Joi,
06.05.2021
Partial Noros
Acum
15°C

Înapoi în 2002: administrația Sibiului oferă bonusuri sibienilor care se rebranșează la sistemul centralizat de energie termică

Înapoi în 2002: administrația Sibiului oferă bonusuri sibienilor care se rebranșează la sistemul centralizat de energie termică

Primăria Sibiu împreună cu Urbana vor demara o campanie de promovare a avantajelor re-branșării la sistemul centralizat de distribuție a apei calde și a agentului termic. Primele rebranșări programate la 15 ani de la “marea debranșare“ sunt cele ale unor instituții publice. Sibienii care se rebranșează la acest sistem centralizat vor primi bonusuri.

Preluarea de către Urbana SA - societate a Consiliului local Sibiu - a gestiunii sistemului de distribuției și furnizare a agentului termic în sistem centralizat în cartierul Hipodrom (în decembrie 2016) a fost urmată de adoptarea unei strategii locale în domeniu. Respectiva "Strategie locală de alimentare cu energie termică în cartierul Hipodrom din municipiul Sibiu", adoptată de Consiliul local în luna februarie 2018, prevede o campanie de conștientizare a locuitorilor din zona fostei Centrale termice 6 (cea preluată de la Nunosib).

Centrala termică de cartier funcționează pe bază de gaz natural furnizând apă caldă menajeră (ACM) și agent termic de încălzire (ATI) pentru 750 de apartamente (cu o suprafață de 33.258 de mp) și 14 agenți economici (cu o suprafață de 800 de mp). "Gradul de branșare la sistemul centralizat, în aria deservită de operator, este de circa 50%. La nivelul lunii decembrie 2017, valoarea medie a facturii de energie termică pentru încălzire și apă caldă menajeră a variat de la 200 de lei/apartament cu două camere până la 250 de lei/apartament cu trei camere. În ceea ce privește gradul de suportabilitate la consumator, cel mai important aspect este reprezentat de posibilitatea gestionării consumului individual al fiecărui apartament (toate sunt contorizate individual - n.r.), ceea ce face ca media consumului anual/apartament să fie de 4,5 Gcal, în cazul CT6 deținută de SC Urbana SA, față de aproximativ 8 Gcal media pe țară", se arată în strategia adoptată de Consiliul local Sibiu.

Eficiența sistemului

Nevoia de promovare a avantajelor rebranșării la sistemul centralizat de distribuție a ACM și ATI este generată pentru Urbana de faptul că, pe timp de vară, capacitatea de producție a energiei termice este la un nivel minim, fapt care creează dificultăți de ordin tehnic în administrarea echipamentelor. "Sistemul de încălzire centralizată din cartierul Hipodrom se confruntă cu o reducere a eficienței energetice, cauzată în principal de supradimensionarea capacităților de producție și a pierderilor pe rețeaua de distribuție apă caldă menajeră învechită. Sistemul de furnizare a energiei termice beneficiază de avantajul sistemului contorizării individuale care conferă un confort sporit în utilizare, controlul consumului și, implicit, al costului, comparabil cu cel al centralelor individuale", se mai arată în Strategia adoptată de administrația locală. Chiar și iarna, capacitatea de producție a energiei termice este folosită doar în proporție de 30%.

În condițiile lucrărilor de reabilitare a infrastructurii din cartierul Hipodrom, cei de la Urbana au demarat - în regim de urgență - un proiect de reabilitare a unei părți (40%) din rețeaua de distribuție a apei calde menajere. Proiectul a fost demarat și finalizat anul trecut, fapt ce a dus la o reducere cu 9% a cantității de energie termică produsă, ca urmare a reducerii pierderilor. În paralel, consumul de gaz pentru producerea energiei termice a scăzut cu 10%, se mai arată în respectiva strategie. În plus, chiar dacă numai 40% din rețeaua de apă caldă menajeră a fost reabilitată în vara lui 2017, pierderile au scăzut cu 43%.

Planul: creștere cu 5% și bonusuri pentru noii clienți

În contextul continuării investițiilor în rețea pentru eliminarea pierderilor, administrația locală plănuiește demararea unei campanii de promovare a sistemului centralizat de energie termică. "Încercarea de a crește consumul cu circa 5% în următorii cinci ani prin reconectarea clienților debranșați de la sistemul centralizat, având în vedere că majoritatea debranșărilor au avut loc în anul 2002 și durata de viață a centralelor individuale este depășită", este una din țintele propuse prin Strategia adoptată de CL Sibiu. Pentru a atinge aceste ținte, Primăria Sibiu plănuiește inclusiv o campanie de conștientizare și informare a cetățenilor privind eficiența energetică prin gestionarea consumului. În plus, administrația are în vedere "asigurarea unor facilități pentru clienții care se rebranșează la sistemul centralizat, prin subvenționarea parțială a costului de rebranșare și a costului energiei termice pe primele trei luni de consum".

Primii rebranșați: instituții publice

Lucrările de reabilitare a rețelelor de distribuție a rețelelor de apă caldă menajeră (rețele vechi de 30 de ani în proporție de 20% și cu un grad avansat de colmatare și corodare) vor continua și în 2018. În aceeași ședință în care CL Sibiu a adoptat Strategia referitoare la sistemul centralizat de energie termică, au fost adoptați și indicatorii tehnico-economici ai unui proiect de continuare a reabilitării rețelei de distribuție a apei calde menajere în Hipodrom. Potrivit acestui proiect, va fi înlocuită rețeaua pe o lungime de 800 de m (1.600 de metri liniari de conducte) și extinsă pe o lungime de 200 de m în zona străzilor Mirăslău, Mihai Viteazul și Aleea Buia. Valoarea acestui proiect este estimată la 1,76 milioane de lei, cu tot cu TVA, și are în vedere branșarea la sistemul centralizat al energiei termice a Colegiului economic "George Barițiu" (sălile de clasă, cantina și sala de sport), instituție care s-a debranșat de la acest sistem în 2003. În plus, la același sistem centralizat va fi branșat și viitorul Liceu de Artă, care urmează a fi construit în zona colegiului amintit.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Cornelul

Acum 3 ani

Da, bine, dar cum vine asta? Intai se braseaza oamenii si dupa aia se gandesc autoritatile de unde mai fac rost de tevaraie si agent termic, este? De ce sa ai 25 de grade in casa, iarna, si cand ti-e prea cald/frig sa decizi tu daca vrei mai frig/cald, cand poti sa ai 16 grade constant. URA PCR!
Raspunde

Florin

Acum 3 ani

Probabil ca psd-ul ar mai avea nevoie de cateva locuri calde de oferit anumitor pupincuristi si pe catea aceasta spera sa -isi achite datoriile clientelei politice.
Raspunde

Doc

Acum 3 ani

Poate se întreabă primăria ce motiv vor fi avut sibienii să se debranșeze aproape în totalitate, acum 16 ani. Altfel tot efortul riscă să fie inutil.
Raspunde

Hell-Town

Acum 3 ani

Primaria Sibiu = FDGR + PNL Din pacate se comporta din ce in ce mai comunist! Cat mai dureaza pana cand o sa ne si oblige???
Raspunde

apostol

Acum 3 ani

A inviat Gradinaru?Ce bine o mai ducea acel om,fara griji fara nevoi.
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Ramanem tot mai mult in urma fata de multe orase, gen Cluj, Oradea, Brasov... Cu asemenea idei TAMPITE nu o sa ii ajungem niciodata.... In mandatul Fodor am regresat foarte mult....
Raspunde

forty

Acum 3 ani

Mama mea pensionara a avut de platit 450 Lei luna trecuta. 1 persoana in apart de 2camere. Deci ce calcule si diagrame....
Raspunde

locatar

Acum 3 ani

ma uimesc dragi nostri conducatori, daca acum suntem cu 50 de ani in urma vrem sa fim cu 60-70 in urma. alo !!! ajutatine sa montam pe acoperisuri panouri solare pentru apa calda, puffere in subsoluri (acolo unde se poate), panouri solare pentru curent. vreti sa ne rebransam sa murim mai multi de frig la o defectiune. incercati sa ganditi cat mai independet nu imi vine sa cred ce idiotenii au mai aparut. bah voi cand mergeti la schimb de experienta se prinde ceva de voi ? sau doar cheltuiti bani nostri pe vacante, mergeti si invatati lucruri utile pe dincolo. dumnezeule mare !!! mergem inainte sau vreti inapoi !!!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Urbana n-a fost in stare sa administreze nimic pina acum.Mai degraba gaseste Curiosity cascade pe Marte decit competenta in administratia sibiana,incluzind aici si societatile Consiliului Local sau Judetean.
Raspunde

Incompetență sfidătoare

Acum 3 ani

Străzile menționate -mai puțin M. Viteazu -tocmai au fost reabilitate în cadrul mărețului program de asfaltări între blocuri. Deci nici după doi ani se sparg pe sute de metri. Să nu mai zicem că Al. Buia a fost deja spintecată anul trecut, la un an de la asfaltare, pentru "reabilitarea" iluminatului public. Băi tâmpiților nu puteați face toate astea în ordine inversă?! FMM!
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

As dori sa ma bransez la salariul lui tanti primaritza.Unde depun si eu cererea?
Raspunde

Alzara

Acum 3 ani

Si io as vrea sa ma bransez la leafa babaciunii astrid!!!
Raspunde

McD

Acum 3 ani

Urbana taxa metrul cub de apa calda la locuintele ANL din Strand cu preturi intre 30 si 50 lei/mc iar la incalzire pentru un apartament de 56mp cam 230-250 lei daca iarna era mai blanda...unde mai pui ca atat caldura cat si apa calda erau distribuite dupa program si nu toata ziua...depinde cum dorea Dorel.....ca in comunism...de unde mai fura ei mai traiesc si altii...idioti sunt cei care accepta...
Raspunde

McD

Acum 3 ani

Sunt rentabile doar centralele termice pentru fiecare scara a blocului, administrate de locatari prin asociatie...atat...fara Urbana, primarie, FDGR, PSD, PNL si alti mulgatori...
Raspunde

GEO

Acum 3 ani

primaria cu stafida in frunte , gradinaru la dna. acolo le e locul. Au distrus un system modern si in care s.au bagat miliarde si acum vin sa reinvie.
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

in germania,austria ,italia sint bocuri cu incalzire comuna! da centralele sin noi! sint si ap cu centrale proprii si fiecare poate alege da bunica si junelevad ca repara ce s-a stricat poate firma lu turcana vrea sa lucre la noile centrale fara o discutie AMPLA PUBLICA nu se poate face nimic
Raspunde

Hell-Town

Acum 3 ani

Romanul e individualist si independent! S-a saturat sa "bage aia caldura" cand au chef! Ca la blocurile ANL sau Urbana unde se calculeaza in fiecare iarna facturi lunare de multe milioana pt fiecare apartament! Acolo vrem sa ne intoarcem???
Raspunde

Nico Leta

Acum 3 ani

nici nu va dati seama ce ma bucur ca am luat hotararea sa plec din Sibiu :)
Raspunde

Nelly

Acum 3 ani

Insa tu iti dai seama ca ne bucuram ca dispar trolii din Sibiu, deci adio!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus