Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

Proiectele maratonului. (1) Ambulanța pentru monumente „Scopul nostru este să le resuscităm”

Proiectele maratonului. (1) Ambulanța pentru monumente „Scopul nostru este să le resuscităm”

Proiectul „Ambulanța pentru monumente”, inițiat în județele Sibiu, Mureș și Brașov de Asociația Monumentum din Sibiu, își propune să salveze de la degradare și prăbușire monumentele istorice. Anul acesta, pentru Maratonul Sibiului, reprezentanții asociației s-au înscris cu un proiect de achiziție a unei noi ambulanțe, care să permită unui număr cât mai mare de voluntari să contribuie la salvarea obiectivelor de patrimoniu.

Autoutilitara ar urma să fie echipată cu unelte și accesorii și va fi folosită pentru realizarea intervențiilor de urgență asupra monumentelor, în același timp cu ambulanța deja existentă. Target-ul stabilit pentru maraton este de 19.000 de lei, iar până în acest moment directorul Asociației Monumentum spune că se poate baza pe 20 de alergători din cadrul asociației.

„Să nu vă imaginați că e un număr de telefon la care suni și vine ambulanța să resusciteze un monument, deși practic acesta este scopul nostru. Noi funcționăm după regula următoare: dacă există un donator, găsim materiale sau beneficiarul ne pune la dispoziție materialele necesare, noi venim cu uneltele, cu ambulanța și cu voluntarii și punem în siguranță monumentul. Îi facem de fapt manopera. Noi nu facem restaurări, ci doar punerea în siguranță a monumentelor. Aducem pacientul până la ușa spitalului, după care operația, adică restaurarea, o fac ceilalți medici”, spune Eugen Vaida, arhitect, președintele Asociației Monumentum.
De doi ani de când a fost inițiat proiectul, au reușit să ajungă la 14 monumente.
„Noi derulăm deja acest proiect, avem o ambulanță și pentru că e un număr mare de voluntari și sunt multe monumente la care vrem să intervenim, avem nevoie de încă o ambulanță. De aceea participăm la Maratonul Sibiului. În fiecare sezon, primăvară-toamnă, avem cam șase-șapte intervenții la monumente. Deja sunt undeva la 14 monumente la care am intervenit. De obicei pentru materiale sunt sume mici, cam 1000-2000 de Euro de monument și intervenim de obicei la acoperișuri, învelitori și câteodată trebuie făcute drenajele, sprijiniri de ziduri, coronamente și așa mai departe. Practic sunt lucrări mai ușoare, unde pot activa și voluntarii și unde nu ne trebuie o documentație mai stufoasă, ci mergem pe una mai simplă, de intervenție de urgență. Primim avizul de la Direcția pentru Cultură și autorizația de la primăria respectivă sau de la Consiliul Județean după caz și intervenim. Noi încercăm să prelungim viața unui monument pentru încă măcar câțiva ani, până când va intra într-o restaurare, pentru că la un moment dat este nevoie de restaurarea unei clădiri. Dar dacă are o învelitoare deja bună și nu plouă înăuntru, nu mai e chiar așa o problemă”, spune arhitectul.
Cei care se implică benevol în salvarea monumentelor din cele trei județe sunt tineri atât din țară cât și din străinătate. Deși majoritatea sunt studenți la Arhitectură, președintele asociației spune că este mereu surprins și de oameni din alte domenii care își oferă ajutorul. Cel mai mare susținător al proiectului este chiar Prințul Charles.
„Voluntarii au vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. Avem cam 10 – 15 voluntari la o intervenție. Sunt în mare parte studenți de la Arhitectură, dar avem și foarte mulți străini. O familie a și donat materiale pentru unul dintre monumente și au venit din America pentru a și interveni împreună cu noi la proiect. Așadar, avem alături de noi și străini dar și mulți tineri români. Poate că merită menționat și faptul că Prințul de Wales sprijină acest proiect și a făcut-o deja în numeroase intervenții”, spune Eugen Vaida.
maraton sibiu ambulanta monumentelor

În județul nostru, până în acest moment voluntarii au avut patru intervenții, trei dintre ele la biserici fortificate.

„În județul Sibiu am intervenit la trei biserici fortificate, la Velț, Copșa Mare și Alțâna, precum și la Biserica Ortodoxă din Gherdeal unde am făcut învelitoarea. Noi nu intervenim doar la Sibiu, ci și în județele Brașov și Mureș când e nevoie”, spune președintele asociației.
Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 24. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus