Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Braconier prins la Sibiu și în Italia. De la dosar în lucru de trei luni, la amenzi de 51.000 de euro

Braconier prins la Sibiu și în Italia. De la dosar în lucru de trei luni, la amenzi de 51.000 de euro

Un tânăr din județul Vâlcea, prins în timp ce bracona pe râul Olt la sfârșitul anului trecut, a fost prins acum două săptămâni braconând pe un lac din Italia. Într-un caz similar, petrecut tot zilele trecute în nordul Italiei, trei braconieri români au fost amendați cu peste 50.000 de euro, iar toate ustensilele, inclusiv mașina, le-au fost confiscate.

Gheorghe M. este originar din comuna Ionești, județul Vâlcea, și locuiește în Râmnicu Vâlcea. În noaptea de 12 spre 13 noiembrie, anul trecut, el a fost prins în barajul de la Avrig, braconând alături de alți doi amici. Acțiunea anti-braconaj a durat aproape toată noaptea, cei trei fiind atent monitorizați și blocați cu trei mașini exact în momentul în care voiau să fugă.

”În jurul orelor 01:30 au fost observate trei persoane care au introdus în Barajul Avrig plase de pescuit . În jurul orelor 04:00, după ce aceștia au scos plasele din apă au fost opriți în trafic și verificați, ocazie cu care s-a constatat că în mașină aveau o barca pneumatica cu vâsle și patru saci de nylon care conțineau plasa de pescuit cu pește prins în ea”, anunțau la momentul respectiv reprezentanții Filialei Pescarilor Sibiu.

23559786_1890506751264148_6330410932222680390_n

Cei trei veniseră la Sibiu cu o mașină Audi A6, cu care mai devreme Gheorghe M. se lăuda pe facebook.

19437634_1393253790762062_3723236109010222987_n

După ce au fost prinși, cei trei au fost preluați de polițiștii din Avrig, care le-au deschis dosar pentru pescuit ilegal.

Contactat de Turnul Sfatului, tânărul a declarat că nu mai știe nimic despre dosar.

 ”Nu m-a căutat nimeni, n-am primit nicio citație, nu mai știu nimic. Am dat declarații atunci la Poliție, le-am dat datele mele și asta a fost”, spune Gheorghe M..
Conform OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura (completata si modificata de Legea 317/2009), la art. 66. – (1) scrie că ”sunt supuse ridicării în vederea confiscării uneltele şi ambarcaţiunile de pescuit, animalele, mijloacele de transport, armele de foc şi orice alte bunuri care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor”. În cazul de față, braconierul a plecat acasă cu mașina personală.

La solicitarea Turnul Sfatului, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu au explicat că ”dosarul este în curs de soluționare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig”.

La începutul acestui an Gheorghe M. a fost prins din nou la braconaj. De data aceasta în Italia. Una dintre persoanele alături de care se afla a fost arestată, iar el a scăpat pentru că în momentul intervenției se afla la volan și a declarat că era doar șofer. Mașina a fost confiscată.

”M-am întors acasă cu alt prieten, l-am sunat și venea acasă din Spania, tot cu pește”, a povestit Gheorghe.
„Piraţii români din delta fluviului Pad”. „Mercenari pe râu”. „Peştii, în pericol”. Sunt trei titluri ale ziarelor din Italia ce susţin că pescari români braconează la ei şi secătuiesc ecosistemul. Delta fluviului Pad străbate Lombardia de la vest la est. Canalele sunt pline de peşte. Şi de cei care ştiu cum pot scoate bani din apă. De câţiva ani, însă, lucrurile au scăpat de sub control. Se scot cantităţi enorme de peşte din râu, ilegal, informează Digi24.ro.
„Aproape toţi provin din România, din păcate. Înainte de a se lumina de ziuă scot plasele și duc peștele de aici. Mult pește. Evident, este o activitate care distruge râurile noastre”, spunea Claudio Castagnoli, de la Poliţia Ferrara.
Situația este foarte asemănătoare cu cea petrecută în urmă cu câteva zile în Mantova, tot în nordul Italiei. Trei cetățeni români au fost prinși în momentul în care voiau să fugă cu trei tone de pește braconat cu energie electrică. Detalii despre acțiunea autorităților italiene găsiți aici. Peștele, uneltele de pescuit și furgoneta au fost confiscate de oamenii legii.

26734035_1497092610409475_6430702514367153389_n

Câteva zile mai târziu, FIPSAS – echivalentul AGVPS (Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi) a anunțat primele măsuri: amenzi ce însumează peste 51.000 de euro. Spre exemplu, pentru fiecare pește mort braconierii vor trebui să plătească câte 40 de euro, italienii numărând peste 750 de pești. În afara sancțiunilor administrative, pe numele celor trei braconieri a fost inițiată o acțiune penală.

Cât îl privește pe Gheorghe M., acesta spune că a renunțat la braconaj și că vrea să se angajeze la o companie mare care a deschis o fabrică în zona Vâlcii. Sibiul însă rămâne o țintă pentru braconierii din Ionești.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Cristi

Acum 6 ani

''amendați cu peste 50.000 de euro, iar toate ustensilele, inclusiv mașina, le-au fost confiscate.'' - Pentru autoritatile romane... astea sunt cuvintele cheie... poate va inspirati!
Raspunde

dorel

Acum 6 ani

tigan coclit domnul Gheorghe
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

acolo e o cloaca cu pile vedeti si de padurean din porcesti ,un pic venit din itala, afaceri cu peste,pretin bun cu fratele unui fost mare la cj sibiu,........... CAUTATI daca avetri singe in instalatie dlor
Raspunde

un sas

Acum 6 ani

Criminali...Asa au distrus si o mare parte a apelor din RO.Bagati la puscarie si zilnic bagat un peste in gura si unul cur.
Raspunde

ToTo

Acum 6 ani

Hi-tar șlapii ai drequ sa-ți hie de fomistu drequ.
Raspunde

pescar

Acum 6 ani

Legile noastre apara infractorii, cum sai confiste masina, cu ce se da el mare, vreti un sfert de populatie sa bagam la puscarie, nu avem atatea locuri, cine ne mai conduce, ne treb oameni care sa ne minta
Raspunde

Al

Acum 6 ani

Tigan coclit e măta , și ziarul asta care trebuie sa aducă dovezi că persoana asta a fost prinsă acolo , numai incoerente in acest articol ,un om cu cap poate face legături , nici macar nu știu să blureze o fotografie , nu sa asculte filiala din Sibiu care au ciuda , că băiatul ăsta le strica afacerile cu braconieri , căci în noaptea cu pricina la Sibiu băiatul ăsta a pescuit pe mana cu filiala Sibiu , luați filiala la întrebări de ce doarme , nu va puneți semne de întrebare , pe fiecare seara domnul Maxim Marin și domnul Alex de la filiala incaseaza pentru o echipa de braconieri sume cuprinse intre 200-300 de lei , și sunt prinși doar cei care nu dau dreptul său pe care ii observa poliția locală...
Raspunde

Al

Acum 6 ani

In tara asta doar oamenii puși la conducere alimentează corupția , ei o tine pe palme , ei o înființează, așa că în alta parte cu huiduielile ar trebui , cat despre ziar ii paste un proces de toată frumusețea , ptr defăimare , minciună , preluare de poze personale , din care una din persoane nu este implicată , Nr de mașină neblurat , de unde știu că este mașina lui , păcat că nu sunt căutați adevărații vinovați și se pune o eticheta , dar nu e nimic , se vor face toate demersurile , ptr că românul e prostit întotdeauna cu televizorul , cum se spune...
Raspunde

Marian

Acum 6 ani

Complimente domnule All asa este aveti dreptate domnul Maxim Marin ia bani de la pescari pe care ai chiama el la pescuit si daca faceti un demers judecatoresc spunetimi cum va pot contacta voi veni de martor cu poze in care domnul Marin ia de la mine personal 500 de lei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus