Marţi,
30.11.2021
Ploi Scurte
Acum
3°C

VIDEO 86 de zile de proteste continue în Sibiu. “Noi cu ale noastre, ei cu ale lor“

VIDEO 86 de zile de proteste continue în Sibiu. “Noi cu ale noastre, ei cu ale lor“

De aproape trei luni, indiferent de vreme sau zi a săptămânii, cel puțin câteva zeci de sibieni se aliniază la ora 12:00 fix în fața sediului PSD Sibiu. Cu pancarte, steagul UE, copii și, uneori, câini, cei din comunitatea Vă vedem din Sibiu protestează în tăcere în fața unui sediu în care social-democrații nu prea mai par deranjați. Al 86-lea flashmob i-a “surprins“ jucând table.

Ca de fiecare dată, semnalul protestului în tăcere este dat de clopotul bisericii din Piața Huet, care anunță miezul zilei. Joi, în spatele bannerului inscripționat cu “ochii Sibiului“ ales drept logo al comunității Vă vedem din Sibiu, s-au strâns vreo 30 – 40 de persoane. Aliniați pe trei rânduri în de ei botezata “Zonă liberă de corupție“ și cu fața către sediul PSD din centrul orașului. Unii aprind luminile la telefoane, alții poartă pancarte cu mesaje (“Compensații de mii de euro pentru violatori??? Slugărel, ai siluit Justiția. Demisia“ sau “Dragnea = infractor“, spre exemplu), iar alții – majoritatea – privesc în tăcere.

Proteste și table

Dan Rădulescu trece grăbit, dar atent să nu deranjeze, printre protestatari. “Sunt binevenite. Poate o să vadă și alții ce văd și ei, dacă îmi înțelegeți jocul de cuvinte“, răspunde bărbatul. Ar fi participat și el la astfel de proteste, dar nu este din Sibiu. “Precis o să aibă urmări. Dacă nu acum, mai încolo“.

Printre cei care nu au, azi, timp să stea la proteste este și Mihai Voinescu, antreprenor local. A mai participat de câteva ori, dar acum trebuie să meargă la serviciu. “Sunt utile, e un factor de presiune psihologică, politică...“, spune el.

La câteva minute de la amuțirea clopotelor care anunțau miezul zilei, în sediul PSD Sibiu se aude zornăit de zaruri. Doi membri de partid, nestingheriți de protestele tăcute de afară, se opresc câteva clipe dintr-un joc de table. “Dar nu ne-au deranjat niciodată. Fiecare e liber să își exprime opinia“, trec social-democrații peste comunicatele de la începutul protestelor. Prin care, de exemplu, îi acuzau pe protestatari că le-ar fi înfundat yalele cu scobitori.

NOTĂ. În urma publicării articolului, reprezentanții PSD Sibiu au declarat că jocul de table surprins în timpul protestelor face parte dintr-un proiect intern: membrilor de partid pensionari le sunt puse la dispoziție, în sediu, jocuri de șah, table sau rummy, în cadrul unor acțiuni de socializare.

proteste din sediul psd Protestele, văzute din sediul PSD Sibiu

Oamenii

Rareș Helici este alături de cei din comunitatea Vă vedem din Sibiu de aproximativ 100 de zile, înainte ca flashmob-urile din fața PSD Sibiu să devină zilnice. A devenit, fără doar și poate, fotograful comunității. Spune că oamenii sunt cei care îl motivează să vină zilnic în Zona liberă de corupție. “În fiecare zi vin oameni noi, în ultimele zile au început să vină și persoane mai în vârstă. Mulți părinți, mulți copii. Liniște...“. Scopul protestului, din punctul lui de vedere, este răspândirea “simțului dreptății“. “Dar nu se prea întâmplă“, concluzionează, ușor amar, Rareș Helici.

Protestele celor de la Vă vedem din Sibiu nu sunt promovate pe Facebook doar cu fotogafiile lui Rareș Helici. Mircea Gherman este cel care – cu excepția unei singure zile – transmite fiecare protest, în direct, pe Facebook. Începe cu cadre largi, filmează fiecare rând și persoană în parte, insistă pe mesajele inscripționate pe pancarte. Filmează zilnic deoarece simte că așa își poate aduce contribuția. “Periodic ni se mai transmite câte un mesaj că e bine ceea ce facem“. Apreciază că e absurd să spună că un număr mic de oameni poate genera cine știe ce schimbări. Dar efecte ale protestelor sunt. “Mă refer la numărul de proiecte civice și nu numai care se nasc doar din întâlnirile noastre aici. Se coagulează și în alte orașe cei care înțeleg ce se întâmplă și vor să schimbe ceva“, mai spune Mircea.

vavedem din sibiu 7

Tot acolo

Marian Coman este, probabil, cel mai apreciat librar din Sibiu. Totodată, este unul din intelectualii în jurul căreia a crescut mișcarea Vă vedem din Sibiu. Spune că nu e o “oboseală“ să vină zilnic la proteste. “Da, a devenit o obișnuință. Mă ajută și poziționarea cu serviciul, nu e un efort, e o plăcere, o «aerisire» de un sfert de oră binevenită“. Constată că protestele nu au avut, până acum, un efect clar. “Cred că suntem în același punct de unde am pornit, din păcate. Fiecare își continuă discursul, paralel unul cu celălalt. Noi cu ale noastre, ei cu ale lor“, constată Marian. Dar departe de el să fie deznădăjduit. “Cred că are rost în primul rând pentru noi. Contează foarte mult pentru cei care sunt de cealaltă parte decât ei și pentru că nu poți spune că «pentru principii nu are rost»“, adaugă Marian Coman.

Nu toți dintre cei care protestează sunt dispuși însă, să se lase filmați răspunzând la întrebări despre prezența lor la flashmob-urile din fața sediului PSD. Mai mult, nici măcar numele nu vor să le fie făcut public. Întrebați de motive, arată discret înspre partidul în fața căruia protestează. “Nu vin în fiecare zi, dar aproape. Cred că e important să nu lăsăm lucrurile așa. Dacă trec legile acestea ale Justiției, ne întoarcem, practic, în anii 1990. Tot ce am făcut până acum va fi degeaba. Toate afacerile și tot ce se întâmplă vor fi la mâna unora care pot face ce vor. Cu toții avem și alte lucruri care nu ne convin. Dar care pot fi reglate dacă Justiția funcționează“, spune unul dintre cei care nu dorește să își dea numele.

Tot clopotul bisericii din Piața Huet este și cel care încheie, după 15 minute, al 86-lea protest al comunității Vă vedem din Sibiu. Fețele ușor grave de până acum se mai destind, iar după câteva minute de socializare, oamenii se împrăștie. Cei patru jandarmi care supraveghează de la distanță protestele așteaptă până când Zona liberă de corupție e, din nou, goală.

vavedem din sibiu 6 vavedem din sibiu 4 va vedem din sibiu 1

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zoldi Tibor

Acum 3 ani

Daca ati ajuns ca idolii vostrii sa fie Malin Bot si Grigore Cartianu inseamna ca este foooooarte ok.!!!
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Idolul este farul din alexandria! Motocicleanu n-spe neveste e pe locul 2....oameni fini, culti si fara nicio repetentie la scoala....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iulia

Acum 3 ani

Domni aceia cate protesteaza nu au nimic mai bun de facut !
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

cind scrieti SARKOZY - CORUPT?
Raspunde

M

Acum 3 ani

Cand o avea Sarkozy vreo functie publica in Romania. Pana atunci scriem "Dragnea - infractor condamnat definitiv".
Raspunde

Alexandrina Buiuc

Acum 3 ani

Suntem singurii care mai stam in picioare in fata teleormanizarii Romaniei! In curand o sa demaram sibienizarea tarii, ca doar aici se nasc oameni de calitate care sunt pregatiti sa o duca BINE!!!
Raspunde

O persoana care se si informeaza

Acum 3 ani

Nu ar fi mai bine sa va consumati energia pentru cateva proteste reale? Cum ar fi lipsa parcarilor (vine sumitul UE, nu mai aveti ce cauta spre centru!). mizeria din ora;, faptul ca autobuzele TURSIB sunt conduse de indivizi care nu au treaba cu circulatia, mizeria din jurul ghenelor, aglomeratia din scoli (la nicio unitate scolara nu exista hartie igienica la toaleta elevilor!) etc., etc., etc. Hai sa protestam pentru lucruri reale, nu pentru satisfacerea partidelor politice!
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

inteleg ca angajare de amante, fufe, tufe care iau bani de la stat fara sa dea pe la birou; despagubirea infractorilor care ies din puscarii; scadera salariilor; cresterea preturilor; intarzierea tuturor lucrarilor de infrastructura; absorbtia de fonduri europene aproape zero; analfabeti care legifereaza; penali care dau lectii de moralitate; puscariasi/puscariabili care devin vedete TV pentru tine nu sunt lucruri reale?! probabil esti una din tufele care nemergand la birou dau din gura ca proasta-n targ?
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Asta e buna! Sa se protesteze ptr. ca nu au elevii hartie igienica! Ha ha....Stai molcom ca lucrurile ptr. care nu se protesteaza, se aduna in constiinta oamenilor picatiura cu picatura si se deconteaza la alegeri....
Raspunde

///

Acum 3 ani

Bine punctat! D e nu s-a protestat cand s-a scumpit nejustificat benzin? De Ce nu protesteaza impotriva sacalilor de la IFN? Ei fac jocurile unor politicieni.Tango degeaba!
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Pai de ce nu ai iesit sa protestezi?Cine te impiedica?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elefterie Velcherean

Acum 3 ani

PSD, partidul sufletului neamului romanesc si al traditiilor milenare pe aceasta glie nu se lasa deturnat de la destinul sau, acela de a fauri tara noastra mareata, in spiritul strabunilor si al iubirii fata de fratii romani!
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Bula, sa inteleg ca Burebista a fondat psd-ul???
Raspunde

Puisor

Acum 3 ani

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim de ce nu moderati provocatori psd-isti ???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fudulia tipica oamenilor minusculi

Acum 3 ani

Observam ca sibienii care se bat cu pumnii in piept ca sunt monumente de civilizatie, cultura, spirit civic si garantii tolerantei sociale si ai respectarii drepturilor omului, au o dubla masura, adica sunt ipocriti. Observam cum acestia se transforma subit in monstri primitivi, incercand sa suprime orice alta viziune, parere, gandire, alta decat cea a rezistentilor. Cred ca era mult mai bine pe vremea sasilor, cand plebea sibiana nu avea voie sa intre dupa zidurile cetatii si se multumea cu mahalalele de la periferie. Fudulie si prostie cat cuprinde.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus