Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Ziua culturii maghiare, sărbătorită la Sibiu

Ziua culturii maghiare, sărbătorită la Sibiu

Câteva zeci de etnici maghiari au participat la celebrarea Zilei culturii maghiare, eveniment care la Sibiu a avut loc în prezența lui János Barabás, prim-consul al Consulatului general al Ungariei din Cluj Napoca.

La o săptămână după ce de Ziua culturii naționale a României, directorul Centrului cultural maghiar din Sibiu a distribuit poezii de Mihai Eminescu traduse și în ungurește, membrii comunității maghiare din Sibiu au celebrat și ziua de 22 ianuarie, Ziua culturii maghiare. Evenimentul a avut loc la Biserica reformată și a inclus mai multe momente artistice și discursuri. Printre cei care au vorbit a fost și prim-consulul János Barabás. "Consulul a scos în evidență faptul că se bucură că și la Sibiu, un oraș istoric săsesc, se serbează Ziua culturii maghiare, zi care punctează, de fapt, nașterea imnului național al Ungariei. Imul nostru este, de fapt, o rugăciune. Nu se referă la eroi, la regi, nu preaslăvește astfel de personaje, ci este o rugăciune către Dumnezeu, pentru a-l proteja pe maghiari. Este un imn de 200 de ani, puține popoare se mai pot lăuda cu un astfel de lucru. Au fost mai multe tentative de a fi schimbat imnul, dar nu s-a reușit", spune Serfőző Levente, directorul Centrului Cultural Maghiar din Sibiu.

În aceeași zi a avut loc și Ziua consulară, în cadrul căreia etnicilor maghiari le-a fost facilitată depunerea actelor în vederea dobândirii cetățeniei maghiare. "Am depus actele pentru mine și pentru tatăl meu. Dar nu cu gândul de a părăsi țara, ci în ideea că astfel avem acces mai ușor la sistemul de sănătate din Ungaria. De fapt, nimeni dintre cei care au depus actele pentru dobândirea cetățeniei nu a făcut acest lucru în ideea de a pleca, ci pentru a beneficia de anumite facilități. Cei care au copii au cerut cetățenia pentru aceștia astfel încât să aibă acces mai ușor la sistemul de învățământ din Ungaria, de exemplu", spune Maria Hrâncu, din Sibiu, care și-a depus actele pentru a dobândi și cetățenia maghiară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus