Primăria Sibiu împreună cu Urbana vor demara o campanie de promovare a avantajelor re-branșării la sistemul centralizat de distribuție a apei calde și a agentului termic. Primele rebranșări programate la 15 ani de la “marea debranșare“ sunt cele ale unor instituții publice. Sibienii care se rebranșează la acest sistem centralizat vor primi bonusuri.
Preluarea de către Urbana SA - societate a Consiliului local Sibiu - a gestiunii sistemului de distribuției și furnizare a agentului termic în sistem centralizat în cartierul Hipodrom (în decembrie 2016) a fost urmată de adoptarea unei strategii locale în domeniu. Respectiva "Strategie locală de alimentare cu energie termică în cartierul Hipodrom din municipiul Sibiu", adoptată de Consiliul local în luna februarie 2018, prevede o campanie de conștientizare a locuitorilor din zona fostei Centrale termice 6 (cea preluată de la Nunosib).
Centrala termică de cartier funcționează pe bază de gaz natural furnizând apă caldă menajeră (ACM) și agent termic de încălzire (ATI) pentru 750 de apartamente (cu o suprafață de 33.258 de mp) și 14 agenți economici (cu o suprafață de 800 de mp). "Gradul de branșare la sistemul centralizat, în aria deservită de operator, este de circa 50%. La nivelul lunii decembrie 2017, valoarea medie a facturii de energie termică pentru încălzire și apă caldă menajeră a variat de la 200 de lei/apartament cu două camere până la 250 de lei/apartament cu trei camere. În ceea ce privește gradul de suportabilitate la consumator, cel mai important aspect este reprezentat de posibilitatea gestionării consumului individual al fiecărui apartament (toate sunt contorizate individual - n.r.), ceea ce face ca media consumului anual/apartament să fie de 4,5 Gcal, în cazul CT6 deținută de SC Urbana SA, față de aproximativ 8 Gcal media pe țară", se arată în strategia adoptată de Consiliul local Sibiu.
Eficiența sistemului
Nevoia de promovare a avantajelor rebranșării la sistemul centralizat de distribuție a ACM și ATI este generată pentru Urbana de faptul că, pe timp de vară, capacitatea de producție a energiei termice este la un nivel minim, fapt care creează dificultăți de ordin tehnic în administrarea echipamentelor. "Sistemul de încălzire centralizată din cartierul Hipodrom se confruntă cu o reducere a eficienței energetice, cauzată în principal de supradimensionarea capacităților de producție și a pierderilor pe rețeaua de distribuție apă caldă menajeră învechită. Sistemul de furnizare a energiei termice beneficiază de avantajul sistemului contorizării individuale care conferă un confort sporit în utilizare, controlul consumului și, implicit, al costului, comparabil cu cel al centralelor individuale", se mai arată în Strategia adoptată de administrația locală. Chiar și iarna, capacitatea de producție a energiei termice este folosită doar în proporție de 30%.În condițiile lucrărilor de reabilitare a infrastructurii din cartierul Hipodrom, cei de la Urbana au demarat - în regim de urgență - un proiect de reabilitare a unei părți (40%) din rețeaua de distribuție a apei calde menajere. Proiectul a fost demarat și finalizat anul trecut, fapt ce a dus la o reducere cu 9% a cantității de energie termică produsă, ca urmare a reducerii pierderilor. În paralel, consumul de gaz pentru producerea energiei termice a scăzut cu 10%, se mai arată în respectiva strategie. În plus, chiar dacă numai 40% din rețeaua de apă caldă menajeră a fost reabilitată în vara lui 2017, pierderile au scăzut cu 43%.
Planul: creștere cu 5% și bonusuri pentru noii clienți
În contextul continuării investițiilor în rețea pentru eliminarea pierderilor, administrația locală plănuiește demararea unei campanii de promovare a sistemului centralizat de energie termică. "Încercarea de a crește consumul cu circa 5% în următorii cinci ani prin reconectarea clienților debranșați de la sistemul centralizat, având în vedere că majoritatea debranșărilor au avut loc în anul 2002 și durata de viață a centralelor individuale este depășită", este una din țintele propuse prin Strategia adoptată de CL Sibiu. Pentru a atinge aceste ținte, Primăria Sibiu plănuiește inclusiv o campanie de conștientizare și informare a cetățenilor privind eficiența energetică prin gestionarea consumului. În plus, administrația are în vedere "asigurarea unor facilități pentru clienții care se rebranșează la sistemul centralizat, prin subvenționarea parțială a costului de rebranșare și a costului energiei termice pe primele trei luni de consum".Primii rebranșați: instituții publice
Lucrările de reabilitare a rețelelor de distribuție a rețelelor de apă caldă menajeră (rețele vechi de 30 de ani în proporție de 20% și cu un grad avansat de colmatare și corodare) vor continua și în 2018. În aceeași ședință în care CL Sibiu a adoptat Strategia referitoare la sistemul centralizat de energie termică, au fost adoptați și indicatorii tehnico-economici ai unui proiect de continuare a reabilitării rețelei de distribuție a apei calde menajere în Hipodrom. Potrivit acestui proiect, va fi înlocuită rețeaua pe o lungime de 800 de m (1.600 de metri liniari de conducte) și extinsă pe o lungime de 200 de m în zona străzilor Mirăslău, Mihai Viteazul și Aleea Buia. Valoarea acestui proiect este estimată la 1,76 milioane de lei, cu tot cu TVA, și are în vedere branșarea la sistemul centralizat al energiei termice a Colegiului economic "George Barițiu" (sălile de clasă, cantina și sala de sport), instituție care s-a debranșat de la acest sistem în 2003. În plus, la același sistem centralizat va fi branșat și viitorul Liceu de Artă, care urmează a fi construit în zona colegiului amintit.Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mihai Viteazul , George Barițiu , Primăria Sibiu , Energie Termică , Profeția Urbană , sistem centralizat , rebransare , Pentru Sibiu , Aleea Buia
Vizualizari: 10440
Ultimele comentarii
Acum 48 minute
John Doe
Acum 1 oră
Javert
Acum 1 oră
Tolomacul de serviciu
Acum 1 oră
Cornea Aurora Natașa
Acum 1 oră
???