Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
0°C

Vladimir Grigorov: ”În apartamente proiectate de mine locuiesc 3% din locuitorii Sibiului...”

Vladimir Grigorov: ”În apartamente proiectate de mine locuiesc 3% din locuitorii Sibiului...”

Sunteți considerat cel mai bun arhitect din Sibiu, un adevărat star-arhitect al orașului, credeți că meritați acest renume?

Cred că întrebarea e pusă la mișto, aș vrea ca acest interviu să fie unul serios, despre probleme reale ale orașului și ale meseriei mele...

Mă scuzați, dar eram cât se poate de serios... În fine. Cum vedeți dezvoltarea imobiliară în Sibiu, despre care se vorbește că ar fi deseori haotică...? Calitatea proiectelor, calitatea clădirilor, a materialelor folosite...

Cred că orice dezvoltare imobiliară se face în acord cu cererea și oferta din piața respectivă: dacă oamenii vor să cumpere apartamente de mici dimensiuni, se vor găsi arhitecți care să le proiecteze și constructori care să le construiască... Dacă există posibilitatea unora de a-și construi locuințe de mari dimensiuni, aceștia -la rândul lor- își vor avea casa visurilor, cu piscine, coloane și grădini suspendate... Depinde, pînă la urmă, de banii fiecăruia, iar în Sibiu avem și de unele, și de altele.

Cum vedeți Dvs. casa ideală?

S-au făcut diferite scenarii sociale referitoare la modul cel mai ergonomic de locuire. Unul dintre aceste studii arată că -pentru o familie normală, doi părinți cu doi copii-, suprafața suficientă este de 65 mp. Dacă, însă, ne uităm la suprafețele caselor din Statele Unite, acestea sunt mult mai mari. În Olanda, pe de altă parte, sunt mult mai mici - olandezii trăiesc în marea majoritate în case înșiruite (lipite unele de altele și la dreapta și la stânga), cu frontul la stradă de 5-6 metri, dormitoarele nu depășesc 8 mp etc. E vorba, pînă la urmă, de cultura locuirii caracteristică fiecărui popor.

Și noi, românii...?

România este, ca de obicei, țara exceselor și a contrastelor. Eu am proiectat câteva vile de peste o mie de metri pătrați, una chiar de 2700 mp, iar una dintre aceste case mari -de vreo 600 mp-, este de vînzare zilele astea pe OLX la un preț pe care puțini oameni și-l permit... E vorba de bani, repet, românii nu-și dimensionează casa în funcție de necesități ci în funcție de buget. Eu, unul, n-aș locui într-o căsoaie din asta uriașă... Dacă le proiectez nu înseamnă automat că-mi și plac.

Ce puteți spune despre locuirea ”la bloc”...?

În calitate de arhitect am proiectat câteva ansambluri rezidențiale de mari dimensiuni - primul, în urmă cu vreo zece ani, a fost cel dezvoltat de niște clujeni, pe Calea Dumbrăvii, lîngă cimitir; cel mai mare este Magnolia, pe Calea Șurii Mici; cel mai recent este City Residence, pe locul unor foste hale industriale... Toate sunt construcții decente, suprafețele apartamentelor sunt medii, adaptate nevoilor și cerințelor existente în piață.

Câte apartamente sunt în aceste ansambluri rezidențiale, proiectate de Dvs...?

Aproape două mii de apartamente, dacă facem socoteala unei medii de 2,5 locuitori per apartament, înseamnă că 5000 de oameni care stau -sau vor sta în viitorul apropiat- în aceste case, ceea ce înseamnă cam 3% din populația orașului Sibiu...

Simțiți că aveți o responsabilitate față de oamenii ăștia...?

Cu siguranță. Casele mele -oricare ar fi ele- sînt ca niște copii care au crescut: le vezi locuite, luate în posesie de alții, dar știi că -înaintea lor- au fost ale tale... În imaginație, măcar.

Ce sfaturi ați avea pentru acești oameni...?

I-aș felicita că au ales să locuiască în locuințe decente, de dimensiuni corecte și a căror întreținere e sustenabilă. I-aș sfătui să nu-și aglomereze apartamentele cu mobilier inutil, să cumpere doar ceea ce au nevoie, în variantă compactă - de la mașini de spălat la frigidere, de la canapele la paturi, totul poate fi găsit în dimensiuni ”queen size” sau ”king size”, eu cred că doar orgoliul sau prostia ne face să cumpărăm lucruri supra-dimensionate și să ne aglomerăm casele...

De ce credeți că există oameni nemulțumiți de arhitectura acestor blocuri...? Nu credeți că locuințele noi ar trebui să fie mai mari, să aibă design modern, să fie mai mai aerisite, mai ecologice...? Ne întoarcem la cutiile de chibrituri din vremea comunismului...?

Pentru o țară în care 40% din locuințe au toaleta în fundul curții, mi se pare că suntem cam pretențioși la capitolul design... Vorba aia: ”și râioasă, și cu coada băț”. Eu prefer locuințe mici, tehnologizate și prietenoase, în locul unor palate uriașe cu buda-n curte. În România anului 2017 suprafața medie a apartamentelor noi a fost de 65 mp, exact ca în studiul citat de mine mai devreme. Suntem o țară în care toată lumea-și ia Dacii dar oftează privind după vreun Mercedes...

În alte orașe au apărut clădiri mai deosebite - cu acoperișuri de tip terasă înierbată, sau cu pereți verticali cu vegetație... Chiar zilele astea se discută despre un imobil cu vegetație suspendată și piscină pe acoperiș... Ce părere aveți, în calitate de arhitect...?

Am citit și eu articolul din Turnul Sfatului, care laudă foarte tare proiectul dar omite numele proiectantului... Nu știm cine e arhitectul care a creat această ”minune” dar am mari dubii că acea clădire o să fie în realitate ca în poze. În primul rând, imaginile prezintă clădirea pe-un câmp verde - or, realitatea de la fața locului e cam departe de așa ceva, clădirea e înghesuită deja în coasta unei construcții existente... În al doilea rînd, distanța față de o construcție existentă este reglementată, ea trebuie să fie egală cu înălțimea construcției celei mai înalte -  ori aici -prin construirea la o distanță mult prea mică de vecin- s-a încălcat în mod clar atît legea urbanismului cît și legea bunului-simț... În al treilea rând, ideea unei piscine la ultimul nivel este complet contra-productivă, greutatea enormă a acelui volum de apă și mai ales calculul dinamic al structurii de rezistență, care trebuie să suporte această greutate în caz de cutremur, fac ca acele costuri să fie mult peste ceea ce ar fi normal... Noi ne definim ca buni proiectanți dacă facem structuri suple, care să fie sigure dar economice, ori ideea unei piscine la ultimul nivel este cea mai ne-economică posibil.

Dacă discutăm de proiecte care nu sunt în Sibiu, ce părere aveți despre locuințele construite pe teritoriul Șelimbărului sau pe Calea Cisnădiei...?

Pentru un dezvoltator imobiliar, este clară alegerea: acele terenuri sunt considerabil mai ieftine iar Regulamentele de Urbanism considerabil mai prietenoase...  În Sibiu avem niște condiționări de tipul următor: 1,5 locuri de parcare la un apartament, subsol obligatoriu alocat locurilor de parcare, distanțe minime între clădiri egale cu înălțimea clădirilor... Ori, în zonele enumerate de Dvs. nu există așa ceva. Nu sunt coordonate Planurile Urbanistice ale localităților limitrofe cu PUG-ul orașului astfel încât să existe condiționări identice, de aceea mulți au ales să construiască în zonele astea, reglementate mai puțin... Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, nu înțeleg cum oamenii fac credit la bancă pe 30 de ani ca să-și ia un apartament în Cartierul Arhitecților, și pe urmă fac miting în fața Primăriei din Cisnădie că ajung în Sibiu în 40 de minute, că e ambuteiaj dimineață de dimineață, că șoseaua are două benzi, oamenii-s nervoși și sunt 2-3 accidente pe săptămână... Personal, n-am proiectat nimic în zona aia, și nu pentru că n-aș fi avut cereri ci pentru că am avut alte opțiuni.

Cum vedeți meseria Dvs. peste zece ani? Credeți că o să mai fiți prezent pe piață...?

Profesia asta este dificilă, stresantă și consumatoare de resurse, uneori îmi vine să mă las de meseria asta și să fac altceva... De exemplu să mă apuc de scris - poezii, romane sau autointerviuri...!

Întrebări și răspunsuri: arhitect Vladimir Grigorov

 

Sursa foto: shrnkhatfootprint.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

29 comentarii

raspandache

Acum 6 ani

Are you serious? Asta își dă limbi singur? :))) Ce jos ați ajuns, n-am știut că vă e atât de foame măi amărâților!
Raspunde

///

Acum 6 ani

Dle arhitect, dvs. in ce cartier locuiti? Intr-un imobil nou sau vechi?
Raspunde

Ionica

Acum 6 ani

hahahahaha -))))))) Asta isi ia interviu singur? Nu mai are comenzi domnul arhitect. La pensie, tataie!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

''Simțiți că aveți o responsabilitate față de oamenii ăștia…? Cu siguranță. Casele mele -oricare ar fi ele- sînt ca niște copii care au crescut: le vezi locuite, luate în posesie de alții, dar știi că -înaintea lor- au fost ale tale… În imaginație, măcar.'' ''Eu, unul, n-aș locui într-o căsoaie din asta uriașă… Dacă le proiectez nu înseamnă automat că-mi și plac.'' O singura intrebare nu si-a pus arhitectu' in interviul fluviu: ''Amice.ce fumezi?'' Intrebarea ar putea fi adresata si redactorului TSi care a publicat idiotenia de articol.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

Intr-un fel are dreptate omu cu grandomaniile unora, dar stiu sigur ca un pat de 2 persoane nu lasa loc unui dulap intr-un dormitor din magnolia.
Raspunde

Pepe

Acum 6 ani

Daca aste e proiectant de meserie eu as putea sa ma fac popa.
Raspunde

Ioan

Acum 6 ani

Da , Magnolia .., 3 cam 57 mp utili ... Halal arhitect ....
Raspunde

Prințesa de gheață

Acum 6 ani

City rezidence ?! Un amdambly foarte urat si i eztetoc , ma scuzati dar e parerea multora- Unde prin holul unui apartament imcredibil de mic - si vezo cu ochil liber ca nu poti trece un dulao sau o canapea, nu trebuie să fii de meserie, nu stiu ce realyzari deosebite va recomanda chiar asa , caci sunt greseli care se vad cu ochiul liber !
Raspunde

Prințesa de gheață

Acum 6 ani

Prințesa de gheață 10 februarie 2018 la 19:35 - Raspunde City residence ?! Un andamblu foarte urat si inestetic , ma scuzati dar e parerea multora- Unde prin holul unui apartament incredibil de mic – si vezI cu ochiul liber ca nu poti trece un dulap sau o canapea, nu trebuie să fii de meserie, nu stiu ce realizari deosebite va recomanda chiar asa , caci sunt greseli care se vad cu ochiul liber !
Raspunde

Eugenia Florescu

Acum 6 ani

Nu stiam cine este distrugătorul arhitecturii specifice Sibiului si regiunii ...De unde a mai venit si acest domn si de ce nu respectă cerințele legii in materie de " arhitectura specifica zonei " stie numai cel ca l a adus sau l a pus......Sper intr o soluție de potolit " chiciosii " . .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

f

Acum 6 ani

Ce varsta are dl. arhitect? Este sibian sau venit la Sibiu?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Jale
Raspunde

hai-hui

Acum 6 ani

Legat de Calea Cisnadiei domnul Grigorov vorbeste niste prostii mai mari decat dansul. O parte din locuitori s-au mutat aici cand nu erau vorba de PUG/PUZ-uri aiuristice si de dezvoltari de blocuri masive, cum e acum. Practic Primaria Cisnadie a modificat din mers regulile de urbanism in cartier. Domnul Grigorov sa deschida gura doar atunci cand stie ce spune!
Raspunde

SLABU A

Acum 6 ani

Isi bate joc de noi pe fata.e un măscărici al Sibiului.
Raspunde

Petre

Acum 6 ani

Dl. Grigorov, daca cartierul Magnolia in acceptiunea Dvs. este decent, valorile Dvs. devin cel putin discutabile. Dle. Grigorov, daca ati proiectat decent, de ce nu ati respectat Legea Locuintei in cartierul Magnolia? As mai putea sa va pun cateva intrebari despre gresii cocotate pe fatade si alte cele, insa am sa inchei cu una singura: va simtiti un pic inconfortabil cand va e stricata singuranta fluxului de proiecte creata in era Guttmann de alti arhitecti ceva mai tineri si mai fresh?
Raspunde

Zero

Acum 6 ani

Debilul asta a mutilat sala de sport de la Colegiul Gh. Lazar. A trantit o mansarda hidoasa, intr-un ansamblu arhitectural perfect pastrat. Oricine poate vedea, e in plin centru istoric. E un nebun !!!
Raspunde

iancujianu

Acum 6 ani

Ba MINCINOSULE alea de la City Rezidence respecta ceva di ce ai zis tu cu parcai subterane si distante intre blocuri.Da te draq!
Raspunde

Costelush

Acum 6 ani

Sa va pun si eu o intrebare la mishto: de ce construiti apartamente gen cutii de chibrituri unde intr-o camera pe langa pat si noptiera nu mai incape cam nimic? Aaa.. sa fie accesibile pentru tot omul la o rata de 35 ani, am inteles!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 6 ani

40% din locuințele din Romania au buda in fundul curtii și de aia nu putem fi prea pretentiosi...IN SIBIU! Bine că n-au gândit asa și sașii și românii care au construit treptat orașul ăsta până la venirea comuniștilor, de când s-au cam stricat lucrurile arhitectural. Ce mă interesează ce e in restul României? Noi trebuie să fim cei mai tari. Iar cu neintelesul oamenilor care și-au luat în arhitecților...pai unde să-și fi luat atâția mii de oameni care stau de curând în Selimbar și cisnădie? Daca ni se spune de unii nesimțiți că trebuie să sa avem încredere în autorități...unii au fost naivi și au avut.
Raspunde

FLAVIU

Acum 6 ani

Vezi ...incet...incet lumea isi da seama ca esti un sarlatan si un escroc, de-aia nici n-ai facut nimic in viata, cand ma gandesc ce arhitecti am cunoscut in Sibiu...ma tot mir cum un impostor ca tine o ajuns sa creeze opinii. Sper sa ajungi sa scrii ce vrei tu prin carciumi si sa nu mai incurci oamenii pe nicaieri. Noroc ca decidentii si-au dat seama cine esti si in curand veti fi izolati( cu cei 2-3 betivi) care te-nconjoara.
Raspunde

Petre

Acum 6 ani

Ar mai fi o chestiune care merita punctata. Dle. Grigorov, asa tare v-a sifonat interviul cu un oarecare dezvoltator imobiliar, care isi propune ceva mai mult decat un obisnuit investitor sibian, incat v-ati luat repede un interviu singur?
Raspunde

BNM

Acum 6 ani

Vb serios??? Magnolia e cireasa de pe tort in cariera dansului? Living fara geam? I se poate observa nota distincta in mai multe cartiere din Sibiul, la fel si blocurile di gusterita si City residence... Ii recomand cu caldura un stagiu de informare prin tarile mai rasarite. Sa vada si el ce se poate face printr-o simpla inversare a bucatariei cu living-ul (si aici ma refer la apartamentul de 2 camere din City Residence.)
Raspunde

Marius Tanasescu

Acum 6 ani

In momentul in care ai Magnolia in portofoliu, pierzi orice drept de a comenta alte proiecte de arhitectura, cu atat mai putin proiectele mai ambitioase cum e cel cu copaci pe fatada. Mentalitate de om marunt...
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Exista asa numita "Lege a locuintei" nr. 114/1996 actualizata in 2018 dar care era in vigoare cand ati proiectat minunile lumii de la Magnolia si in acea lege se prevad niste suprafete minime pentru locuinte si camerele acestora pentru a asigura traiul in conditii minime de spatiu si igiena, pentru comparatie am ales un apartament cu doua camere tip B1 (33.500 € cel mai ieftin) cu datele de pe siteul lor (http://www.magnoliaresidence.ro/apartament-tip-b1-doua-camere) . Conform legii locuinta si camerele ar trebuii sa aiba suprafata de: - pentru o baie suprafata minima e de m 4,5mp la apartamentul ales reclama spune 4,35mp - pentru dormitor suprafata minima e de 12mp la apartamentele de 2 camere reclama spune 10.89mp - suprafata utila a unui apartament cu doua camere este de minim 52mp utili (nu se includ balcoanele si terasele, logiile, trecerile, etc.) si pentru o garsoniera e de 37mp. Masurand conform legii apartemntul dvs. de 2 camere este de 37.78mp. Da, exista nota: "În funcție de amplasamentul construcției, suprafețele construite pot avea abateri în limitele de ±10%." nota pe care dvs. ati folosit-o la maxim astfel incat toate dimensiunile sunt exact un pic sub acei -10% si se pot obtine actele de constructie la limita dar pentru garsoniere nu ap. cu 2 camere! De aceea consider ca ceea ce ati facut este rea vointa si impreuna cu "dezvoltatorul" induceti in eroare cumparatorii vanzand garsoniere ca si apartamente cu 2 camere!
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Ti-as da 2000 de plusuri pentru comentariu! Legat de piscina de pe acoperis si "greutatea enormă a acelui volum de apă", 1.5 m de apa (cat ar fi adancimea unei piscine) e echivalentul a 62.5 cm de beton, tinand cont de densitatile specifice. E ca si cum ar mai fi un etaj. Ce sa-ti povestesc, ce greu o fi sa proiectezi. Nu toti vor "sigur si economic", unii vor "sigur si lux".
Raspunde

Iod

Acum 5 ani

Domnul arhitect a voit, pe lângă situația expusă în articol, să avertizeze despre o situație în care cineva ar putea fi pălmuit, în loc de a fi mângâiat, într-un demers anume, recte să prevină, chiar punându-și propriul obraz la... bătaie. Ar fi putut să se apere foarte bine și aici, dar demersul său pentru un anumit cineva/ principiu a fost mai important. Nu a făcut-o. Probabil că dacă majoritatea celor care au comentat ar ști…, ar fi trecut de la huiduială la extrema opusă sau ceva apropiat. Cât despre gheața din jurul lui, ea se dă drept altcineva și e departe de a fi prințesă, mai ales că e dintre urmăritorii ce, cunoscând o situație, profită, alterând-o cu un scop meschin. Dacă n-am avea defecte, nu ne-ar face atâta plăcere să le observăm pe ale celorlalți zice La Rochefoucauld. Dacă gheața & comp. pretinde că știe să folosească calitățile pe care le are, nouă nu ne rămâne decât să o credem, că doar i-a ieșit. Da’ dacă e să mă refer la citatele din același registru, atunci gândul mă duce la Marin Preda, care zicea și că: Puterea celui cu adevărat puternic astfel se manifestă: să ştii că poţi distruge pe cineva, să n-o faci şi acela să nu ştie. Sunt convinsă că domnul arhitect poate să creeze în orice sferă de interes cu succes, totuși în domeniul propriu poate că mai rămâne ceva de făcut.
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Poate ca domnului arhitect este un personaj fin, erudit, altruist care isi urmeaza principiile DAR rezultatul muncii sale in Magnolia Residence descriu un altfel de om. Criticile de orice nivel calitativ facute de catre actuali sau posibili beneficiari ai lucrarilor dansului reprezinta nu o incercare a oamenilor mici si primitivi, dar cu o impresie distorsionata asupra propriei valori, de a distruge sau de a murdari un om ilustru ci ceea ce in viata de zi cu zi numim feedback-ul consumatorului. Acest feedback negativ in ciuda unui oarecare succes comercial al proiectului descrie o situatie grea pentru piata imobiliara si clietii acesteia si anume lipsa optiunilor. Lipsa care este intretinuta prin incompetenta primariei de a extinde infrastructura si retelele de utilitati pentru a viabiliza noi zone de dezvoltare imobiliara si interesul unor speculatori de a livra locuinte la un pret cat se poate de mult supraevaluat. Banuiesc ca exista o legatura intre cele doua. Majoritatea ”proiectelor imobiliare moderne” inca nu se ridica la nivelul proiectelor comuniste care au generat cartierele de blocuri din SIbiu. Sunt doar niste ingramadiri sufocante de blocuri, fara infrastructura corect dimensionata, fara spatii de servicii de nici un fel, fara spatii verzi iar calitatea lucrarilor nu este superioara celei pre '89.
Raspunde

Adevarul gol golut!

Acum 4 ani

Recomand celor ce vor sa achizitioneze o locuinta sa aleaga prioritizeze intotdeauna locatia, accesul facil cat si mijlocele de transport in comun. @Odin, adevarat! Magnolia este un cartier "rebut", oamenii aia traiesc in bula lor din cauza investitorilor care sunt numai dupa cascaval (loc parcare 3500euro in camp!!!) cat si a edililor incompetenti! Apropo pentru cei care au semnat antecontractul, nu e ciudat ca pe FB sau G.Maps sunt numai recenzii pozitive?
Raspunde

Trecator Stanciu

Acum 3 ani

Oaooo. Niciun comentariu pozitiv. S-a saturat lumea de lichelele astea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus