Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

9,3 mil. lei: amenajarea Lacului lui Binder, scoasă la licitație. Prețurile propuse sunt de 24 de ori mai mici decât în București

9,3 mil. lei: amenajarea Lacului lui Binder, scoasă la licitație. Prețurile propuse sunt de 24 de ori mai mici decât în București

Administrația locală a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare transformării Lacului lui Binder într-un centru de agrement, cu facilități inclusiv pentru practicarea schiului nautic. Documentația aferentă licitației include și recomandări privind prețurile ce ar urma să fie practicate. Prețuri și de 24 de ori mai mici decât cele percepute în zona Capitalei.

La 9,3 milioane de lei, fără TVA, este estimat contractul pentru realizarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și avizelor necesare, urmate de execuția lucrărilor de amenajare a viitorului centru de agrement Lacul lui Binder. Acest viitor centru va include echipamente pentru practicarea schiului pe apă, cu ajutorul unor instalații de transport pe cablu care pot fi folosite și pentru wakeboarding (în loc de schiuri de apă se folosește o placă). Totodată, viitorul centru va avea și o zonă de plajă, cu 150 de șezlonguri și umbrelele aferente, locuri de joacă atât pe nisip, cât și pe apă (plutitoare), zonă de caiac, locuri de promenadă, parcări și un centru multifuncțional, printre altele. Numărul de locuri de parcare ce vor fi amenajate în jurul viitorului centru este estimat la 115.

Termenul de realizare a acestui contract este împărțit în două. În primele 60 de zile de la semnare trebuie realizat proiectul tehnic și obținute avizele necesare, după care lucrările necesare trebuie finalizate în termen de zece luni. Termenul de depunere a ofertelor în cadrul acestei proceduri de atribuire publică a fost stabilit pentru ziua de 10 aprilie 2018. Potrivit planurilor Primăriei, contractul în discuție ar urma semnat cel târziu la începutul lunii august 2018, ceea ce ar face ca finalizarea lucrărilor să fie realizată în a doua jumătate a anului 2019. Finanțarea investiției este asigurată din bugetul local.

Lista lucrărilor Sursa: Studiul de fezabilitate

Investiția maximală propusă de proiectant cuprinde realizarea și implementarea a nouă obiective interconectate, după cum urmează:

a. Construire pavilion multifuncțional, clădire de sine stătătoare, amplasată pe malul vestic al lacului. Va adăposti funcțiuni specifice activităților de agrement sportiv nautic, spatii publice si private pentru activitățile de ticketing, închiriere material sportiv, zone de loisir, grupuri sanitare, spatii de așteptare, punct de prim ajutor, administrație.

b. Amplasare pavilioane (containere prefabricate) pentru adăpostirea funcțiunilor de grupuri sanitare din zona plajei, punct de prim ajutor, depozitare zonă plajă.

c. Punct de ticketing/acces zonă plajă, poartă de intrare cu turnicheți, infopoint (construcție ușoară prefabricată).

d. Instalație de transport pe cablu pentru activități nautice de tip wakeboarding și schi nautic, o instalație in circuit pentru avansați și agrement și una liniară, pentru începători și antrenamente.

e. Amenajare plajă exterioară, prin conformarea malului nordic și a fundului lacului, amplasarea unui loc de joacă gonflabil plutitor modulat, amplasarea de vestiare, mobilier de plajă și terenuri de sport pentru volei pe nisip, loc de joacă pe nisip.

f. Amenajarea terenului din jurul lacului pentru funcțiuni de loisir public, promenada, trasee pietonale și ciclistice de plimbare, zone de recreere și odihnă, refacere cadru natural plantat, amplasarea de mobilier urban.

g. Realizarea de locuri de parcare pentru utilizatorii complexului de agrement, atât în zona str. Țiglari, cât și de-a lungul str. Lacul lui Binder

h. Construirea unei împrejmuiri continue din plasă sudată și stâlpi, având rolul de a asigura securitatea complexului și de a stopa transportul și evacuarea deșeurilor în lac.

i. Igienizarea malurilor și lacului prin excavări, curățare material vegetal parazit, evacuare deșeuri și gunoaie, conformare locală a fundului lacului, amenajarea terasamentelor malurilor după evacuarea deșeurilor.

Atracția principală: 500 de metri de traseu de schi nautic

Cel mai interesant element al viitorului centru de agrement va fi instalația de tracțiune pe cablu, care va putea fi folosită simultan de șapte persoane care doresc să schieze pe apă ori să practice wakeboardingul. “Cablul de tracțiune este alcătuit din două cabluri conectate în șapte puncte care rulează orizontal cu ajutorul flanșelor amplasate pe cei cinci piloni de susținere. Mișcarea este generată de un motor electric amplasat pe pilonul principal. Pilonii sunt susținuți prin câte două cabluri de tensiune ancorați de contragreutăți (fundații) amplasate pe mal sau în apă. Viteza de rulare este reglată de panoul de comanda. Sportivii pot fi decuplați sau cuplați la orice viteză a cablului. Distanța dintre schiori, măsurată în secunde, este de minim 8. La o viteza de 30 km/h, distanța minimă dintre ancore este de 67 m“, se arată în studiul de fezabilitate atașat documentației de licitație. Traseul circular va avea o lungime de 457 de metri.

În afara acestei instalații circulare, va fi amenajată și o instalație liniară, cu o lungime de 100 de metri, care va fi folosită pentru cursurile de inițiere și de către începători.

lacul lui binder plan general

Prețuri orientative: zece lei pe oră

Studiul de fezabilitate elaborat pentru zona de agrement Lacul lui Binder are și recomandări referitoare la prețurile ce urmează să fie percepute. Astfel, cei care vor dori să schieze pe apă cu ajutorul instalației circulare vor trebui să plătească 10 lei de persoană, pentru fiecare oră. Copiii, elevii și studenții au o reducere de 50%. Cei care nu au echipament îl pot închiria cu cinci lei (2,5 lei pentru copii, elevi și studenți). Un abonament lunar pentru schi nautic pe Lacul lui Binder este propus să coste 100 de lei. În ceea ce privește instalația liniară pentru cursurile de inițiere, prețurile propuse sunt de zece lei pe oră pentru adulți și, respectiv, cinci lei pentru copii.

Prețurile sunt cu mult sub cele practicate în zona Bucureștiului, rezultă din același studiu de fezabilitate. Spre exemplu, la Zumbaala Wake Park – primul cable wake parc din România – o tură de zece minute costă 40 de lei în timpul săptămânii și 45 de lei sâmbăta și duminica. Închirierea echipamentului costă 20 de lei, iar abonamentul (care include zece ture, accesibile de luni până vineri, în decursul unei luni) costă 300 de lei.

lacul lui binder zona de plaja Lacul lui Binder va avea și o zonă de plajă cu 150 de șezlonguri

Cinci lei pe zi, accesul la plajă

Zona de plajă a viitorului centru de agrement va fi amenajată în partea de nord a lacului (înspre strada Țiglari) și va găzdui, printre altele 150 de șezlonguri cu umbrele. “Se va amenaja si fundul lacului prin umplere pana la o adâncime de 2 m. Se va consolida fundul lacului prin bolovani de cariera, intre care se va așterne piatra de cariera. Peste acest strat, care va asigura o adâncime maxima de cca 2,9 m se va așterne pietriș din piatra sparta de minim 0,5 m grosime peste un strat geotextil, peste care se va așterne apoi nisip spălat calculat pentru o grosime de 0,5 m care va umple spatiile si va asigura planeitatea fundului lacului. Se va așterne în etape, pornind de la mal spre mijloc, până la delimitarea care va opri accesul înotătorilor către zona de schiat“, se arată în SF-ul atașat documentației de atribuire.

Pentru această zonă de plajă, prețurile propuse sunt de cinci lei de persoană pentru adulți, respectiv 2,5 lei pentru copii, elevi și studenți. Pentru acești bani va fi asigurat accesul la un șezlong cu umbrelă, la locul de joacă amplasat pe nisip, la cele două terenuri de volei, la zona de terasă/bar, la locul de joacă plutitor și la celelalte trasee de loisir/plimbare din jurul lacului.

Pentru plimbarea cu caiacul, prețurile recomandate sunt de zece lei pe oră – cu echipament inclus -, respectiv de cinci lei pe oră, fără echipament inclus.

Se estimează că pentru viitoarea zonă de agrement Lacul lui Binder, sezonul va fi cuprins între 1 aprilie și 1 noiembrie. Complexul va genera 20 de noi locuri de muncă, dintre care trei vor fi temporare, iar 17 – permanente. Sursa foto: documentația de licitație

lacul lui binder zona de gradene lacul lui binder zona de caiace lacul lui binder loc de joaca plutitor lacul lui binder centru multifunctional inchiriere echipamente

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Asociatia Fodor Imparateasa de Sibiu

Acum 6 ani

Super ca se face ceva pentru noi sibienii! O initiativa foarte binevenita! La Sibiu, lucrurile merg bine si suntem mandri. O alternativa foarte buna la statiunile de pe litoral. Multumim, doamna Fodor! Nu mai bagati in seama pe cei care va critica, majoritatea sunt olteni.
Raspunde

Gandire Loghik

Acum 6 ani

Sper ca dragati fundul lacului inainte de licitatie, sa nu aiba cumparatorul surprize la gasirea ramasitelor unor conationali inaripati...
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Mai bine aruncau banii pe fereastra primariei...
Raspunde

Marius Dumitrescu

Acum 6 ani

Este un lac periculos am înotat in el ...a fost murdar...in sfârșit auzeam de copil. .Că se va face o bază de agrement sper să fie și curată. ..succes !!
Raspunde

nobody like everybody

Acum 6 ani

Nu'ş de ce dar am asa o presimtire ca tot proiectul asta fantezist e asa un rahat. .. Serios, Lacul lui Binder transformat intr-un centru de agreement? Si inca unul nautic? C'mon! Ce perspective sublime de petrecere a timpului liber ! " Auzi? ! Hai sa mergem sambata sa schiem putin la Lacu' lu' Binder! Facem si plaja, il vedem si pe Zāinel cum sudeaza cu argon portiera la un Opel, ne latra o haita de caini, ne gasim masina zgariata si fara oglinda retrovizoare din dreapta ca am lasat-o la blocurile tip Hirosima din apropiere, mancam niste mici proaspeti din carnea lu' Grivei care tocmai acum o ora zburda vesel prin preajma, ascultam si niste manele date la maxim....ne "simtem" bine! Europeni ne numim!
Raspunde

Tica Ocneriu

Acum 6 ani

Sa ne faca locuri de gratar sa mergem cu familiile, sa nu mai facem indragitii mititei pe balcon ca inainte!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Octavia Lotrean

Acum 6 ani

Vrem sa se aduca si namol, sa ne dam cu el la riomatism ca face bine si e sanatos pentru oamenii buni! Ca la Ocna e scump si am luat ciupearca din lacurile alea!
Raspunde

Marius

Acum 6 ani

Nu o sa vina nimeni din alte cartiere in tiglari.... Si daca vin o sa iasa numai scandal...
Raspunde

Larisa

Acum 5 ani

Buna.Am si eu o intrebare cu oamenii care stau aici ce faceti????!!! Ne dati afara? Sau ne dati unde sa stam???!!! Nu ne puteti lasa pe străzi!!! Suntem atatea familii cu copiii!!!!
Raspunde

miki maus

Acum 5 ani

asta este un fel de "saorma cu de toate" cu pavilion , cablu, plaja etc. cred ca cel mai mare castig este lansarea dpdv imobiliar al zonei precum si curatirea si imprejmuirea lacului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus