Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
12°C

Se deschide sezonul pentru vizitarea bisericilor fortificate. Sunt așteptați 700 de mii de turiști

Se deschide sezonul pentru vizitarea bisericilor fortificate. Sunt așteptați 700 de mii de turiști

După patru ani în care numărul turiștilor care au vizitat bisericile fortificate încadrate în programul ”Transilvania Card – Descoperă Sufletul Transilvaniei” aproape că s-a dublat, organizatorii așteaptă ca în acest an numărul să rămână la fel față de 2017. Motivul: multe biserici intră în renovare, inclusiv cea mai importantă, Biserica Evanghelică din Piața Mare. ”În sezonul 2017 bisericile medievale și fortificate ale sașilor din Transilvania au beneficiat de 695.243 de vizitatori în obiectivele deschise publicului larg, deci cu ca. 40.000 mai mulți decât în sezonul anterior, dar dezvoltarea a fost moderată în comparație cu salturile anilor trecuți”, susțin reprezentanții Bisericii Evanghelice C.A.

În acest sezon se demarează lucrările de renovare și consolidare în cadrul POR 2014 – 2020 la bisericile fortificate din Cisnădie, Sânpetru, Agnita și Rupea, la turnul clopotniței din Saschiz precum și la catedralele din Sibiu și Bistrița. La alte 9 biserici fortificate se execută proiectele tehnice și se vor face achizițiile de lucrări până în perioada de iarnă (Ruja, Câlnic, Miercurea Sibiului, Vulcan/ Brașov, Codlea, Seligștat, Cincu, Șaroș pe Târnave și Șeica Mică). Tot prin Fundația Bisericiilor Fortificate se execută 20 de expertize tehnice și de siguranță la biserici și cetăți periclitate.

DSC_9331

Reabilitări de 5 milioane de euro la Biserica Evanghelică

Cei mai mulți turiști au ajuns în 2017 la Biserica Evanghelică din Sibiu – 105.000, însă fluxul vizitatorilor în acest an va scădea, estimează reprezentanții Bisericii Evanghelice C.A. Pe lângă faptul că multe obiective vor intra în reabilitare, există și alte probleme ce țin de situația turismului în țară, în ansamblu. ”Tot turismul din Transilvania este ca un puzzle. Transilvania Card este doar o singură piesă din acest puzzle. Nu te poți dezvolta într-un puzzle cu o singură piesă”, a declarat coordonatorul de proiecte al Bisericii Evanghelice C. A., pr. Dr. Ștefan Cosoroabă.

Cel mai devreme până în 2020, accesul turiștilor în Biserica Evanghelică din Sibiu va fi limitat din cauza lucrărilor de reabilitare care se desfășoară aici de la începutul lunii martie. ”Încercăm să menținem deschis accesul pentru turiști pentru o parte din biserică sau pentru anexe”, spune Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

Durata lucrărilor este de trei ani, a anunțat Gunnesch, însă asta ține foarte mult și de profesionalismul echipei de construcții. ”Lucrările ar trebui să se încheie în 2020 – 2022, însă asta depinde strict de constructor. Noi sperăm că se va termina la timp”, a mai spus secretarul executiv al Consistoriului.

Descoperă Sufletul Transilvaniei

Proiectul de dezvoltare al turismului cultural DESCOPERĂ SUFLETUL TRANSILANIEI are obiectivul de a prezenta bisericile fortificate nu doar ca edificii arhitercturale de patrimoniu, ci și ca lăcașuri ale spiritualității locale și universale. Totodată proiectul suplinește lipsa comunităților locale evanghelice, care ar putea întreține bisericile fortificate. Astfel, proiectul își aduce aportul la salvarea a unui număr cât mai mare din aceste monumente. La circuitul existent 2017 au aderat pentru 2018 biserca fortificată din Alma Vii (județul Sibiu), refuncționalizată în anii trecuți de un proiect al fundației Mihai Eminescu, precum și bazilica romanică din Herina (județul Bistrița-Năsăud), o perlă a Transilvaniei de Nord.

DESCOPERĂ SUFLETUL TRANSILVANIEI organizează turismul cultural în bisericile fortificate din anul 2013, acest lucru realizându-l mai ales prin pașaportul de vacanță TRANSILVANIA CARD. Din cele 160 de biserici medievale și fortificate aflate în patrimoniul Bisericii Evanghelice C.A. din România (și nu numai) , doar o parte sunt deschise turismului. Cele mai importante 50 însă sunt cuprinse în circuitul TRANSILVANIA CARD. Sunt cuprinse toate bisericile UNESCO (Câlnic, Valea Viilor, Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Dârjiu), bisericile medievale din cele șapte orașe săsești (Sibiu, Mediaș, Bistrița, Brașov, Orăștie, Sebeș, Sighișoara), precum și altele de importanță turistică, cum ar fi Cisnădioara, Cârța, Hărman sau Mălâncrav. In 2017 ca. 1.500 vizitatori au folosit Transilvania Card.

Bis-Fortif-Agnita

TRANSILVANIA CARD este completat de o hartă detaliată a zonei, cu datele necesare vizitării obiectivelor (programe de deschidere, contacte, servicii, atracții). Harta actualizată 2018 va fi disponibilă anul acesta în două versiuni, una română/franceză și una germană/engleză.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mihai

Acum 4 ani

Vise... 700.000... :))))
Raspunde

Nicoleta din Dobarca

Acum 4 ani

Stimate domn preot COSOROABA evangelisch lutheranisch - cu incasarile dela cei 700 000 de vizitatori sper sa incepeti cu restaurarea bisericii sasesti medievala din Dobarca / Dobring - este pacat sa dispara o perla a culturii sasesti - mai ales ca prin acele locuri biserica Dobarca este / a fost ceva UNIC !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus