Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
26°C

USR-iștii strâng semnături pentru salvarea reședinței de vară a Mitropoliților Ardealului

USR-iștii strâng semnături pentru salvarea reședinței de vară a Mitropoliților Ardealului

USR Sibiu caută sprijinul sibienilor pentru a pune presiune pe Ministerul Culturii, astfel încât  fosta reședință de vară mitropolitană să intre în rândul monumentelor istorice de clasă A. Ministrul Culturii, George Ivașcu ar trebui să semneze ordinul de clasare pentru această clădire, în forma propusă de Comisia Națională a Monumentelor Istorice ( Ansamblu de categorie A care cuprinde ambele parcele ale grădinii)  și publicarea lui în Monitorul Oficial al României. În acest sens și pentru a salva clădirea s-a inițiat strângerea de semnături, susține USR Sibiu.  „Inițiem strângerea de semnături pentru salvarea Reședinței Mitropolitane de vară deoarece dorim să atragem atenția reprezentanților Ministerului Culturii și Mitropoliei, și nu în ultimul rând autorităților locale asupra stadiului de degradare avansată în care se află clădirea. Noi, sibienii, suntem interesați de soarta acestui monument, socotind distrugerea lui ca pe o pierdere incalculabilă pentru identitatea orașului. Nu putem să continuăm să asistăm muți la spectacolul dezolant al ruinării uneia dintre clădirile care au făcut mândria sibienilor de altă dată. Această inițiativă civică are scopul de a restitui clădirii, în cel mai scurt timp, noblețea și solemnitatea de odinioară”, a declarat Cătălin Mureșan, coordonatorul inițiativei.

USR Sibiu susține într-un comunicat de presă că valoarea arhitecturală a Reședinței Mitropoliților, care are o însemnătate istorică și culturală deosebită pentru Sibiu, situată pe strada Transilvaniei, nr. 38, este ignorată de mulți ani de proprietar, de reprezentanți ai Ministerului Culturii, dar și de autoritățile municipale, care au administrat deficitar ansamblul deținut mai multe decenii, în perioada regimului comunist.  ”Importanța intrării acestei clădirii în rândul monumentelor istorice de clasă A a fost recunoscută și de reprezentanții Direcției pentru Cultură Sibiu, care au inițiat, în anul 2010, procedurile necesare pentru clasarea acestui monument. Clădirea întrunește toate cerințele necesare acestui demers, prin urmare a primit și toate avizele necesare de către comisiile de specialitate. Ultima etapă pentru finalizarea acestui demers este semnarea ordinului de clasare și publicarea lui în Monitorul Oficial. Clădirea încă are un viitor incert, aflată la intersecția Bulevardului Victoriei cu strada Transilvaniei a fost ridicată în anul 1900 pe un teren achiziționat pe vremea Mitropolitului Andrei Șaguna”, se mai arată în comunicat.

Despre acest subiect s-a mai scris aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2017/10/31/resedinta-mitropolitilor-nu-va-mai-fi-monument-istoric-o-latura-s-fisurat-doua/

Invităm toți sibienii, care doresc să susțină acest demers și să semneze pentru salvarea acestei clădiri, să vină la sediul USR Sibiu de pe Bulevardul Victoriei, nr. 14, în următorul interval: luni-miercuri: 09:00-14:00, joi: 09:00-18:00, vineri: 09:00 – 12:00.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

gogu

Acum 3 ani

In sfarsit o initiativa laudabila! Tineti-o tot asa!
Raspunde

Eu

Acum 3 ani

Chiar ma gandeam daca va face cineva ceva?! Din cate observ Mitropolia si alte culte pun mana pe cladiri istorice si nu fac absolut nimic pentru conservarea patrimoniului. Bravo!!!
Raspunde

Zero

Acum 3 ani

''socotind distrugerea lui ca pe o pierdere incalculabilă pentru identitatea orașului'' Sa nu exageram totusi. Pierdere incalculabila ar fi Palatul Brukenthal, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Catedrala Evanghelica CA, Catedrala Ortodoxa, Palatul ASTRA Pasajul Scarilor, Piata Aurarilor, Casa Bobel, Muzeul de Istorie, si mai sunt cateva... De acord, trebuie pastrat, mai ales in contextul arhitectural de secol 19-inceput 20 al Bd Victoriei si intregii zone...dar de acolo pana la incalculabil....Si acum, nu il vede nimeni de boscheti si nu vad sa afecteze turismul sau valoarea istorico-arhitecturala a orasului. Dar asta nu e scuza si ca trebuie demolat. PS Este o vila frumoasa (nu palat) cam standard pt. anii 1900
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Am scris - fără succes de zeci de ori - despre distrugerea unuia din putinele mărturii arhitecturale valahe din Sibiul antebelic ; nicio reacție , nici de la instituții , nici de la Ziariști ! Bravo , USR , dar adresați -va instituțional Primarieu , CJ , Insp pt Cultura , etc . Poate și o pichetare a parcului - când vremea ne va permite ! Pana atunci - răspuns scris de la cei votați de noi ! Poate ar fi util și sprijinul Președinției !
Raspunde

S

Acum 3 ani

Foarte bine. E rușinos ca într-o zonă atât de bună a Sibiului sa fie o zonă lasata atât de părăginită. Mitropolia e promotoarea focarelor de infecție. Câți ani a rămas și ștrandul asa până ce l-au vândut celor care au făcut ștrandul nou... @zero Ba e incalculabila. Și cartierul Iosefin ar trebui sa fie in lista aia a ta. E parte mare din identitatea orasului
Raspunde

Paravion

Acum 3 ani

Sunt curios cum va sta raportul de forte intre biserica si salvatorii de monumente, in conditiile in care un preot e la carma directiei judetene pentru cultura Sibiu.
Raspunde

X

Acum 3 ani

Ce ar merge o beserica si acolo...
Raspunde

DanSibian

Acum 3 ani

Din seria acestor monumete lasate de izbeliste, vedeti ca mai este un asemenea monument architectural, pe strada Constitutiei 24(langa bisericuta ortodoxa). La fel este in paragina de ani de zile si tot de Biserica Ortodoxa cred ca apartine!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus