Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

VIDEO FOTO Primarul, la protestul locuitorilor din Cisnădie: “dați constructorii în judecată!“

VIDEO FOTO Primarul, la protestul locuitorilor din Cisnădie: “dați constructorii în judecată!“

Aproximativ 100 de persoane au participat, miercuri înainte de prânz, la un protest al cărui scop a fost acela de a atrage atenția autorităților asupra problemelor din Cartierul Arhitecților. La finalul protestului, primarul din Cisnădie a stat de vorbă cu cei rămași.

Majoritatea tineri, cu copii, locuitorii Cartierului Arhitecților s-au strâns în Piața Revoluției din Cisnădie, de la ora 11:00. Mesajele purtate de ei au făcut referire la condițiile infrastructurii din cartier, considerate neglijate în condițiile în care proiectul de buget pe anul în curs, care prevede și amenajarea unei statui a lui Mihai Viteazul în centrul orașului. "La șase dimineața se trezesc copiii, pentru că trebuie să stăm în trafic. Dacă se trezesc la șapte, nu mai ajungem la școală. Astă vară ni s-a promis că se va mai face o legătură cu orașul, nu s-a făcut. Sperăm măcar să ne bage în seamă", a declarat una dintre protestatare. De altfel, situația traficului matinal către municipiul Sibiu a fost cea mai des ridicată problemă. "Toate nemulțumirile pornesc de la cozile interminabile din fiecare dimineață, o consecință a eliberării de autorizații de construire pe bandă rulantă", a declarat un alt protestatar. Lor li s-au alăturat și persoane din Cisnădioara, care au venit să protesteze pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare. După o jumătate de oră, în care protestatarii au stat în liniște în Piața Revoluției, manifestarea s-a încheiat în aplauzele celor prezenți.

Întâlnirea cu primarul

La finalul protestului, locuitorilor din Cartierul Arhitecților li s-a alăturat și primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja. Discuțiile lui cu cei rămași au fost deschise, inițial, într-o atmosferă ușor tensionată, în care la adresa primarului au fost lansate o serie de acuzații. În cele din urmă, dialogul s-a legat, fiind abordate toate problemele ridicate de către cei prezenți.

În mare, discuțiile nu au adus noutăți față de lucrurile deja cunoscute, dar oamenii au cerut să le audă de la primar: faptul că, în afara a nouă străzi, toate celelalte căi de circulație din cartier sunt încă în proprietate privată. Și nu au fost preluate de administrația din Cisnădie deoarece, deocamdată, nu a fost amenajată infrastructura acestora conform cerințelor impuse prin certificatul de urbanism.

Referitor la noi legături cu Sibiul, cea care are cele mai mari șanse de a fi realizată mai întâi este cea către Șelimbăr, prin zona Dedeman. Primarul Gheorghe Huja a arătat că au fost alocate fonduri pentru repararea străzii Petre Antonescu, aflată la granița cu Șelimbărul. Primarul a promis că strada va fi finalizată în cursul lunii mai, dar a mai spus că - mai departe - conexiunea cu prelungirea bulevardului Mihai Viteazul, prin zona Dedeman, ține de Primăria Șelimbăr. "Legat de drumul către Șelimbăr: asta o să o vedeți în primăvară. Este prima inițiativă pe care o iau ca să am argumente în fața dumneavoastră că mă interesează acest cartier. Dar nu depind toate de mine. Eu chiar sunt un om care mă implic", le-a spus Huja oamenilor.

Referitor la oprirea eliberării de autorizații de construire sau a planurilor urbanistice zonale, primarul a arătat că acest lucru nu este posibil, fiind considerat în afara legii. "E un tăvălug care uite tot așa se învârte. Unde nu a vrut arhitectul să nu dea autorizație a fost dat în judecată. Are deja două sau trei procese", a mai precizat primarul Cisnădiei. În ceea ce privește controalele efectuate pentru a verifica respectarea prevederilor din autorizațiile de construire, Gheorghe Huja a declarat că s-au dat numeroase amenzi constructorilor, iar demolarea celor care nu respectă aceste limite poate fi dispusă doar de către judecători.

Cetățeni: Doar 4% este alocat în buget pentru Cartierul Arhitecților? Primar: Ascultați-mă. Știți ce înseamnă 4% din tot bugetul orașului pentru nouă străzi? Cetățeni: Domnule primar, doar nouă străzi plătesc impozit? Nu doar nouă străzi plătesc impozit. (...) Toți ceilalți plătesc contribuții la bugetul local. Primar: Corect. Cetățeni: Pentru ceilalți, nu de pe cele nouă străzi, ce facem? Primar: Așteptați să ne predați străzile. Cetățeni: Și atunci, noi pentru ce plătim impozite? Primar: Plătiți impozite pe teren și case. În momentul în care voi prelua aceste străzi... Cetățeni: E vina noastră că nu sunt predate aceste străzi? Primar: Bineînțeles, vina constructorului sau a dumneavoastră. Păi, dumneavoastră v-ați cumpărat casă de la constructor, nu eu. Vedeți că sunteți dezinformați: în certificatul de urbanism scrie foarte clar ce obligații are constructorul atunci când îi dăm autorizație de construire.

(fragment de discuție dintre primarul din Cisnădie și locuitorii din Cartierul Arhitecților)

Întâlnire la Primărie

"Faceți o asociație, puneți mână de la mână, reparați strada și ne-o predați. Dacă nu, dați-l în judecată pe constructor", i-a mai sfătuit primarul pe cei prezenți. Cărora le-a propus să își trimită reprezentanții pentru a le prezenta și actele administrației locale referitoare la acest subiect. "Veniți mâine, stau cu dumneavoastră, o oră, două trei, cât e nevoie ca să vă arăt că avem inițiative în Cartierul Tineretului. Dar dacă Șelimbărul nu își rezolvă problema cu drumul, mai stăm cinci ani așa, dacă doamna primar a Sibiului nu ne dă voie să construim pe la Școala de câini, mai stăm cinci ani așa, pentru că nu am altă rezolvare", le-a mai spus Huja.

Printre discuții a apărut și subiectul rețelelor de apă și canalizare în Cisnădioara. "Există o finanțare din fonduri europene, pe care încă nu am obținut-o. Acest proiect a început acum patru ani, este puțin blocat, nu avem voie să intervenim acolo fiind vorba de un proiect în derulare", a fost poziția primarului pe acest subiect.

Tot primarului i-a fost atrasă atenția și asupra faptului că deszăpezirea pe cele nouă străzi aflate în administrarea Primăriei Cisnădie nu a fost făcută complet sau chiar deloc în anumite zone. Huja a promis că se va interesa de acest lucru. "Vă cred, o să verific".

Urmăriți mai jos discuțiile dintre primarul Gheorghe Huja și reprezentanții locuitorilor din Cartierul Arhitecților

FOTO Silvana Armat

protest Cisnadie cartierul arhitectilor (11) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (12) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (13) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (14) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (15) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (16) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (17) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (18) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (21) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (20) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (1) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (10) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (9) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (8) protest Cisnadie cartierul arhitectilor (7) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (41) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (1) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (11) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (18) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (20) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (29) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (28) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (23) Huja protest cisnadie cartierul arhitectilor (32)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Kilogdram

Acum 6 ani

Din pacate, betivul Huja, are dreptate. Ce nu se explica e faptul ca, atunci cand au fost terminate locuintele, printr-un Proces Verbal, reprezentantul Primariei, trebuia sa verifice daca au fost respectate conditiile din Autorizatia de Constructie. De ce au fost intabulate aceste locuinte fara a avea strada terminata?
Raspunde

Cisnadian

Acum 6 ani

Dar tot nu a raspuns de ce cumpara o statuie care costa 255 000 euro... Nu poate justifica suma... o astfel de statuie costa maxim 50 000 euro...
Raspunde

matematica

Acum 6 ani

Nooo, daca e cu cal, 100000 calu, daca are si sabie, 25000 sabia...se aduna!
Raspunde

Jean

Acum 6 ani

Mie mi s-au parut niste argumente de bun simt. Faptul ca primarul a venit acolo, si a ales sa vorbeasca cu oamenii care il denigreaza repetat in spatiul virtual, mi se pare de apreciat. E normal ca nu are voie sa investeasca banii orasului in strazile private. Apropo de povestea cu impozitele platite de cei 2600 sau 8000, sunt curios daca impozitul colectat de pe o strada cu 100 de locuinte ar ajunge pentru asfaltari si alte amenajari....
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Nimeni nu-i cere sa investeasca in strazi private. Asta e placa pe care o foloseste pentru a induce in eroare pe cei care nu au tangenta cu subiectul. Problema este ca si-au batut joc, urbanistic vorbind, de un cartier nou in care exista sansa sa iasa ceva de Doamne-ajuta. In PUD Cisnadie din 2014 toata zona avea destinatia locuinte individuale. Doar ca, o data cu problemele lui Maricuta toti dezvoltatorii s-au mutat cu catel si purcel in Cartierul Arhitecilor si in locul locuintelor individuale, a spatiilor verzi si zonelor destinate serviciilor publice au aparut blocuri unul langa altul. Acum Huja da din umeri, daca-l intrebi de cresa/gradinita/parcuri zice ca nu exista teren. Pai cine a dat autorizatii de constructie, bunica? Problema traficului la intrarea in Sibiu este de 1 an si jumatate maxim si va deveni mult mai rau de atat, in conditiile in care acum aproape jumatate din blocuri inca nu sunt locuite. Dar nici acum, in ceasul al 12-lea primaria Cisnadie nu-si da seama ca este singura vinovata de situatie. Ati vazut, de vina sunt constructorii si cumparatorii. Iar astazi, peste 80% dintre participanti au fost din zona de case, fiind cei mai afectati de traficul de ora 7-8, de lipsa trotuarului pana la ultimele strazi si a iluminatului public de-a lungul drumului principal.
Raspunde

Unu

Acum 6 ani

Nu pretinde nimeni sa preia strazile private. Nu despre asta a fost vorba. A inventat el acest subiect pentru a-i induce in eroare pe cei care nu cunosc situatia din zona. El trebuie sa introduca transportul in comun cu Sibiul, sa preia si sa amenajeze drumul judetean, sa creeze alte rute de intrare in Sibiu, sa stopeze construirea de noi cladiri si sa impuna amenajarea drumurilor de catre constructori, sa cumpere teren pentru gradinita si scoala, sa deszapezeasca strazile din domeniul public. Pana acum nu a inceput nici macar un proiect care sa garanteze ca se ocupa de aceste probleme.
Raspunde

S

Acum 6 ani

Mai dă-l incolo și pe Mihai Viteazu, ce dracu...azi mâine vopsește Huja băncile in tricolor. Ca la 1900 toamna, mihai viteazu. Ce treabă are cu cisnădie? Nici macar nu era sas sau ardelean in general. Eu zic sa-si facă locuitorii din arhitecților oraș separat de cisnădie și Sibiu. Să-i zică Măgura Cisnădiei, de exemplu.
Raspunde

matematica

Acum 6 ani

Infundatura, mai elocvent....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara

Acum 6 ani

@S...ti-am dat dislike pt ca esti mai prost decat prevede legea! Probabil esti un lingau de casa al jegului de huja!...R.I.P!!!
Raspunde

mc

Acum 6 ani

Dl. Primar nu suntem chiar toti prosti, stiti foarte bine ca pe la Scoala de Caini e terenul MAPN si ca nu o sa primiti aviz de la ei "in vecii vecilor" pentru a face drum. Chiar asa ne prostim unii pe altii? Corect e sa va rezolvati problemele din ograda Dvs.
Raspunde

gigi becacali

Acum 6 ani

Huja ca de obicei spune numai ce ii place si mai si minte cu nerusinare. De ce nu spune ca nu a vrut sa preia strazi unde oamenii si-au construit case in regim propriu (nu cumparate de la constructor), fara sa fie trecut ceva in certificatul de urbanism? spune doar jumatate de adevar ca ala ii convine. si ce spune el total incorect, nu e "4% din tot bugetul orașului pentru nouă străzi", ca nu sunt 9 strazi acolo, ci e DOAR 4% din buget pt un intreg cartier cu 8000 de oameni, iar restul bugetului chetuit pe tampenii. a facut Huja vreo cresa, gradinita, scoala, teren de joaca pt copii, dispensar sau alte chestii de utilitate publica pe acolo? nu, mai bine dam banii pe statui sa poata fura in liniste. ce trotuare, lumina pe strada (DJ - care ar trebui preluat de la consiliul judetean)? nu stie de-astea, dar statui, SPA-uri si alte minuni sunt la ordinea zilei. rusine cu un asa mincinos. imi pare rau ca autorul articolului nu l-a intrebat pe primarul mincinos de ce ii trebuie o asemenea statuie? ce face cu masina de ridicat autoturime din oras pe care vrea s-o cumpere? la ce ii trebuie microbuz pt deplasari in strainatate - e prins si asta in buget? din nou carpeli la aceleasi chestii facute si acum 2 in. si multe altele....
Raspunde

Dihania

Acum 6 ani

Cel mai tare comentariu! S are dreptate. Daca nu le convine, sa-si faca oras sau comuna sau sat si sa-si administreze singuri banii din impozite. Probabil ca banii nu ar ajunge nici ca sa-si curete santurile de la drumul principal..
Raspunde

bibi

Acum 6 ani

Sa vina sovi so rezolve pe problema. ca deaia acolo!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Reli Vinerean

Acum 6 ani

E intr-o poza o saraca ce are in mana o pancarta cu vavaedemul vietii din Sibiu. Atat de sarac sa fii cat sa nu poti strica o foaie pentru alt mesaj?!
Raspunde

Klein

Acum 6 ani

Atat ai inteles din acest protest ,boule????
Raspunde

Klein

Acum 6 ani

Camatarul semianalfabet huja se da rotund in colturi! A fost ,este si prb va fi acelasi jeg ordinar de om care crede ca primaria Cisnadiei e tarlaua lu ma-sa!!! Toate la timpul lor...al de sus nu da cu paru"...nici nu se grabeste ...nici nu intarzie...DNA ...SO PE EI ...PE MAMA LOR DE HOTI,SIFONARI DIN PRIMARIA CISNADIE!!!
Raspunde

simona f.

Acum 6 ani

aloo gara...cine v-a pus sa umflati buzunarele lui damian :) ..de ce nu ati cumparat in alta parte...
Raspunde

CRISTI

Acum 6 ani

Alo gara.. nu noi i-am umfat buzunarele lui Damian ci Damian le-a umflat buzunarele familiei ISPAS.. Toti stim (numai autoritatile competente nu stiu) ca dezvoltatorii sunt in cardasie cu Urbanismul din Cisnadie (modificand PUZ dupa bunul plac) si Inspectoratul de Constructii ,care sef este fratele celei de la Urbanism. Asa ca ...LA PIOVRA trebuie sa dispara.
Raspunde

S

Acum 6 ani

@alzara Cât de idiot sa fii să crezi că comentariul meu e pro Huja...ce iq ai, 70? Mi se pare ridicol să avem granița cu cisnădie la Valea săpunului când Cisnădia propriu zisa e la 7 km. Macar Selimbarul vechi e la 2 pași. De aia arhitectilor trebuie sa tina ori de Sibiu ori sa fie localitate independenta. Referendum!
Raspunde

ALTUL ALTFEL

Acum 6 ani

Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai slab si incompetent Primar sin Romania de la Mihai Viteazu incoace. Domnule Primar, va intreb cum puteti emana atata nesimtire, tupeu si badjocura la adresa cetatenilor? Cum va puteti prezenta astfel in fata lor, in fata copiilor lor? Domnule Primar, va intreb cat este impozitul la un apartament cu 2 camere la periferia Cisnadiei si cat este impozitul la 2 camere in cartierul arhitectilor? Va spun eu - 1 la 2 e proportia in favoarea Cisnadiei. Domnule Primar, cum puteti spune / mintiti cetatenii ca nu puteti asfalta strazi fiindca sunt proprietate privata si trebuie sa vina cetatenii sa le "doneze primariei" ??? Domnule Primar, va rog recititi interviul dumneavoastra din 25 Aprilie 2017 in care spuneati ca "nu primiti strazile decat daca sunt asfaltate, iluminate si cu trotuare. " Va amintesc ca ati dat chiar si o Hotarare de Consiliu Local care spune acelasi lucru. Va rog acum sa lamuriti aceasta problema: - Ori vi le "donam " si le asfaltati dumneavoastra? - Ori le asfaltam noi si dupa aceea vi le "donam" ? Dar daca le asfaltam noi, care ar mai fi motivul pentru care le-am dona? Doar acela ca pe timp de iarna ni le-ati curata de zapada? Nici pe departe nu as crede acest lucru. E plin Facebook-ul cu filmulete care la prima zapada, masinile nu puteau urca dealul catre Sibiu. Uitati-va la strazile din oras, chiar de langa Primarie. Sunt deplorabile. Aia nu se chiama deszapezire. Aia e bataie de joc. La fel cum e bataie de joc tot ceea ce faceti dumneavoastra, incepand cu atitudine, promptitudine, titlu de Cetatea de Onoare si multe alte minciuni. Nu suntem toti juristi, dar ne duce capul / logica ca la ternimarea oricarei lucrari / investitii, cei din Primarie trebuie sa vina pe teren sa verifice ceea ce s-a construit si in primul rand daca s-au respectat cerintele Certificatului de Urbanism si Autorizatie de Construire. Stie oricine ca trebuie semnat un Proces Verbal de receptie a lucrarii. DOMNULE PRIMAR NU MAI MINTITI. DOMNULE PRIMAR NU NE MAI LUATI DE PROSTI. Iesiti din Primarie exact cand peste 50% din protestatari plecase deja si cu nesimtire ne trimiteti pe "coclauri" sa cautam raspunsuri si rezolvari. Dar nu mai e mult pana la alegeri. Noi ne vom alege Primarul, iar dumneavoastra va veti alege CELULA. Timpul il va indica Justitia Independenta. inchei prin a spune: " Cum nu vii tu Tepes Doamne Ca punand mana pe ei Sa-i imparti in doua cete In PRIMARI si in misei Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la puscarie şi la casa de nebuni!" In rest.....Numai de bine
Raspunde

Babu

Acum 6 ani

Acum sa te muti practic in camp si sa ai pretentii la cresa, gradinita, mall, strazi dupa cativa ani, eu cred ca nu e normal in Romania. Poate in tari civilizate, in care e totul gandit de la inceput iar dezvoltarea nu e permisa fara astea de mai sus. De aia pretul a fost care a fost la proprietati ca el include si lipsurile astea. Asa e in ziua de astazi. Omul cumpara promisiuni, nu lucruri concrete. Pacat ca si ce se face nou in Ro, se face prost.
Raspunde

Democratul

Acum 6 ani

Armele lui Huja: - face studii care dureaza ani de zile, si care nu duc la nimic - are o revista locala publicata prin care dezinformeaza locuitorii orasului (care cred ca este un ziar local si nu isi dau seama de faptul ca e publicat chiar de primarie in interesul spalarii pe creier a cetateanului) - la apropierea alegerilor trimite prin zonele “fierbinti” topometristi sa “masoare” aleile si drumurile, in ideea ca se vor repara/asfalta, lucru care se intampla de ani de zile… Armele dumneavoastra: - votul - informatia Ce, numai locuitorii din Arhitectilor sa nu doarma? Sa nu doarma nici primarul bine noaptea pana nu rezolva problemele din Arhitectilor!
Raspunde

Democratul

Acum 6 ani

Doamnelor si domnilor, pe primar il dor cel mai tare voturile. Altceva nu vede. Minte cu nesimtire pana primeste votul si dup-aia minte in continuare. Dar daca e amenintat ca nu va primi voturile, atunci va actiona. Cartierul Arhitectilor ar putea chiar sa-si puna primar din cartier, la cati votanti are. De ce nu il amenintati ca nu il votati. Huja are multi dusmani nemultumimti. Faceti un grup, o asociatie care ii da termene (maxim 2019, ca 2020 sunt alegeri si dup-aia iar nu face), si, daca nu face nimic, e simplu: – faceti-va buletinele pe Cisnadie si mergeti la alegeri si votati cu oricine altcineva in afara de Huja – cu cat le faceti mai repede, cu atat Huja se va impacienta mai tare. Credeti ca el nu stie cati au buletinele pe Cisnadie? Stie exact cati stau in ce cartiere si cati pot vota. Si acum cateva date disponibile pe site-ul alegerilor locale 2016 al Biroului Electoral Central, intrati in sectiunea Rezultate finale si apoi Voturi obtinute de competitori pentru functia de primar pe localitati si veti vedea: Huja 3683 voturi reprezentand 56,53% din voturi, iar locul doi: 1278 voturi reprezentand 19,61%. Total voturi: 6514. Deci, daca cei 8000 de locuitori din cartierul arhitectilor se pregatesc corespunzator de alegeri, primarul nu poate nici macar sa miste un deget. Aveti putere de convingere mai mare decat toata Cisnadia. In 2012, au fost prezenti la urne 7800 de cetateni, din care doar 2700!! l-au votat pe Huja.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus