Luni,
24.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: Summitul de la Sibiu este cea mai mare oportunitate din ultimii zece ani pentru România. Dar ne putem face și de râs

Interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: Summitul de la Sibiu este cea mai mare oportunitate din ultimii zece ani pentru România. Dar ne putem face și de râs

Siegfried Mureșan este unul dintre cei mai apreciați europarlamentari români la Bruxelles. Vine ocazional prin Sibiu, de cele mai multe ori în vizite discrete. Cu ocazia unei astfel de vizite a acceptat să ne ofere un interviu. Cum va intra Sibiul în istoria Europei moderne, aflați în rândurile următoare.

 

Rep.: Ce reacții au avut colegii dvs. europarlamentari când au auzit că următorul Summit se va ține la Sibiu? Știu ceva despre Sibiu?

S. M.: Relația dintre România și Uniunea Europeană este la răscruce de drumuri. Avem, având în vedere că vom deține la anul președinția UE, cea mai mare oportunitate pe care am avut-o de la aderarea noastră la UE, de la întâi ianuarie 2007, de a influența viitorul proiectului european. În plus, vom deține președinția într-un moment esențial pentru UE, în acea primă jumătate a anului 2019, pe lângă faptul că vor avea loc alegeri europarlamentare, vom lua niște decizii esențiale legate de viitorul UE. Cum vrem să arate UE în viitor? Ce vrem să facă în plus față de ceea ce face acum? Cum o vom echipa, cu ce instrumente pentru a răspunde noilor provocări care au apărut: migrație, siguranța cetățeanului, combaterea terorismului? Sunt provocări noi în fața cărora nici un stat nu poate face față de unul singur, doar împreună putem. Deci, avem pe de-o parte cea mai mare oportunitate de a influența agenda europeană pe care am avut-o în ultimii zece ani, dar ne putem face și de râs. Avem un guvern, și aici nu se deosebește fundamental de predecesorul, care nu acordă importanța potrivită pregătirii acestei președinții. În primul rând. În al doilea rând avem un guvern care pune propria agendă de politică internă deasupra credibilității României. S-a văzut foarte clar din mesajele date de Comisia Europeană, atât din declarațiile extrem de clare ale președintelui Juncker și ale prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, cât și din mesajele din așa zisele ”scrisori de felicitare” adresate de președintele Consiliului, Tusk. S-a văzut foarte clar că încrederea în acest guvern la Bruxelles este zero. Liderii instituțiilor europene nu au încredere că acest guvern va respecta valori de bază al UE, statul de drept, care nu funcționează în România dar pe care oameni politici vor să-l slăbească și să-l utilizeze în bunul lor plac. În concluzie, există această oportunitate, există acest risc și tocmai de aceea toată Europa se uită mult mai atent spre România acum. Se uită și datorită protestelor. Oamenii în Europa înțeleg că cetățenii români au ieșit pentru dreptate în stradă. Ochii sunt pe România, de aceea la momentul la care președintele Juncker a anunțat acest Summit la Sibiu, chiar dacă sunt convins că nu fiecare europarlamentar știe că municipiul Sibiu se află pe malurile râului Cibin, există deschidere de a merge la Sibiu, în inima Transilvaniei, de a discuta sincer despre viitorul UE.

 

Rep.: Pe noi, ca sibieni, anunțul Summitului ne-a cam luat prin surprindere. Spun asta pentru că încă  avem străzi de pământ în oraș, trotuare cu gunoaie pe jos și multe lipsuri. Prin urmare, rolul Summitului nu este mai mult unul politicianist, adică momentul perfect pentru președintele Iohannis să-și anunțe candidatura pentru un nou mandat?

S. M.: Liderii Comisiei Europene au propus acest Summit la Sibiu deloc întâmplător. În primul rând, l-au propus la Sibiu pentru că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007. De atunci și până acum la Sibiu s-au întâmplat foarte multe lucruri, cultural, Sibiul stă foarte bine, economic, Sibiul stă foarte bine, este un oraș cu o clasă de mijloc solidă, este un oraș în care vin investitori, populația este educată și, mai ales, este proeuropeană, Am avut de curând o serie de întâlniri în Sibiu. Am fost la Liceul Brukenthal, am discutat cu elevii, cu profesorii, am fost surprins de preocuparea pentru Europa a elevilor cu care am discutat, tinerii aveau 17 ani și mă întrebau despre populism în Europa! Sibiul este exact așa cum trebuie, tot spiritul european este la Sibiu, așa ar trebui să arate toate orașele din România, de aceea decizia de a veni la Sibiu a fost corectă. Practic va aduce toată Europa în casele sibienilor. Acele întâlniri mari între cei mai importanți oameni din Europa, Juncker, Merkel, președintele Iohannis, de obicei sunt la Bruxelles într-o clădire mare cu geamuri din sticlă. Vor fi în mijlocul Sibiului. Vor fi și foarte multe oportunități pentru sibieni, în sensul că nu vor veni doar 28 de șefi state și de guverne, vor veni delegații, jurnaliști, oficiali, invitați, va veni cea mai bună presă din Europa la Sibiu și va scrie despre Sibiu săptămâni întregi. Presa internațională va scrie despre Sibiu o lungă perioadă de timp, vor fi foarte multe oportunități sibieni, în special pentru tineri să se implice. Le-aș recomanda să facă un mic voluntariat, să ia contact, să fie parte din acest eveniment.

Ca să revin la oportunitatea președintelui de a-și anunța candidatura pentru un nou mandat, cred că domnia sa va anunța la momentul la care consideră just. Nu este rolul meu să speculez, dar un lucru este clar și vreau să-l subliniez. Faptul că Sibiul a fost împreună cu Luxemburg Capitală Culturală Europeană, faptul că președintele Iohannis, primar al municipiului Sibiu în 2007 a lucrat la acel proiect cu prim-ministrul Luxemburgului de atunci, domnul Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene. Așadar, propunerea ca Summitul să fie găzduit de Sibiu nu este deloc întâmplătoare. Deci, este o recunoaștere pentru Sibiu, pentru caracterul profund european, multicultural, dar este și recunoaștere a faptului că președintele Iohannis este văzut de liderii europeni ca principalul partener de dialog în ceea ce privește agenda europeană în România și factor de stabilitate.

europarlamentar-siegfried-muresan-2

Rep.: De curând ați fost la Sibiu unde ați participat la un protest ”#văvedem” în fața sediului PSD. Ați fost în calitate de politician sau cetățean?

S. M.: Am fost în calitate de cetățean. Am venit special de acasă la Sibiu pentru a-mi exprima acest drept. Eu am fost ales de către oameni și cred că în momentul în care oamenii sunt nemulțumiți de modul în care merg lucrurile în România și ies în stradă, atunci locul oricărui om politic cinstit este alături de oameni. Cred că această dezbatere din categoria ”să ne meargă politicienii la protest, să nu acapareze protestul”, este o dezbatere falsă. A merge acolo, ca simplu cetățean, cu căciulă, mănuși și fular, e un lucru firesc. Toți politicienii care nu se simt bine între oameni au o problemă. Susțin aceste proteste și cred că este foarte bine că ele au loc în fața sediului PSD. PSD este partidul care a influențat cel mai mult mersul României în ultimii 28 de ani. Este partidul care s-a opus cel mai mult modernizării României. Toți pașii de modernizare și reformare a României s-au făcut împotriva voinței acestui partid, PSD-ul nu a fost niciodată un susținător al progresului României. Văd o discrepanță majoră între ceea ce vor oamenii, inclusiv din stradă, și modul în care acest partid ne-a arătat că știe să guverneze, chiar și în ultimul an. Oamenii vor mai mult, oamenii vor dreptate, vor Justiție, vor să știe că politicianul căruia eu îi dau jumătate din salariul meu ca taxe și impozite folosește acei bani bine. De aceea oamenii ies în stradă și eu sunt solidar cu ei. În Parlamentul European și în Europa, pe unde merg, de un an de zile mi se spune: Felicitări pentru modul în care poporul român a ales să apere valorile fundamentale ale UE! Oamenii vor mai mult decât pot livra politicienii trecutului. Există multă apreciere și recunoaștere în Europa pentru modul în care oamenii au ieșit în stradă, mai ales că mulți au venit cu drapelul Uniunii Europene.

siegfried muresan

Rep.: Pe de altă parte, ca politician și reprezentant al unui partid politic, de ce nu ați venit la alegeri cu o ofertă mai bună, astfel încât oamenii să vă voteze și să nu ieșiți acum dezamăgiți, împreună, la proteste în fața sediului PSD?

S. M.: În primul rând, partea mare o problemei o reprezintă partidele aflate acum în Coaliția de guvernare. Partidul meu, până una, alta, este în opoziție. Partidul meu nu a votat legile Justiției și nu a votat în favoarea lor cum au făcut parlamentarii din PSD și ALDE. În mod indiscutabil nu suntem parte a problemei. Problema este ce e de făcut, în condițiile în care aceasta este majoritatea în Parlament. Și prima concluzie de tras este următoarea. Au ieșit oamenii la vor la alegerile prezidențiale și au împiedicat ca Victor Ponta să ajungă președintele României. Au făcut foarte bine, însă asta nu este suficient dacă la alegerile locale sau parlamentare dai în continuare votul acelui primar, cum a fost cazul parcă la Baia Mare, care se afla chiar în închisoare. Cum să dai votul unui om despre a cărui integritate, corectitudine, competență știi că există semne de întrebare? Prea mulți oameni au tolerat oameni politici incompetenți, unii chiar corupți! Și acum primim factura. Soluția este ca din patru în patru ani, în ziua alegerilor, oamenii să-și asume puterea. Dacă dai puterea greșit, patru ani de zile spațiul de manevră este limitat. Indivizii aceștia au majoritate în Parlament acum și opțiunile pe care noi le avem sunt limitate. De aceea este important ca oamenii să iasă în stradă și să dea semnalul că nu ne regăsim în ceea ce face actuala majoritate și guvernul pe care îl controlează.

 

Rep.: Am observat luările dvs. de poziție din ultimul an, în special cele de la Bruxelles, și văd o atitudine de opoziție. Mă gândesc, oare prin aceste atitudini constant critice nu faceți și rău imaginii României? Ca să vă dau un exemplu, colega dvs. europarlamentar, d-na Corina Crețu, spunea recent că proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești are deficiențe mari și că există riscul să se piardă finanțarea.

S. M.: Dacă undeva există mizerie pe mine nu mă veți vedea niciodată ascunzând-o sub preș, că nu este corect. Dacă ceva nu merge bine și noi ascundem sub preș nu facem decât să-i ajutăm pe cei care profită de pe urma faptului că lucrurile nu merg bine. Mie mi se pare că oamenii așteaptă ca lucrurile să meargă bine în România. Dacă ceva merge bine cred că ar trebui lăudat, iar dacă ceva nu merge bine ar trebui criticat și mai ales îndreptat. Sunt reguli de bază ale unei bune guvernări și de asta oamenii ies în stradă, de asta oamenii nu mai au încredere, pe bună dreptate, în politicieni și în partidele politice. Peste tot în Europa, în timp, se distinge foarte clar între lucrurile bune care se întâmplă în România și cele care trebuie îndreptate. De pildă, în rapoartele Comisiei Europene pe Justiție se distinge foarte clar care sunt instituțiile care își fac treaba și se specifică, la fel de clar, că politicienii sunt un risc pentru independența Justiției. Deci, această legendă pe care politicienii populiști de la București încearcă s-o acrediteze, cum că dacă spui de la Bruxelles ce nu merge bine faci rău țării, este falsă și nu face decât să servească politicienilor incompetenți și acuzați de acte de corupție. Nu, corect și pentru a câștiga încredere este necesar să spui ce merge bine și ce trebuie îndreptat. Dacă ascunzi ce nu merge bine nu faci decât să pierzi încredere și nimeni nu va avea încredere în tine pe termen lung. Eu nu critic România în ansamblul ei, eu critic incompetența de la guvernare și fac asta pentru că știu că țara merită mai mult.

europarlamentar-siegfried-muresan-3

Rep.: Reversul ar fi să vă întreb ce faceți pozitiv pentru marile proiecte ale României, că de criticat toți suntem buni? De autostrada Sibiu-Pitești se vorbește de mai bine de un deceniu și degeaba. Și vă mai dau un exemplu, autostrada Lugoj-Deva, care vă este în circumscripție, trebuia finalizată de câțiva ani și nici anul acesta nu va fi gata.

S. M.: Haideți să vă dau eu un alt exemplu, mai apropiat, autostrada Sibiu-Sebeș. A venit Victor Ponta în mijlocul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, a tăiat panglica – să nu scrieți pamblica, a inaugurat autostrada și câteva luni mai târziu s-a surpat. Au construit-o prost și au inaugurat-o rapid, cu efectele știute. Pe bună dreptate că acum vine Oficiul European Antifraudă și face controale la metroul de la București. Banii pentru a ne construi noi autostrăzi vin din buzunarul contribuabilului european. Ce fac eu pentru asta? Eu sunt anul acesta raportor pentru tot bugetul Uniunii Europene, raportor din partea Parlamentului European, deci eu am condus toată munca pe bugetul de 160 de miliarde de euro. Am negociat acest buget împreună cu Comisia Europeană și cu Consiliul Uniunii Europene, deci cu statele membre, și am spus așa: Vreau ca fondurile europene să meargă în acele domenii care sunt esențiale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, precum și pentru siguranța cetățeanului. Am gândit așa: Banii să meargă spre cercetare-dezvoltare-inovare-infrastructură, atât rutieră și feroviară, cât și digitală și energetică. Acestea sunt măsurile care duc la întărirea economiei, a competitivității, atrag investitori care vor crea locuri de muncă și am alocat multe fonduri și pentru IMM-uri. A doua direcție majoră se referă la siguranța cetățeanului. Mă refer aici la un mai bun control al frontierei externe, mai bună circulație a informației privind persoanele suspecte de terorism, trafic de droguri, de ființe umane, mai multe inițiative în domeniul securității și apărării la nivel european, fiindcă până acum se alocau bani pentru fiecare stat membru și de multe ori se ajungea la rezultate similare în domeniul cercetării în industria apărării. Haideți să cheltuim banii o singură dată la nivel european și avem anul acesta proiecte pentru prima dată în domeniu, iar după ce ajungem la un rezultat împărțim beneficiile între toate statele membre, așa cum este normal. Pentru a avea mai multă siguranță în interiorul UE trebuie să vedem și vecinătatea imediată, fiindcă doar dacă statele din vecinătatea UE sunt stabile vom avea siguranță în interior. Am alocat mai multe fonduri europene, cu condiționalități stricte, pentru state precum Georgia, Ucraina, Republica Moldova. Datorită faptului că eu am fost raportor avem mai mulți bani pentru IMM-uri, pentru vecinătatea estică, au crescut sumele pentru burse Erasmus cu 15%, am alocat în plus 50 de milioane de euro pentru agricultură, pentru tinerii fermieri. Mai departe, avem 350 de milioane de euro pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, avem mai mulți bani pentru cercetare-inovare și, foarte important, avem o creștere a plăților pentru fonduri structurale și de coeziune de la 30 la 45 de miliarde de euro, cu 50%. Spun a plătiților pentru că aici este important de știut că banii pentru coeziune sunt alocați pe șapte ani, pe bugetul multianual 2014-2020. Dar n-am reușit să absorbim până acum decât o parte foarte mică și mă aștept ca în acești trei ani care au mai rămas, 2018-2020, în sfârșit, să absorbim acești bani. Dar în timp ce noi vom absorbi la rate mari, și alte state vor absorbi la rate mari, și atunci este esențial ca la momentul la care noi vom trimite facturi la decontat, UE să aibă suficienți bani în casă pentru a face plățile, pentru a deconta facturile imediat. Dacă decontezi o factură la șase luni, ori nouă luni după, poate fi un risc pentru însăși existența beneficiarului. Dacă beneficiarul este un IMM, sau trei tineri întreprinzători, dacă nu-și primesc banii la timp, când sunt la început cu afacerea, există riscul ca ei să dea faliment. Repet, banii pe hârtie sunt alocați, dar ei trebuie să și existe în casa UE, de aceea eu am spus că UE trebuie să crească banii pe care îi are disponibili. Propunerea mea a fost acceptată de Parlament și de Comisia Europeană, de Consilul UE și practic vor fi suficienți bani pentru plata imediată a tuturor facturilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Omul asta a fost la ultimele alegeri prezidențiale șeful de campanie al.Elenei Udrea, acuzându-l pe Iohannis ca e candidatul fals al dreptei. Pe vremuri a fost șeful de campanie pentru europarlamenrare al Elenei Băsescu. Pentru asta a fost răsplătit cu un post de europarlamentar de către fostul președinte Băsescu. Prim urmare,deși are poate dreptate im multe chestiuni,e cazul să nu ne mai tina prelegeri despre nimic si sa plece si el in Costa Rica.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Asta va fi cea mai buna oportunitate ca administratia locala sa se faca de ras.O sa vedem dupa summit.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Neli Bungarzan

Acum 6 ani

Numa daca te cheama zigfrid si iti dai seama ca nu e roman. Cum am ajuns sa ne conduca toti strainii cand la noi aicea si fara sa ne deie altii ajutorul o ducem BINE?!
Raspunde

Hotea Dorin

Acum 6 ani

Hotea Dorin Sibiul și sibienii vor ști să se ridice la înălțimea acestui eveniment, vor face dovada culturii și civilizației locuitorilor acestor meleaguri. Asa cum la întrarea în UE, la 1 ianuarie 2oo7,Sibiul a fost vârful de lance al României prin Capitala culturală Europeană, tot așa și acum vom da totul pentru o organizare ireproșabilă a sumitului UE. Va fi o reușită totala.
Raspunde

Sile

Acum 6 ani

Cum poti sa te numești Siegfried Muresan?!Este o contradicție.Omul si-a vândut demult sufletul, postul de la Bruxelles este o mică atenție a lui Basescu.Penibil sa il vedem acum cu #rezist... Sa îți vorbești urat propria țara si sa iei bani pentru asta!Du-te dracului in Germania si spune-le lor tot despre mizeria de sub preșul tău.Arata-le lor acolo ca spui ce gândești.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

popo zighi amicul lui base si ralucutza antiroman!atit
Raspunde

SO ROS

Acum 6 ani

cu asta v ati facut deja de ras - daca se poate dus la zoo si ascuns in cea mai intunecata cusca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus