Sâmbătă,
19.06.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Au explodat chiriile în Piața Mică: 16.600 de lei pentru un stand

Au explodat chiriile în Piața Mică: 16.600 de lei pentru un stand

Licitația de închiriere a standurilor pentru micii comercianți din Piața Mică a Sibiului s-a încheiat cu prețuri și de zece ori mai mari decât cel de pornire.

Primăria Sibiu a organizat la începutul acestei săptămâni prima licitație cu strigare pentru închirierea celor 20 de standuri pregătite pentru comerțul stradal din Piața Mică. Din luna aprilie a acestui an, micii comercianți își vor mai putea expune și vinde marfa (produse hand made, de artizanat, anticariat, tablouri și vederi de mici dimensiuni) doar dacă au închiriat un astfel de stand, după cum a decis prin hotărâre Consiliul local Sibiu, la propunerea primăriei.

Licitația pentru închirierea acestor 20 de standuri pe o perioadă de doi ani a strâns aproximativ 40 de participanți. Prețul de pornire a fost stabilit la 1.460 de lei pe an pentru un astfel de stand, dar la final a fost cu mult depășit. Astfel, cea mai mică chirie pentru un stand (fiecare a fost licitat separat) a fost stabilită la 13.010 lei pe an (aproximativ 1.085 de lei pe lună), cea mai mare chirie fiind de 16.060 de lei pe an (aproximativ 1.340 de lei, lunar). Până în prezent, comercianții plăteau administrației locale câte un leu mp/zi (adică 60 de lei pe lună, respectiv 720 de lei pe an pentru câte doi metri pătrați).

"Până acum, în Piața Mică eram 30 de comercianți. Primăria a decis să amenajeze doar 20 de standuri, deci de la început au fost eliminați zece dintre noi. Dar câți din cei care au licitat aceste sume exorbitante o să și semneze contractele? Pentru că eu nu cred că din comerț pot fi obținute sume atât de mari încât să poți plăti astfel de chirii. Asta mai ales în condițiile în care în Piața Mică sunt programate și multe evenimente pe an, când zona trebuie eliberată, iar contractele nu prevăd detalii pentru astfel de situații. Din 365 de zile, cam 200 poți să ieși la vânzare", spune Paul Condurache, care are un stand în Piața Mică de aproape cinci ani. Paul Condurache s-a retras din licitație, considerând că nu poate plăti chirii mai mari de câteva mii de lei pe an. "În aceste condiții o să mă orientez pe evenimente, pe târguri, nu doar din Sibiu, ci și în județele apropiate. Acolo voi mai reuși să vând".

Cei 20 de comercianți declarați câștigători la licitația organizată luni, 12 februarie, au termen până la finele acestei luni să semneze contractele de închiriere. La semnarea contractului, chiriașii vor trebui să constituie și o garanție de zece la sută din prețul de adjudecare al spațiului.

Chiriile vor crește în continuare

Pe strada Papiu Ilarian, primul loc în care Primăria a impus desfășurarea comerțului stradal doar la standurile închiriate de administrație, chiriile rezultate în urma licitațiilor de anul trecut sunt cuprinse între aproximativ 3.000 și 10.000 de lei. "La anul urmează o nouă licitație și pentru standurile de pe strada Papiu Ilarian. Și dacă acum s-a ajuns la aceste sume pentru Piața Mică, pe Papiu Ilarian cred că se va ajunge șa 25.000 de lei pe an, pentru primele standuri. La astfel de chirii, micii comercianți, micii creatori nu au cum să reziste", este de părere Paul Condurache.

stand piata mica

Standuri de patru metri pătrați

Standurile pentru care comercianții interesați de Piața Mică au licitat chirii de peste 1.000 de lei, lunar, au fost fabricate de o firmă din București, la comanda Primăriei Sibiu. Fiecare are patru metri pătrați, sunt fabricate din lemn și acoperite cu pânză. În interiorul fiecărui astfel de stand va fi amplasată câte o masă de fier, astfel construită încât să poată fi folosită și ca spațiu de depozitare. Standurile vor fi amplasate pe platoul din fața Casei Artelor.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Calin

Acum 3 ani

Interesant de vazut cine sunt castigatorii si cine a ridicat pretul. Standurile din Piata Mica si Papiu Ilarian au fost pentru producatori hand made, artisti, anticari. Ce avem insa acum? Comercianti cu stocuri Made in China.
Raspunde

Hapciu

Acum 3 ani

Preturi mari datorate neintelegerilor dintre comercianti si-au sapat unul groapa altuia nu scot bani de chirie plus celelalte dari la stat iar despre o marja de profit nici nu mai e vorba.Se va intampla cu ei la fel ca la casutele dela Zoo or sa pice pe capete ca nu au de unde scoate bani.
Raspunde

silviu

Acum 3 ani

Si ce intelegeri puteau sa fie intre cei 40 de comercianti pentru 20 de locuri?
Raspunde

handmade

Acum 3 ani

#report fake news, inainte de a scrie o stire de kkt documenteaza-te din minim 3 surse de incredere .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus