii publice de interes local, bugetul lor este aprobat în şedinţa de Consiliu Local, în acelaşi timp cu bugetul local. Astfel, Consiliul Local a fost pus în situația de a aproba niște bugete ale şcolilor care să includă şi salariile profesorilor, sume de care bugetul local nu dispune. Nu a fost prevăzut şi cum vor fi plătite acestea, neexistând norme de aplicare ale legii. Aparent, acum există doi ordonatori de credite - fapt nemaiîntâlnit. Un serviciu public nu poate să fie în acelaşi timp centralizat şi descentralizat", a mai scris prim-vicepreşedintele PNL.

Ce spun profesorii din Sibiu

Majoritatea cadrele didactice din Sibiu nu văd în modificarea datei de salarizare o problemă, însă sunt și excepții. „Modificarea datei este o problemă. Avem bănci, rate. Nu ne putem permite să întârziem”, spune Adriana Misachevici, cadru didactic la Colegiul Tehnic Indepenedența. În schimb, Mitru Ioan Remus, director al Școlii Gimnaziale nr. 13 mărturisește că acest lucru nu-l afectează. „Dacă așa s-a dat de la Minister, mă conformez”, spune el. Directorul Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Rodica Talnariu, arată că nici pe ea nu o afectează, însă nu exclude posibilitatea ca alți profesori să fie afectați. „Pe mine personal nu mă afectează deloc această schimbare. Eu primeam banii pe 9, acum o să intre un pic mai târziu. Dar, mă refer stricat la mine, deoarece sigur sunt situații în care unele cadre didactice au rate sau alte lucruri de achitat mai repede”, spune ea.

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Claudia Mery Simtion, arată că toate cadrele didactice din Sibiu își vor primi salariile luna aceasta în data de 12.

„Este Ordinul Ministrului Finanțelor Publice, 398/2017, intrat în vigoare în 7 martie 2017 prin care se reglementează drepturile salariale ale fiecărui ordonator principal de credite, iar Ministerul Educației are data de 14. Până acum, salariile din învățământ s-au plătit prin primăriile fiecărei localități și astfel fiecare avea o dată stabilită. Acum, în data de 12 fiecare va avea salariile pe card. 12 va fi vineri, 14 ar fi abia duminică”, a declarat pentru Turnul Sfatului inspectorul școlar general ISJ Sibiu, Claudia Mery Simtion.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Loredana Stretean

Acum 4 ani

Primaria Sibiu refuza sa puna in executare maririle de salarii implementate de Guvern! Rusine Sibiu! Primiti bani de la Bucuresti si refuzati sa ii dati oamenilor! Milogilor! Daca nu era Bucurestiul nu aveati nici macar semafoare!
Raspunde

Observator

Acum 4 ani

Loredana Stretean, banii care "vin" de la Bucuresti, sunt BANII NOSTRII, Sibiul - daca nu stiati, este unul din judetele cu aport insemnat la buget, banii care se intorc sunt in schimb mult mai putini....daca banii ar fi lasati in procent mai mare, Bucurestiul ar ramane ...fara semafoare si multe altele, n-ar mai fi asa risipa...oare de ce investitori importanti au fabrici la Sibiu dar platesc la Bucuresti - nu e normal, deci unde-i milogeala ?
Raspunde

cristina

Acum 4 ani

Loredana Stretean, se primesc banii de la Bucuresti pentru ca se si platesc la Bucuresti... In caz ca nu stii ...Toti investitorii mari de pe platformele industriale Est si Vest platesc impozitele si contributiile la bucuresti....Asa ca nu stiu cine e mai milog... Eu as zice ca daca nu erau Ardelenii cu investitiile nu stiu ce se faceau paduchii din bucuresti
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zig zag

Acum 4 ani

Da da ca doar Ardelenii sunt buricul pamantului iar Sibienii buricul buricului!!!!!!
Raspunde

cuba

Acum 4 ani

Din articol reiese faptul ca directorii de scoli sunt ok cu schimbarea datei luarii salariilor, doar ceva profesorasi ar avea probleme...deee, plebe si la intelectuali sau doar comanda de partid?
Raspunde

EU

Acum 4 ani

VOTATI PSD SI O SA VA MEARGA DIN CE IN CE MAI BINE...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nelu Beflan

Acum 4 ani

cum a scris asta ardeleni cu A :)))) fudulie aproape cat la banateni (si ar trebui sa stiu, ca doar sunt din Timisoara)
Raspunde

hmhm

Acum 4 ani

Un director are salariul mai mare, poate pe el nu-l afecteaza schimbarea, dar pe cineva cu salariul mai mic, e normal sa-l afecteze. Au si gasit cand sa intorduca schimbarea, imediat dupa sarbatori, cand nimeni nu mai are bani. Chiar nu-i intereseaza.
Raspunde

un pedagog de scoala noua

Acum 4 ani

Eu am salariul de 2000 de ron, iar directorul 4000 sau 4500. Sigur ca pe el nu-l afecteaza!
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 4 ani

Cine o fi înscăunat-o pe mulatra cu nume jumătate românesc jumătate alogen şi care făcea naveta în urmă cu 7 ani la Biertan ca şef la ISJ Sibiu?
Raspunde

ger

Acum 4 ani

Richtig "beobachtet" sau bine "observat"... ptr cei care nu au ínteles.
Raspunde

///

Acum 4 ani

Beobachtere, te credeam mai informat si mai inteligent! Doama este membru pesede, consilier municipal... Si cu asta cred ca am spus totul...
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

Ratele se pot modifica data de scadenta si prin aceasta nu ar fi o problema dar asa ne-am invatat sa ne plangem in loc sa se gaseasca solutia cea mai buna sa treaca peste acele zile de decalaj de data a plati sau mai bine ar face ceva util decat sa se planga..... in sistemul privat nimeni nu se plange daca intarzie ca patronul sa plateasca...
Raspunde

Cineva care cunoaste

Acum 4 ani

D-na Misachevici Adriana este sefa organizatiei de femei a PNL Sibiu, total ”impartiala” la ceea ce se intampla in guvernarea PSD-ALDE! Ma mir ca nu v-a tras de urechi ca, in text, nu ati mentionat ca e si ”dotore”!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus