Luni,
16.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Ce pregătește Primăria pentru viitorii ani: bike-sharing, bugetare participativă, iluminat eco-eficient, reconversia unor terenuri în parcuri

Ce pregătește Primăria pentru viitorii ani: bike-sharing, bugetare participativă, iluminat eco-eficient, reconversia unor terenuri în parcuri

În afara proiectelor de infrastructură anunțate de Primăria Sibiu pentru anul în curs, proiectul de buget propus pentru 2018 include și alocări pentru o serie de studii și documentații ale unor proiecte de viitor. Proiecte de la sisteme de biciclete care să traverseze orașul ori să conecteze cartiere, dar și proiecte de amenajare a unor noi creșe ori grădinițe ori studii referitoare la externalizarea gestionării sistemului de iluminat public. Fiind vorba de studii, acestor proiecte ar trebui să le vină rândul peste câțiva ani.

Pentru prima dată în ultimii ani, lista de achiziții de bunuri prinsă în bugetul Sibiului prevede și o "altfel" de achiziție, în afara clasicelor calculatoare, laptopuri, UPS-uri și alte componente clasice de rețele ori softuri. Mai precis, bugetul prevede alocarea a 154.000 de lei pentru crearea unei platforme de bugetare participativă. "Bugetul participativ este de dinainte de a apărea USR-ul cu această inițiativă. Eu am fost anul trecut la o conferință, la Cluj, unde primarul Emil Boc și-a prezentat acest proiect. Am avut cu el o serie de discuții, căci la implementarea acestui proiect au descoperit ceea ce putea fi îmbunătățit, care au fost punctele slabe și care au fost punctele tari. Noi am prevăzut alocarea unei sume pentru a achiziționa aplicația. Noi vrem să funcționeze bine, nu vrem doar să întocmim o listă de proiecte. Eu chiar sunt convinsă că va fi interesant, deoarece implicarea cetățenilor nu poate fi decât benefică. Nu vor fi în discuție proiecte de investiții de mari dimensiuni, ci mici investiții, pentru cartierele în care locuiesc. Vom stabili o limită a sumelor care pot fi investite. Pot fi propuse și proiecte de mai mari dimensiuni, dar acestea nu vor face obiectul acestei bugetări participative", a declarat primarul Astrid Fodor la prezentarea bugetului pe anul în curs. Suma este una generoasă, semn că administrația locală intenționează ca în viitor să dezvolte valențe ale acestei posibilități de consultare publică.

Coposu și Dumbrăvii, primele artere iluminate cu tehnologia LED.

Interesantă este și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru care administrația locală a alocat 50.000 de lei: este vorba de documentația necesară introducerii iluminatului eco-eficient pe bulevardul Corneliu Coposu și Calea Dumbrăvii (tronsonul cuporins între bd. Vasile Milea și bd. Mihai Viteazul).

În acest domeniu, al iluminatului public, pe lângă alte documentații solicitate pentru modernizarea iluminatului public în mai multe zone din oraș (Ștrand, Reșița II, Ștefan cel Mare), proiectul de buget prevede și comandarea unui audit și a unui studiu de oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public (180.000 de lei, alocați). Iar pentru că anul viitor expiră contractul de delegare a serviciului de transport public al Sibiului, Primăria a alocat 80.000 de lei pentru întocmirea unui studiu de oportunitate pentru delegarea acestui serviciu.

Bike - sharing și piste de biciclete

Modernizarea sistemului de transport public din Sibiu are alocate anul acesta 150.000 de lei pentru diferite studiu, la fel ca și linia verde de transport, precum și pentru coridorul de deplasare cu bicicleta propus prin Planul de mobilitate urbană a orașului și care ar urma malurile Cibinului. "Cel mai frumos proiect de extindere a pistelor de biciclete este cel care prevede și amenajarea malurilor râului Cibin. Așteptăm ca aceste terenuri să ne fie transmise în administrare, pentru a putea începe investițiile. Avem informații că intențiile sunt bune. Cei de la Apele Române au efectuat lucrările de reglementare juridică a situației terenurilor din 2016", a precizat primarul Astrid Fodor.

De altfel, pentru dezvoltarea rețelei de piste de biciclete, Primăria a alocat anul acesta 150.000 de lei pentru efectuarea unor studii și documentații în vederea creării unui coridor de deplasare între cartierul Ștrand, zona centrală și Parcul Sub Arini și alți 150.000 de lei pentru studii și analize în vederea înființării a unui sistem de închiriere a bicicletelor în regim self-service, ce urmează a primi numele de Sibiu Bike City.

În fine, tot din zona mobilității merită amintiți cei 150.000 de lei alocați unui centru operațional dedicat mobilității urbane.

Un viitor nou parc și reconversia altor terenuri

Printre marile studii de fezabilitate gândite să modifice aspectul orașului în anii care urmează este cel estimat la peste 150.000 de lei, pentru reamenajarea parcului Sub Arini, care de anul trecut are un nou iluminat eco-eficient. Tot în această zonă mai intră un studiu estimat la 40.000 de lei care are drept obiect colectarea ideilor de reconversie a unor terenuri din oraș în vederea creșterii de spații verzi. Un astfel de proiect de reconversie este cel de creare a unui parc în zona cartierul Tilișca, mai precis la marginea orașului înspre poligonul dinspre Poplaca și Câmpșor. "Vrem să facem un nou parc, între Prelungirea Săcel și str. Preot Bacca, pe un fost depozit de materiale de construcții care acoperă 4,5 ha. Există o linie de finanțare din fonduri europene pentru reconversia terenurilor și vrem să depunem un proiect pentru a obține fonduri nerambursabile", a declarat primarul Astrid Fodor.

Străzile cărora le va reveni rândul peste trei ani. Inclusiv Calea Dumbrăvii

Proiectul de buget pe 2018 prevede și o listă lungă de studii, proiecte și alte documentații necesare investițiilor în infrastructura rutieră a acestui oraș. Printre cele mai importante se numără pachetele de străzi Turnișor III (Cucului, Lucernei, Trandafirilor, Ion Agârbiceanu, Dreptății, Ghiocelului), Țiglari II (Dulgherilor, Mesteacănului, Hameiului, Garoafei, Maierilor), Terezian (Căpriorilor, Speranței, Viorelelor, Honterus, Pandurilor, Eschile, Lăcrămioarelor), Lazaret III (Băicoi, Topitorilor, Lacului, Primăverii, Rulmentului, Ovidiu), Gușterița - Tilișca (străzile Cisnădioara, Rovine, Anul 1848, Stejarului, Flacăra, Tineretului, 16 Februarie), Turnișor IV (Mozaicului, Varului, Zăvoi tronson II, Nependorff, Granitului).

Studii mai importante se anunță pentru locuitorii din zona Hipodrom I (între străzile N. Iorga - Luptei - Milea - Rahovei - M. Viteazul) și în cartierul Ștrand. Pentru ambele cartiere care urmează a fi reabilitate, valoarea alocată întocmirii documentațiilor este de peste 200.000 de lei (270.000 de lei în cazul Hipodrom I). Din cutuma funcționării administrației locale, acest gen de lucrări devin realitate abia la trei ani de la propunerea lor (în primul an se realizează și adoptă studiul de fezabilitate, în al doilea an se alocă fondurile și este lansată procedura de achiziție, iar abia în cel de-al treilea an sunt demarate lucrările).

200.000 de lei alocă anul acesta Primăria Sibiu și pentru documentațiile și proiectul tehnic de modernizare a Căii Dumbrăvii, pentru care anul trecut a fost solicitat un studiu de fezabilitate.

Două viitoare creșe și alte două grădnițe

Proiectul bugetului pe 2018 prevede realizarea a diferite documentații pentru două noi creșe, una în incinta Grădiniței cu program prelungit nr. 36 și una alăturat Școlii gimnaziale nr. 1. Totodată, proiectul de buget are alocări financiare pentru întocmirea documentațiilor necesare construirii a două noi grădinițe, una în cartierul Reșița, iar cea de-a doua în zona Ștefan cel Mare.

Consultanță pentru licitații

Deoarece numeroase proceduri de atribuire sunt cu greu duse la sfârșit de către funcționarii administrației locale (a se vedea situația contractelor pentru salubrizare și deszăpezire sau a celui pentru construirea noului Liceu de Artă). Primăria Sibiu a alocat în proiectul de buget pe 2018 și 200.000 de lei pentru achiziția unor servicii de consultanță și suport în elaborarea documentațiilor de atribuire a contractelor.

Proiectul de buget mai prevede alocarea a nu mai puțin de două milioane de lei pentru noi ornamente de iluminat festiv, dar și alți 500.000 de lei pentru dotarea locurilor de joacă din oraș. Alte 150.000 de lei sunt alocați pentru echipamente de fitness.

Noi locuințe sociale

Proiectul de buget prevede printre lucrările noi, în continuare, patru noi blocuri sociale în cartierul Reșița II, de pe strada Viitorului. Studiul de fezabilitate pentru aceste blocuri a fost realizat acum aproape zece ani (și adoptat de Consiliul local Sibiu în 2009), iar anul trecut a fost anunțat pentru prima dată ca urmând a fi implementat. Nu s-a reușit acest lucru, astfel că cele 15 milioane de lei alocate acestui proiect anul trecut se regăsesc și în bugetul pe 2018, totodată în buget fiind alocați 50.000 de lei pentru actualizarea documentațiilor (studiu de fezabilitate, proiect tehnic și detalii de execuție). Având în vedere necesitatea actualizării documentațiilor, cel mai probabil nici în acest an nu vor fi demarate lucrările de construire a blocurilor de locuințe sociale. În schimb, vor fi amenajate șase locuințe sociale în spațiul fostului club sportiv "Ilie Pintilie", proiect aprobat din 2014 și pentru care, anul acesta, în buget au fost alocate 1,3 milioane de lei, dintr-un necesar total estimat la 1,49 de milioane de lei.

Spațiu de recreere și educație activă în Gușterița. Și toalete în Sub Arini

Primăria mai are în intenție să comande, anul acesta, studiile de fezabilitate pentru alte două proiecte interesante: unul pentru crearea unui spațiu multifuncțional de recreere, sport și educație activă în cartierul Gușterița și unul pentru crearea unui centru multifuncțional pe strada Oțelarilor, centru destinat comunităților marginalizate.

O sumă consistentă - 150.000 de lei - este alocată pentru proiectul tehnic de extindere a sistemului de supraveghere video din Sibiu. Printre studiile de mai mici dimensiuni, dar cerute intens de către sibieni se află și cel de amenajare a unei toalete publice în cel mai mare parc al Sibiului, parcul Sub Arini (25.000 de lei este suma alocată pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic și detalii de execuție).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

vasile

Acum 6 ani

Dar o varianta amărâta din zona industriala vest până la Șelimbăr via C. Cisnădieinu apare nicicum la orizont?
Raspunde

alin

Acum 6 ani

Cladirea teatrului a disparut din peisaj?
Raspunde

Malone

Acum 6 ani

Eu mi-as dorii sa vad Bulevardul Mihai Viteazu reabilitat si chiar largit pe sensul spre Calea Dumbravii prin ingustarea acelui scuar verde (cu boscheti). Din punctul meu de vedere in locul acelor boscheti inestetici care nici nu iti permit sa vezi pietonii foarte bine in special pe timp de noapte, ar putea amplasa arbusti ornamentali, mult mai estetici. Pe langa asta, si o iluminare pe baza de LED si ingroparea cablurilor de stau atarnate pe stalpi ar fi benefica pentru zona respectiva... i-ar alunga aerul acela neocomunist de inceput de anii 90.
Raspunde

lume lume

Acum 6 ani

In cazul societăților pe acțiuni gen Tursib , etc. Acestea conf.prevederilor legale sunt soc. Care obțin venituri din exploatare si acestea este scopul lor de a oferii servicii competitive , de a obține venituri fără a mai fi îngrădire si limitate de către Primărie. Nu Primăria este acționarul acestor societăți ci UAT adică unitatea administrativ teritoriala iar consiliul local este un fel de administrator, astfel spus cetățenii ar trebui consultați și referitor la patrimoniul acestor societăți , respectiv la deciziile care se iau la o valoare mai mare de 20% din acesta și nu lăsat la mâna unora .
Raspunde

Mini_centura?

Acum 6 ani

Cu traficul dinspre zona de Vest catre Oras pe blocata str. Alba Iulia in multe intervale orare cum ramane? Sau centura atat de promovata in campanie nu e un proiect care merita sa fie macar bugetat?! In curand se va bloca acolo traficul si implicit investitiile in zona de Vest ! Ceva PUZ-uri nu are de gand primaria sa bugeteze? Intreb si eu pentru ca in orasul asta nu gasesti niciun teren sa-ti faci o casuta! Si ne mai miram ca toata lumea merge pe Calea cisnadiei si Selimbar! Pai ce sa faca altceva? Nu prea vad dezvoltare cu cap in orasul Sibiu, degeaba ne tot laudam..Sunt bune si asfaltarile de strazi, dar nu asta e TOTUL! Ar trebui consultare publica si buget participativ CONSISTENT si pentru PROIECTE MARI DE INVESTITII! Aqua Park neacoperit este o prostie de exemplu, Ori faci ceva acoperit sa functioneze tot anul, ori mai bine aloci catre bugetul participativ intreaga suma!
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

PROMISIUNI DEȘARTE!Primărița FODOR e in vârsta și FDGR e pe ducă,sunt o gașca de bătrânei care nu mai au șanse reale de a fi aleși în 2020-trebuie sa vedem realitatea.Tinerii ăștia vor altceva sunt tot mai gălăgioși și persistenți.Gogosile astea care le spune primăria sunt că sa se uite de dezastrul de la dezăpezirea orașului Sibiu cu firma Terra,concret ce facem acum nu mâine sau peste doi ani!
Raspunde

Lu na na na na na

Acum 6 ani

de ce nu aduce doamna Fodor luna de pe cer sa o planteze in piata mare ? domnul Pop o sa scrie istoria lunii si doamna Campean o sa se oglindeasca in lumina lunii ... si facem piesa o noapte luminoasa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus