Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Praf saharian deasupra Sibiului. Pneumolog: Ar trebui avertizată populația

Praf saharian deasupra Sibiului. Pneumolog: Ar trebui avertizată populația

Valul de nisip saharian a atins astăzi punctul maxim de densitate deaspupra României. Chiar dacă nu la aceeași intensitate ca în orașele din Vestul țării, norul este și deasupra Sibiului.

Sibienii au putut oberserva marți, încă de la primele orele ale dimineții, un praf roșiatic așezat peste mașini. Țara noastră este afectată în această perioadă de un nor de praf ce provine din nordul Africii. Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că, începând de duminică seară, norul de praf saharian se află deasupra Ungariei.

Medicii avertizează că praful ar putea agrava simptomele celor cu alergii respiratorii și bolnavilor de astm. Inhalarea prelungită de astfel de praf poate duce la iritarea căilor respiratorii. Pericolul nu este mare, efectele limitându-se la nivel senzorial de disconfort. Totuși, medicii recomandă evitarea expunerii prelungite. Pentru astmatici, de exemplu, este recomandat să nu facă exerciții în aer liber.

"Desigur că populația ar trebui avertizată. Mai ales cei care suferă de astm. Ar trebui să poate măști și să evite perioadele cu vânt. A fost o perioadă de viroze și gripe și populația e mai sensibilă în această perioadă" a spus pentru Turnul Sfatului Adriana Rădulescu, șeful secției clinice pneumologie 1 de la spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu.
Deocamdata, majoritatea particulelor se află în zona superioară a atomosferei. Dar, odată cu venirea ploilor anunțate pentru seara aceasta și pentru mâine, este de așteptat să ajungă la sol.

Norii de praf saharian deasupra Europei sunt un fenomen relativ obișnuit. El apare, în medie, o dată la 2 luni. Fenomenul este ușor de reperat din cauza urmelor roșiatice lăsate pe parbrize și pe ferestre.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus