Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

România, invitata de onoare a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig

România, invitata de onoare a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig

Țara noastră este anul acesta invitată de onoare a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, cel mai important eveniment european de profil dedicat promovării lecturii și unul dintre cele mai vechi târguri de carte din întreaga lume, care va debuta săptămâna viitoare, pe 15 martie, se arată pe site-ul oficial al Ministerului Culturii.

Astfel, Ministerul Culturii și Identității Naționale organizează peste 60 de evenimente și invită în fața cititorilor germani peste 40 de autori.

„Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, unde România este țara invitată de onoare, este unul dintre cele mai importante târguri la nivel mondial. Sunt onorat că Ministerul Culturii și Identității Naționale este organizatorul prezenței românești acolo. Cu ocazia acestui eveniment, în prag de Centenar al Unirii, îmi doresc să vorbim mai mult despre ceea ce trebuie să fie cu adevărat România europeană, România culturală, România noastră, a tuturor, ca proiect național. Poate mai mult ca niciodata, suntem datori nu doar să privim cu atenție realitățile culturii românești, dar să și înțelegem că Anul Centenarului Marii Uniri ne oferă ocazia unui nou start, ocazia de a celebra cultura în integralitatea expresiilor sale ", a arătat ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.
Participarea României ca țară invitată de onoare a ediției din 2018 a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig semnifică nu doar reluarea şi stabilizarea conexiunilor culturale româno-germane, ci şi dezvoltarea de proiecte şi colaborări pe termen lung, în toate domeniile culturale şi academice.

Lista invitaților include atât scriitori cunoscuți și apreciați de către cititorii de limbă germană, precum Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Varujan Vosganian, Filip Florian, Cătălin Mihuleac, Andrei Oișteanu, Andrei Pleșu sau Doina Ruști, precum și autori cărora le-au apărut recent volume în limba germană sau sunt prezenți cu traduceri în antologii: Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Andrei Cornea, Cătălin Mihuleac, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, Emil Hurezeanu, Florin Lăzărescu, Gabriela Adameșteanu, Ioana Nicolaie, Iulian Tănase, Lavinia Braniște, Matei Vișniec, Nicolae Prelipceanu, Radu Găvan, Claudiu M. Florian, Aura Christi, Robert Șerban, Teodor Dună, Adela Greceanu, Bogdan Coșa, Gheorghe Iacob. Acestora li se alătură scriitori de limbă germană cu origini românești, precum Cătălin Dorian Florescu, Jan Cornelius, Dana Grigorcea, Iris Wolff, Rodica Draghincescu, Carmen Francesca Banciu sau Traian Pop.

Un moment aparte îl constituie evenimentul pe care îl va deschide chiar scriitoarea germană de origine română Herta Müller: este vorba despre concertul Adei Milea, un spectacol audio și vizual, în cadrul căruia laureata Nobelului literar din 2009 semnează traducerea în limba germană a textelor Adei Milea.

Programul integral al evenimentelor poate fi consultat AICI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus