Joi,
09.02.2023
Innorat
Acum
-17°C

CJ despre proiectul noului spital de peste 100 mil. de euro: “optimist, în 2020 încep lucrările“

CJ despre proiectul noului spital de peste 100 mil. de euro: “optimist, în 2020 încep lucrările“

Autoritățile județene au prezentat rezultatul unor studii de mediu potrivit cărora amplasamentul propus pentru noul spital județean nu este afectat de nicio sursă de poluare sau zgomot. CJ Sibiu speră ca în 2020 să fie săpată "prima groapă" a viitoarei construcții.

După ce atât consilieri locali, cât și reprezentanți ai PSD, au revenit cu semne de întrebare asupra amplasamentului propus pentru un nou spital județean, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au prezentat rezultatele unui studiu de mediu efectuat de Centrul de sănătate și mediu de la Cluj-Napoca.

Referitor la semnele de întrebare ridicate de posibila influență a gropii de gunoi aflată la 4,1 km în linie dreaptă de amplasamentul propus pe Calea Șurii Mici, studiul indică o calitate a aerului foarte bună. "S-au făcut măsurători pentru a detecta dacă există substanțe poluante ca hidrogenul sulfurat și amoniacul, iar valorile înregistrate sunt atât de mici încât se află sub pragul de detecție. În ceea ce privește poluarea cu praf, valorile sunt mult sub concentrațiile maxim admise", sunt printre concluziile trase în urma analizării datelor studiului realizat de cei de la Cluj-Napoca. Pe tema gropii de gunoi de la Cristian, Ciprian Simulescu, reprezentant al Asociației de dezvoltare comunitară Eco Sibiu, spune că nu sunt motive de îngrijorare. "Operatorul a efectuat niște investiții foarte importante, pentru filtrarea și colectarea biogazului. Aceste investiții vor limita în plus impactul pe care groapa de gunoi îl poate avea asupra calității mediului", a declarat Simulescu. Potrivit lui, depozitul de la Cristian are deja două celule închise provizoriu, a treia fiind în exploatare. Proiectul depozitului prevede amenajarea altor două celule, dintre care a cincea cu o capacitate triplă față de cea utilizată în prezent. Depozitul de la Cristian ar urma să poată fi folosit până în 2041.

detalii indici mediu viitorul spital

Nu sunt probleme nici în ceea ce privește poluarea solului cu metale grele, iar referitor la posibila poluare fonică dinspre aeroport, cei de la CJ au amintit de hărțile de zgomot efectuate recent. "La capitolul poluare fonică, valorile de zgomot înregistrate pe Calea Șurii Mici sunt chiar sub valorile măsurate de Agenția de protecție a mediului pe bulevardul Corneliu Coposu, unde se află în prezent actualul spital", mai arată reprezentanții CJ Sibiu.

Probele care au condus la aceste rezultate au fost prelevate în zilele de 8 și 9 ianuarie 2018.

indici mediu viitorul spital

Estimarea termenelor

Proiectul unui nou spital județean la Sibiu este, însă, încă într-o fază incipientă. În afara contractului de asociere cu Primăria Sibiu, în vederea identificării soluțiilor de finanțare - estimate a proveni din fonduri europene nerambursabile -, până acum a fost finalizat studiul medical. Potrivit Danielei Cîmpean, președinta CJ Sibiu, acest studiu medical va indica dimensiunea (numărul de paturi, secții etc) a viitorului proiect. Studiul este în curs de recepție.

În plus, Consiliul județean Sibiu a angajat și o societate care să elaboreze documentațiile (caietele de sarcini) necesare licitațiilor pentru actualizarea studiului de prefezabilitate, pentru obținerea avizelor de oportunitate și a documentațiilor urbanistice și pentru stabilirea temei de proiectare. "În aceste condiții, estimăm ca anul acesta să fie finalizată actualizarea studiului de prefezabilitate, iar până la sfârșitul lui 2019 să fie finalizate și studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Optimist, la începutul lui 2020 lansăm licitația pentru execuție", a declarat Daniela Cîmpean. Care a arătat că tot într-un scenariu optimist, lucrările vor începe tot în 2020.

Estimarea valorii investiției este prematură, mai arată președintele CJ Sibiu, având în vedere că nici studiul medical nu este recepționat. În baza informațiilor de până acum, însă, costurile întregului proiect vor depăși 100 de milioane de euro, inclusiv dotările viitoarei unități spitalicești. Ca sursă de finanțare luată în calcul mai serios, autoritățile vorbesc despre fonduri europene nerambursabile.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

!

Acum 4 ani

deci comentariile celor de la PSD au fost total pe langa!
Raspunde

Gigi

Acum 4 ani

Normal ca au fost pe lângă, se aștepta cineva (in afară de postacii lor
Raspunde

Dorin

Acum 4 ani

Sunt curios ce mai comentează tovarășii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

ar trebui inceput in 2019 cel tirziu!!! da profa de muzica cimpan asteapta alte LINDICATII de la tova cu studii la moscova TURCan sau de la junele rezvan istoric din tufispentru cind johanis a declarat ce e 90% rezolvat cu armata pentru teren ce a fost? MINCIUNA ?
Raspunde

Un sibian

Acum 4 ani

na!!! marele vostru stapanash de la pesedeu trecut de la mediu la turism tocmai a demonstrat ca organizatia pe care o conduce habar nu are pentru ce a latrat de cateva luni incoace fix degeaba!! Sa ai un sediu pesedeu in centrul orasului produce o poluare mult mai mare!!!!
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Sa treceti vara pe acolo sa vedeti ce particule sub norma normala de putoare concentrate sunt suspendate in aer. Sa se inchida groapa, daca nu au dat deja mita.
Raspunde

radu

Acum 4 ani

Un studiu corect si obiectiv ar trebui sa compare cele doua posibile locatii pentru ca raman totusi semne de intrebare daca un spital poate fi construit in imediaata vecinatate a unei zone industriale, a gropii de gunoi si a aeroportului. Lipsesc vocile autorizate din mediul sanitar din Sibiu , Ei au fostconsultati? . Altfel lumea va specula despre alte interese, terenuri s.a.m.d. Oare am asteptari prea mari?
Raspunde

raspandache

Acum 4 ani

Nu-i problemă cu groapa de gunoi, pentru toate îmbolnăvirile și decesele cauzate de aceasta vor da vina pe medici și pe infecțiile nosocomiale. Foarte simplu.
Raspunde

gyula

Acum 4 ani

Deci prima caramida in 2020, a 2-a in 2021 si pana atunci tot felul de studii. Poate ca in 2022 se relocheaza in Poplaca.
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

Sunt curios cu ce contra-argumente va veni PSD. Daca se vor realiza si drumurile pentru un acces facil al ambulantelor dinspre oras si se va reglementa si felul constructiilor care ar putea sa apara in zona, pare sa fie de bine.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Nu mai politizati tema ! In curtea spitalului județean este spațiu pentru noul spital demolând ceea ce este demolabil !
Raspunde

me

Acum 4 ani

Din pacate studentii, care fac practica acolo si cursuri in oras, vor avea cel mai mult de suferit din cauza distantei
Raspunde

Z

Acum 4 ani

Sa faci studiu al calitatii aerului iarna si sa te bucuri ca a iesit peste asteptari. Aia inseamna sa fi prost de sa bubui. E clar ca sunt interese majore acolo si ca cineva va face foarte multi bani din toata afacerea asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus