Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Șoferii Tursib amenință cu greva: “Vor veni 60 de mașini noi. Suntem foarte curioși cine le va conduce“

Șoferii Tursib amenință cu greva: “Vor veni 60 de mașini noi. Suntem foarte curioși cine le va conduce“

Cei 161 de membri ai sindicatului Dumbrava, adică jumătate din angajații Tursib, amenință cu greva, în cazul în care conducerea societății nu le va oferi creșteri salariale. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că proiectul de buget pe anul în curs nu prevede alocări pentru astfel de creșteri, fapt ce va duce - spun ei - la noi demisii.

Faptul că proiectul de buget pe 2018 al societății Tursib nu alocă bani pentru creșteri salariale îi nemulțumește pe sindicaliști. Aceștia au cerut un audit independent asupra acestui proiect de buget - publicat de Primăria Sibiu pe site-ul propriu de săptămâna trecută -, iar pe baza acestui audit vor să sesizeze Consiliul local Sibiu, în calitate de Adunare generală a asociaților (CL Sibiu este unicul acționar al Tursib SA). În plus, la negocierile cu cei din conducerea Tursib SA - negocieri programate să înceapă în aproximativ două săptămâni - sindicaliștii așteaptă propuneri de creșteri salariale pentru personalul de bord. În cazul în care aceste creșteri nu vor fi ofertate - fapt cât se poate de probabil având în vedere schița de buget pe anul în curs - șoferii Tursib vor organiza o grevă de avertisment, într-o primă fază.

sofer tursib iarna "Invităm pe oricine e interesat să vină să vadă ce înseamnă o zi de lucru cu un șofer la bord. Să vadă ce înseamnă munca pe un autobuz cu deja două norme de casare, cu un frig în cabină încât trebuie să îți acoperi picioarele și să rămâi gros îmbrăcat", Alin Poabar, lider de sindicat

În 13 martie sunt programate primele negocieri cu sindicatele pentru salariile angajaților Tursib. "Eu nu pot să intru la negocieri, după un an de la cele trecute, când jumătate din personalul de bord lucrează ore suplimentare. Tot mai mulți șoferi au căpătat tot felul de boli din cauza oboselii și a stresului acumulat și nu pot să le spun că ei nu primesc nimic, în timp ce cei din conducere își dau prime de trei indemnizații sau mai știu eu ce. Să nu fim greșit înțeleși: și directorii și membrii Consiliului de administrație să ia bani, dar să dea și la angajați. Sindicatul Dumbrava, care este sindicat majoritar, a cerut un realizarea unui audit asupra acestui proiect de buget, urmând ca în cazul în care ni se confirmă nemulțumirile să facem o contestație în fața Consiliului local. Pentru că nouă nu ni se pare normal ca angajații să nu primească nicio creștere salarială. La creșteri salariale, în proiectul de buget sunt prevăzute 0,02%", declară Alin Poabar, liderul sindicatului Dumbrava.

"Nu este scopul nostru de a face mișcări de stradă. Noi ne dorim ca oamenii să fie plătiți la nivelul pieței, adică un salariu de încadrare de 2.500 de lei pentru personalul de bord. Acum, dacă nu ar fi orele suplimentare și zilele de lucru de sâmbătă și duminică, un șofer ar pleca acasă cu 1.700 - 1.800 de lei în buzunar. Munca e ingrată față de celelalte categorii de personal. Nu cerem imposibilul, doar ce se poate, iar aceste lucruri ar fi trebuit previzionate de anul trecut", Alin Poabar, lider de sindicat Tursib

Mai grav decât greva: demisiile

Ședința în care sindicaliștii au discutat despre contestarea bugetului a avut loc sâmbăta trecută. Discuțiile despre greva de avertisment au venit în scenariul în care contestațiile nu vor avea niciun efect. "În acest moment, nu putem vorbi sigur de o grevă, până nu intrăm la negocieri și vedem niște cifre. Dar dacă la acele negocieri se va veni cu sumele din bugetul preconizat de Consiliul de administrație clar că vom începe cu o grevă de avertisment și mai încolo vom vedea. Dar ceea ce am văzut la mulți șoferi este că mulți vor să plece, se gândesc la demisii, nu la grevă. E o criză de șoferi la nivel european, iar în aceste condiții e și mai dificil să găsești șoferi care să se trezească la trei și jumătate dimineața pentru a lucra pe un autobuz în actualele condiții, înfofolit că e frig. La 04:20 sunt în garaj, preiau autobuzele, pe care le aduc seara înapoi la ora 19:00. Vă dați seama să lucrezi atâtea ore suplimentare care nu se plătesc... Cele 14.000 de ore suplimentare de anul trecut s-au plătit doar cu un spor de 25% pentru cei care au trecut de 32 de ore suplimentare lucrate. Acum s-a ajuns în situația în care mulți șoferi nu mai vor să lucreze ore suplimentare", mai descrie Alin Poabar situația de la Tursib. El se arată nemulțumit de comunicarea cu direcția economică a Tursib. "Noi nu am fost invitați la realizarea proiecției de buget, ne-a fost prezentat gata întocmit. Cu domnul director general am avut discuții, dar nici nu el este economist", mai spune liderul de sindicat.

De unde șoferi?

Conducerea Tursib mizează pe o îmbunătățire majoră a condițiilor de lucru oferite șoferilor, dar și călătorilor, după achiziționarea celor 50 de noi autobuze din creditul accesat de la BERD, plus primirea în concesiune a celor zece autobuze ce vor fi cumpărate de către Primărie. Estimările oficiale arată că aceste 60 de noi autobuze vor deveni parte a flotei Tursib în a doua parte a acestui an. "Vor veni 60 de mașini noi. Sunt foarte curios cine le va conduce, pentru că în acest moment vin șapte șoferi noi, pleacă opt. Vin trei, pleacă patru. Șoferii nu mai stau dacă nu sunt plătiți Condițiile bune de muncă sunt doar pentru personalul TESA: au clădire nouă, birouri încălzite și cu aer condiționat. Pentru personalul de bord, însă, e ca afară. Cei cărora le mai merge căldura, sunt norocoși. La începutul anului trecut am mers pe ideea de colaborare, aveam un director nou, dar din ce vedem Consiliul de administrație nu îl prea ajută. Aș vrea să îi văd pe cei din CA într-o cabină de șofer să vadă cum se lucrează timp de 14 - 15 ore pe zi, deoarece se lucrează multe ore suplimentare din cauza lipsei de șoferi", susține liderul de sindicat.

Citește și Bugetul Tursib pe 2018: prime de 30.000 de lei pentru cei din conducere

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Sibian scarbit de Fodor

Acum 6 ani

Proasta de la Primarie si directorul Tursib ar trebui spanzurati in Piata Mare pentru prostia de care dau dovada! 0 investitii, dar prime imense pentru niste borfasi incompetenti! La Sibiu e mai rau ca la Dorohoi!
Raspunde

Velvar

Acum 6 ani

Femeia aia e de o incompetenta iesita din comun
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Nu e deloc incompetenta. Anul asta a cheltuit banii cu cap - a printat cateva zeci de mii de hartii cu realizarile ei marete si le-a bagat repede in plicurile cu impozite, inainte sa dea careva cu limba pe ele si sa le lipeasca. Actiunea asta seamana mai mult cu marile realizari ale partidului unic.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

nu e incompetenta ca si adjunctul rezvan face nimic pnl -ASA E da a fost votata de majoritatea votantilor din sibiu!!!! asa ca vedeti ce bunici votati,sau veti uita?
Raspunde

Șoferul nemultumit

Acum 6 ani

Nu este de vină primărița că la Tursib se dau măriri salariale la cei din tessa ia posturile de ingineri se dau la liberi,șefi de departamente cu 3 persoane în subordine,sau 2 ingineri și 2 maiștri la 23 de muncitori in atelierul mecanic auto,aprovizionare ciorchine,pensionar ținut pe bani buni la protecția muncii...etc... Întreb oare de ce tessa are spor de condiții grele, oare C.A nu știe de așa ceva?
Raspunde

Un om

Acum 6 ani

Uluitor, 1700 - 1800 lei !!!!! Oamenii astia sunt zdrente să primească un asemenea salariu??? Astia din primărie sunt normali???
Raspunde

Nicoara

Acum 6 ani

Dragilor,anul trecut,Primaria Sibiu a dublat!!!salariile tuturor angajatilor din Primarie,din banii contribuabililor,ai sibienilor.voi simtiti vreo imbunatatire in jurul vostru?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus