Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Noul spital județean. Pacientul e mort

Sunt atât de multe motive care mă fac să cred că proiectul noului spital județean nu are nicio șansă să se nască sănătos, încât nu-mi dau seama de unde vine atâta optimism din partea unora. De ce?

Finanțarea

S-a vorbit inițial de o colaborarea Municipiul Sibiu – Consiliul Județean care să ridice fizic această clădire. Pe parcurs, se vede că situația nu mai este atât de roză. Colaborarea dintre cele două instituții scârțâie și nimeni nu mai știe exact de ce lucrurile nu mai merg ca înainte. Pentru municipiu poate a picat prost vechea colaborare dintre județ și oraș, mă refer aici la Aeroportul Sibiu. În această situație, în final, lucrarea a ieșit, însă pâinea și cuțitul se află exclusiv în mâna județului, deși banii au venit mai mulți din partea municipiului. Există toate șansele ca acest lucru să se repete și la noul proiect, de aici poate o reticență calculată a municipalității. Cu atât mai mult, cu cât același lucru se petrece și în cazul stațiunii Păltiniș, unde de la județ se fac strategii, iar grosul banilor se așteaptă de la municipiu. În plus, municipiul nu are decât un singur vot în toată această construcție, fiind la egalitate cu Rășinari, de exemplu. Peste poate. Tot așa s-a întâmplat și în cazul sistemului integrat de colectare a deșeurilor. Sibiul dă banii, însă deciziile se iau democratic și fiecare are un vot. Iar administrarea ține de Consiliul Județean. Întrebarea pe care o pune primarul poate fi: tot noi cu banii și alții cu aplauzele și decizia?

Între timp, au apărut în oraș doi indivizi altfel savuroși dacă nu ar conduce destinele țării. E vorba de încă premierul Tudose și încă președintele PSD, Dragnea. Cei doi au promis solemn că spitalul sibian este o prioritate națională și că vor garanta bani pentru construcția lui. De atunci nu s-a mai auzit nimic, decât că pesediștilor le pute locația. Și ar trebui alta. Este evident pentru toată lumea că PSD nu va aloca un singur ban pentru noul spital al Sibiului, pentru că oricât ar nega ei nu cântăresc prioritățile decât în cumul de voturi. Ori din Sibiu nu prea iese nimic, iar PSD nu e un partid care să pedepsească un teritoriu inamic cu un spital-cadou.

Termenul

ADS a dat pe vremea președinției sibianului Ilie Mitea teren pentru noul spital. Însă, așa cum a fost și în cazul terenului cedat ”la alibi” de armată în urmă cu vreo zece ani pe Valea Săpunului, și aici s-a impus o condiție de bun simț. Dacă nu vă apucați în cinci ani, îl luăm înapoi. Creștem lucernă, că e bună și pentru porci și pentru mediu. De atunci a trecut un an și ne îndreptăm spre al doilea. Și nu avem nimic substanțial care să ne arate că lucrurile înaintează. Mai mult, excursia prin Sibiu a ”exilaților de la Hilton”, Tudose și Dragnea, a încurcat și mai mult lucrurile. Dacă te apuci de împrumuturi să faci studii de fezabilitate și altele, poate vine Curtea de Conturi peste tine că te apuci să cheltui banii aiurea. ”Păi nu v-am zis că vă dăm noi bani?” Cei cinci ani se scurg repede, iar un spital nu e un biet P+2 cu etaj retras, așa cum e la modă în Sibiu, să lucrezi în timp ce locatarii deja se mută în el.

Mandatul

Suntem în anul de grație 2018. În 2016 au fost alegeri și atunci, și județul și municipiul au promis cu mâna pe inimă că prioritate este noul spital. Peste doi ani, în 2020, vom avea din nou alegeri. Poate și alți candidați, poate alți aleși. Poate cu alte priorități, cu alte afinități, cu alte dușmănii. Pentru un proiect de o asemenea amploare e nevoie de o aliniere la milimetru a planetelor ca să și iasă ceva. Pentru aeroport, că tot am amintit de el, s-au aliniat cu FDGR la județ, FDGR la municipiu, cu ascendent în Capitală Culturală. Nu cred că va mai ieși asta foarte curând. E ca eclipsa de lună.

Sistemul

Vorba cântecului, ”țara te vrea prost”. Să-mi spuneți Lucan, dacă veți găsi vreun greu din sistemul medical care să vrea să se schimbe ceva, vreodată. Pentru majoritatea celor care s-au cuibărit aici, lucrurile sunt știute și funcționează foarte bine așa cum sunt acum. Ceva nou nu apare decât dacă le stimulează contul personal cu ceva în plus, iar un spital proaspăt nu poate decât să tulbure apele. Poate vor vrea un management ”ca afară” și atunci ce ne facem? Sunt optimist dacă spun că va trebui să treacă încă o generație, pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe în sistemul sanitar.

Până când vom găsi mai avantajos să decontăm o operație în Franța, decât una la jumătate de preț, la privat, chiar în Sibiu, lucrurile nu au cum să se îndrepte. Până când avizele, aprobările, hârtiile pe care scrie nimic, dar care sunt extrem de importante, sunt semnate de aceleași persoane de 70+, mumificate în sistem, nu avem cum să asistăm la niciun progres.

Noi

Fiecare dintre noi complotăm cumva cu același sistem. Nu ne place atmosfera în care trăim, însă de cele mai multe ori nu facem nimic pentru a schimba ceva. Ne amăgim gândindu-ne că la alții e mult mai greu și ne cheltuim timpul, nervii și banii într-un sistem la fel de găunos cum l-a lăsat Ceaușescu în 1989. Medicamente cumpărate de la farmacia spitalului, rețete burdușite cu medicamente șpăguite,  oameni îndulciți cu bani vârâți prin buzunare, hârtii permanent mult prea mici pentru pretențiile lor, reparații făcute cu cifre uluitor de mari, un sistem măcinat, ros, calcinat din interior. Iar noi nu suntem decât niște mici paraziți care contribuim fiecare cu ce putem. Cu 5 lei pentru un brancardier, cu 10 lei pentru cearceaf curat, cu 50 de lei pentru o perfuzie, cu 500 pentru o anestezie lină, cu 5000 de lei pentru un rinichi peste rând. Noi suntem ăștia. Dar de cele mai multe ori e mai ușor să dăm vina pe banii care ne lipsesc, pe politicienii indiferenți, pe timpul nerăbdător cu lenea noastră, cu democrația care împarte autosuficiența în mandate de patru ani.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cetateanul

Acum 4 ani

Dacă cumva se întâmplă să aibă vrea urgenra vreunul care participă la samitul CE din 2019 si ajunge in spitalul nostru, norocul nostru avem totuși Medici profi că infrastructura e durere. Si apropo, de de municipalitatea nu se gândește la un Spital Municipal, de ex. La Oradea avem si SPITAL MUNiCIPAL si Spital Județean, doar populația municipiului este aproape jumătate din populația județului și comparația cu Aeroportul este total aiurea
Raspunde

marinel clopotel

Acum 4 ani

Nu-i nimic, vă puteți trata la Craiova. Acolo a făcut Olguța spital nou într-un mandat și un pic. Avem și tren direct. Putem avea un spital nou și noi la Sibiu. Mai întâi avem nevoie însă de extinderea psihiatriei, să încapă toți tefeliștii rupți de realitate. Dixit.
Raspunde

#Ajunge cu pesede

Acum 4 ani

Corect, avand in vedere realitatea in care traim si anume: - jud. SIbiu voteaza cu preponderenta liberal - bugetele de investiti sunt cele mai mici de cand sa inventat sifonarea fondurilor publice - noi suntem sub o stapanire comunista si bani se directioneaza prin partid - au promis dracnea si klingonianul - planurile au vechime sub 10 ani NU putem spera nici macar la imprejmuirea zonei in urmatorii 5 ani! Asa ca mergeti la spitalul lui Vulvuta si votati pesede data viitoare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus