Sâmbătă,
18.09.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

Sibiul a avut în decembrie cu aproape 60% mai puțini turiști decât Brașovul. Autoritățile anunță o nouă strategie

Sibiul a avut în decembrie cu aproape 60% mai puțini turiști decât Brașovul. Autoritățile anunță o nouă strategie

Datele Direcției Regionale de Statistică Alba arată că în luna decembrie a anului trecut Sibiul a avut cu aproape 60% mai puțini turiști decât Brașovul. Cifrele vin în contextul în care orașul nostru a fost intens mediatizat în țară și străinătate datorită Târgului de Crăciun, tradițiilor din preajma sărbătorilor de iarnă și a Revelionului organizat în Piața Mare.

”Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna decembrie 2017 în Regiunea Centru au fost de 220909, reprezentând 28,2% din numărul sosirilor înregistrate la nivel naţional (784205 sosiri), în creștere cu 23521 faţă de luna anterioară (+11,9%). Cele mai multe sosiri au fost în judeţul Braşov 49,1% (108471), urmat de Sibiu 20,4% (45148), Mureş 15,9% (35128), Harghita 6,2% (13780), Alba 4,5% (9849) şi judeţul Covasna 3,9% (8533)”, arată specialiștii Direcției Regionale de Statistică Alba, într-un comunicat de presă.

29243685_1282044325228990_7942813948275851264_n (1)

Sosirile turiştilor străini din Regiunea Centru (23441 persoane) reprezintă 15,0% din numărul sosirilor (turişti străini) înregistrate la nivel naţional (156646 persoane), în crestere faţă de luna anterioară cu 5,3% şi cu 14,0% faţă de luna corespunzătoare din anul 2016. Cel mai mare număr de turişti străini s-a înregistrat în judeţul Braşov cu 9236 persoane, reprezentând 39,4% din totalul la nivelul regiunii, urmat de Sibiu cu 25,8 (6058 persoane), Mureş cu 15,4% (3605 persoane), Harghita cu 12,2% (2868 persoane), Alba cu 4,7% (1082 persoane) şi Covasna cu 2,5% (592 persoane).

29249614_1282044401895649_7633180938339352576_n”Durata medie a sejurului în decembrie 2017 a fost de 2,07 zile, pe judeţe, cea mai mare durată a sejurului se înregistrează în Covasna (3,46 zile), iar cea mai mică în judeţul Sibiu (1,65 zile)”, mai arată reprezentanții DRS Alba.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiunea Centru a fost în luna decembrie 2017 de 25,8% pe total structuri de cazare turistică, sub nivelul calculat pe ţară (24,3%). Judeţul Braşov a avut cel mai mare grad de ocupare (28,4%), urmat de judeţele Mureş (27,8%), Sibiu (27,6%), Covasna (26,8%), Alba (16,1%) şi Harghita (15,9%).

În prezent, autoritățile din Sibiu împreună cu operatorii în turism și proprietarii de spații de cazare pun bazele unei noi strategii de promovare. În acest scop Asociația Județeană de Turism Sibiu a încheiat un contract de servicii cu SC GEA Strategy & Consulting SA pentru ”elaborarea unei strategii de marketing integrată a destinației turistice judeţul Sibiu pentru perioada 2018-2020 în vederea consolidării poziţiei Sibiului ca destinaţie turistică de calitate, sustenabilă şi competitivă pe plan naţional şi internaţional urmărind alinierea eforturilor de dezvoltare a unor inițiative de marketing individuale, situri culturale finanțate prin POR 2014-2020, într-un plan de acțiuni care vizează destinația turistică județul Sibiu în totalitatea sa”. Valoarea contractului este de aproximativ 20.000 de euro.

Strategia este elaborată în cadrul proiectului CHRISTA , finanțat prin programul Interreg Europe.

”În cadrul procesului de elaborare a strategiei, în perioada 12-14 februarie 2018, Asociația Județeană de Turism Sibiu (AJTS) a organizat patru întâlniri de lucru, la care au participat aproximativ 100 de persoane, reprezentanți ai autorităților publice locale, operatori culturali, operatori turistici, mediul academic și reprezentanți ai comunităților locale”, a declarat Simina Manea, manager proiect CHRISTA.
La solicitarea Turnul Sfatului, Asociația Județeană de Turism Sibiu a transmis concluziile întâlnirilor centralizate de SC GEA Strategy & Consulting SA.

 Ce avantaje are Sibiul în promovarea turistică:

- În ceea ce privește organizarea și promovarea destinației turistice județul Sibiu se remarcă la nivel național prin eforturile și inițiativele întreprinse în această direcție, Sibiul fiind de fiecare dată bine reprezentat la evenimente de promovare atât din țară, cât și din străinătate;

- Tendința actuală în care Municipiul Sibiu este o destinație din ce în ce mai căutată pentru experiențe de tip city-break, de către turiștii romani și străini;

- Faptul că în județ există numeroase branduri turistice precum: Mărginimea Sibiului, Colinele Transilvaniei etc;

- Interesul în creștere pentru turismul în natură și activități de tipul drumețiilor, al traseelor cicloturistice sau al evenimentelor sportive;

- Calitatea remarcabilă a resursei umane din județ (oameni primitori, deschiși).

turism

Ce probleme are turismul sibian:

- Infrastructura de cazare este insuficient dezvoltată pentru perioadele de vârf când devine suprasolicitată, neputând acomoda un volum în creștere de turiști;

- Imaginea destinației are de suferit din cauza problemelor de infrastructură precum slaba deservire a transportului public la nivel județean și a modului de organizare a acestuia (orare de circulație, panouri de informare, tarifare etc.) sau insuficiența facilităților conexe (spre exemplu, a toaletelor publice);

- Lipsa curățeniei care poate afecta uneori imaginea de ansamblu a destinației turistice;

- Riscurile la care sunt expuși turiștii atunci când explorează cadrul natural (câinii de la stână, urși etc) la care se adaugă faptul că turiștii nu sunt obișnuiți să exploreze munții cu sprijinul unui ghid montan și se aventurează în drumeții care sunt peste nivelul lor de pregătire fizică;

Untitled

Tot în cadrul proiectului CHRISTA și în vederea stabilirii viitoarei strategii turistice a sibiului, Sala Oglinzilor a FDGR a găzduit miercuri o întâlnire cu numeroși specialiști și operatori din turism.

forum turism (1)

”Cel mai important a fost să ne reinventăm și să ne dotăm cu un plan de acțiuni coerent. Vrem să creștem calitativ mai mult decât cantitativ”, a mai declarat Simina Manea, manager de proiect.

De partea cealaltă, reprezentanții SC GEA Strategy & Consulting SA spun că Sibiul ”este o destinație turistică matură, însă acum este un moment foarte propice pentru a se reinventa”.

”Noi dorim să păstrăm caracterul inovativ de până acum și ne propunem o nouă abordare a managementului turistic, o reinventare a produselor turistice în mod contemporan”, a declarat Ioana Ivanov, reprezentantul companiei.

forum turism chipaila manea(3)

Prezent la forum, Simion Giurcă, fostul șef al biroului de turism al României în Austria, a declarat că Sibiul, prin conducerea Asociației Județene de Turism, are ”cea mai bun echipă de management din țară”.

”Nu ne lipsește nimic să facem din poveștile noastre unele de succes”, a mai declarat Simion Giurcă.
forum turism (5)

Foto principală: Ovidiu Matiu

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

29 comentarii

lol

Acum 3 ani

Ar incapea in Sibiu atatia turisti cati merg la BV? ...sau golim orasul de cetateni?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rafila Susai

Acum 3 ani

Restaurantul Kon.tiki trebuie marit, capacitatea sa nu mai asigura confortul turistilor, scrie si pe siteurile internationale de turism! Strainii, fiind oameni informati, aleg alte destinatii preferand sa nu stea si doua ore in picioare pentru a degusta celebra ciorba! Faceti ceva, stimate autoritati!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Porfir Radautenu

Acum 3 ani

Nu doresc sa fac reclama, insa ma vad nevoit sa subliniez ca asa zis "celebra" ciorba de burta de la Kontiki nu se compara cu cea de la Prima. Este adevarat ca sunt mai putine locuri acolo, insa asa se face o selectie a oaspetilor. Va rog sa vedeti adevarul din fata dvs. O zi buna ca restaurantul Prima va doresc.
Raspunde

amator de bucare alese

Acum 3 ani

Du-te tu in fericire si mai las-ne cu bancurile tale rasuflate!
Raspunde

ofof

Acum 3 ani

daca Paltinisul ar fi dezvoltat la un nivel decent probabil numarul de vizitatori ar creste cu 20-30%. este evident ca iarna turismul creste prin practicarea sporturilor specifice sezonului!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nico Leta

Acum 3 ani

Sibiul e provincie olteneasca pe langa Brasov !!
Raspunde

iancujianu

Acum 3 ani

Ce mai stai?Zboaa puiule zboara!!
Raspunde

ger

Acum 3 ani

"Traue keiner Statistik, die Du nicht selber gefälscht hast" ist ein Zitat, welches in kaum einem Artikel oder Buch über Statistik fehlt. Es kommt auch in der Form "Ich traue, keiner Statistik, die ich nicht selbst gefälscht habe" vor.
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 3 ani

Fake news! Sibiul a avut miliarde de turisti!!! Serios vorbind, fudulia mana-n mana cu prostia! Poate ne trezim, noi, sibienii candva mileniul asta din autosuficienta care ne caracterizeaza si vom realiza ca nu suntem buricul pamantului si ca fara o viziune pe termen lung vom fi depasiti de localitati pe care azi le privim cu superioritatea analfabetului.
Raspunde

Pepe

Acum 3 ani

Asa e cand conduc ciobanii prin interpuși. E de ajuns sa vezi cum arata orasul ca sa iti faci o idee de ce scade numarul de vizitatori. Ar putea sa le sugereze turiștilor sa numere oile, poate asa măresc numarul de turisti.
Raspunde

John

Acum 3 ani

Ce sa faca bah turistul la sibiu ? Sa cumpere mezeluri italienesti din piata mare? Asta-i oferta turistica ? Cele mai mari vanzari s-au facut la mezeluri la cosmeliile alea de lemn! Atata poate sibiul asta? Asta e realitatea!
Raspunde

sibian exasperat

Acum 3 ani

Exact! Preturi mari si servicii proaste! la Brasov e lumea mai cosmopolita, servirea excelenta... Magazine, branduri... magazinul lor Star, fostul magazin universal, e la nivel occidental, nu ca Dumbrava noastra, la nivel de targul porcilor...
Raspunde

Călin Oprescu

Acum 3 ani

Poate se trezește primăria... dar nu cred. De pe vremea lui Ghiolbannis, după faimoasa Capitală Culturală, nu s-a făcut nimic din punct de vedere cultural sau turistic. Cartierele sunt uitate iar după o zi sau două în centrul Sibiului nu mai ai ce să vezi... Doamna Fodor poate sunteți mai isteață cu cinci minute... să închideți circulația auto în toată zona veche a Sibiului și să lăsați străduțele vechi, pietonilor, turiștilor și comercianților dar binențeles reparate străzile și restaurate sau renovate clădirile... poate faceți un centru cultural în fiecare cartier și unul mare municipal... poate că ar trebui să căutați un nou brand turistic pentru oraș... poate că ar trebui transformat cu adevărat Sibiul într-o Capitală Culturală că de 10 ani nu s-a făcut nimic în acest sens. Iar dacă nu vă ajută subalternii sau colaboratorii, cereți ajutor dar nu prin agenda culturală unde vedeți că nu se înghesuie nimeni, doar “cunoscuții”... Iar proiectele sunt penibile pentru că sunt aceleași “proiecte împrumutate”, temporare și organizate MEREU în locații inadecvate sau chiar nepotrivite. Și sa faci mereu, mereu doar în în cele două piețe centrale, evenimente printre mașini care aruncă fum în nas turiștilor de la mese sau evenimente temporare care sililesc comercianții locali să își strângă terasele sau tarabele, îmi pare lipsit de coerență și de viziune a dezvoltării durabile în turism și comerț. Să lași și să dai autorizație de funcționare la atâtea farmacii, case de schimb, covrigării și magazine de kitch-uri într- zonă atât de mică, unde majoritatea localurilor nu au autorizație PSI, arată clar lipsă de viziune! Poate că ar trebui să joace SimCity pentru practică... ;)
Raspunde

sibian exasperat

Acum 3 ani

Iar strada Tribunei e plina de magazine second-hand... De aiici se vede nivelul Sibiului...
Raspunde

AD

Acum 3 ani

Trist. Deci inteleg ca Ajts nu e in stare sa faca o strategie si apeleaza la celebra firma SC GEA Strategy & Consulting SA. Bagati numai pe net si vedeti ce e cu firma aia. Apoi ... poate intelegem si ce e cu cei care au contractat-o. Suna oare a interese ...???
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 3 ani

Fratilor, cu un Paltinis in care s-a construit prost si fara noima, cu un centru care, cu exceptia a 3 piete, sta sa cada (a se vedea stradutele medievale din zona Pasajul Scolii, Aurarilor, etc) si cu mandria locala- restaurantele cu ciorba de burta si mici, nu se prea poate face turism... Da, in jud. Brasov or veni sute de mii de bucuresteni, dar ei nu mananca din brisca, ci varsa bani Brasovului. Sau, noi, sibienii, suntem chiar atat de exclusivisti, incat ii primim in oras doar pe olteni si avrigeni?
Raspunde

ADR

Acum 3 ani

Mai este o statistica interesanta - evolutia in ultimii ani a numarului de turisti in noiembrie-decembrie. Conform datelor INS, in perioada 2010 - 2017, se poate observa ca Sibiul a crescut in decembrie cu 316% vs Brasov doar 169% si in noiembrie Sibiul 264% si Brasovul doar 190%. Asta in conditiile in care Sibiul nu are ca atractie turistica un domeniu de Ski. Daca s-ar putea scoate Poiana Brasov din statistica, probabil ar fi diferente si mai mari.
Raspunde

Z

Acum 3 ani

300% din 30 e mai putin decat 170% din 300. Dar statistica e grea pentru unii.
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 3 ani

Daca de la Brasov s-ar scoate biserica Neagra, Piata Sfatului, Poiana Brasov, Predealul, mall-ul, Aquapark-ul, Sibiul ar fi cu mult peste!
Raspunde

///

Acum 3 ani

Daca si cu parca/ se plimbau c-o barca/ daca se-neca/ parca tot plangea... Hai sa vorbim! Asta e situatia, ne place sau nu!
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 3 ani

Tot mai mulți cunoscuți din alte zone reclama serviciile proaste din oraș și judet. Cine mai merge prin oras va constata că asta e realitatea. Totul pornește din autosuficienta si fudulie,precum si din incapacitatea autorităților in frunte cu primăria Sibiu si Consiliul judetean
Raspunde

coniac-canoe

Acum 3 ani

S-a prins lumea că „Târgul de Crăciun” este un kitsch și nu mai vine nici dracu', iar Revelionul din Piața Mare, în frig și în picioare, este pentru boschetari, proști și scârțari.
Raspunde

Z

Acum 3 ani

Nu te poți compara , pt. n-ai stațiuniile din jud BRASOV ,că e vară, că e iarnă ,oamenii merg la aer curat. Turiştii vin la SIBIU , in mare parte pt. oraş, pe cånd dincolo şi pt. oraş şi pt. stațiuni.
Raspunde

Penibil de slabi

Acum 3 ani

Pestele de la cap... Primarita Fodor si Presedintele CJS Campian, sunt doua doamne depasite de situatie. Un oras trebuie condus de oameni care au mai condus ceva nu de indivizi care vin sa invete sa conduca.
Raspunde

bula

Acum 3 ani

..... sa stie sa conduca asa cam ca d-na prefect/secretara de comuna psd?
Raspunde

sarmaluta

Acum 3 ani

bah asta fara Nick "Un oras trebuie condus de oameni care au mai condus ceva nu de indivizi care vin sa invete sa conduca." te referi cumva la un Oltean care a condus o carutza cu doi cp, sau la olteni cu BMW ?
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 3 ani

Corect
Raspunde

nu cred.

Acum 3 ani

nu are treaba primaria si presedinta cjs. sa fim seriosi, aici e vorba de altceva. subiectul e penibil, pentru ca ajts vrea sa se dea in spectacol. cine e in fruntea ajts? de ce nu se promoveaza profesionisti? am ascultat interventia "sefei" si in afara de vorbe goale si fumuri, absolut nimic. reprezentanta firmei de consultanta ... zero barat. niste venetici cu ifose de genii calauzesc turismul sibian?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus