Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Șoferii Tursib intră în grevă

Șoferii Tursib intră în grevă

Reprezentanții celui mai mare sindicat din rândul angajaților Tursib vor intra în grevă japoneză în cursul zilei de miercuri. Totodată, ei anunță că pregătesc o grevă de avertisment care ar putea să preceadă o grevă generală.

Nu a avut niciun rezultat, din punctul de vedere al sindicaliștilor, ultima rundă de negocieri referitoare la contractul colectiv de muncă în cadrul societății de transport public Tursib SA, negocieri finalizate în cursul zilei de marți. Reprezentanții șoferilor din cadrul Sindicatului Dumbrava Transport Public Local Sibiu – sindicat majoritar în Tursib, cu 161 de membri din aproximativ 320 de angajați – spun că principala cauză care îi împinge la grevă ține de salarizare. “Administrația nu a venit cu nicio propunere de creștere salarială, mai mult nu-și asumă răspunderea nici măcar pentru creșterea salariilor cu rata inflației. Vom face o grevă japoneză mai întâi, după care vom protesta în cadrul unei greve de avertisment, urmând ca, dacă revendicările noastre nu sunt soluționate, să intrăm în grevă generală“, declară pentru Turnul Sfatului unul dintre liderii sindicali.

“Ieri a fost un accident. De ce credeți că s-a produs?“

.Înaintea începerii negocierilor pentru noul contract de muncă, liderii sindicali anunțau că vor solicita o creștere a salariului de încadrare pentru șoferi la 2.500 de lei. “ Acum, dacă nu ar fi orele suplimentare și zilele de lucru de sâmbătă și duminică, un șofer ar pleca acasă cu 1.700 – 1.800 de lei în buzunar“, arătau, în cursul lunii februarie, sindicaliștii din cadrul Tursib.

De altfel, chestiunea orelor suplimentare este un alt punct care generează nemulțumiri. “La șoferi există, în prezent, un deficit de 13 angajați. Dar, din ce am văzut, tot pe partea de TESA se intenționează să fie făcute în continuare angajări. De la începutul anului, șoferii Tursib au strâns deja peste 7.000 de ore suplimentare neplătite. Deficitul de personal ne obligă să lucrăm cu mult peste cele opt ore zilnice. Ieri a fost un accident în care a fost implicat un autobuz Tursib. De ce credeți că s-a produs? Și șoferul acela era foarte obosit, după ce lucrează zilnic câte 12-13 ore“, au declarat în cursul zilei de marți, pentru Turnul Sfatului, unul din liderii de sindicat din cadrul societății de transport public.

El arată că, în paralel cu greva japoneză, va fi solicitată și intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă, a media rezolvarea conflictului. Dacă medierea nu va duce la niciun rezultat, sindicaliștii vor avea baza legală declanșării grevei de avertisment și, ulterior, a celei generale.

“Subliniem că în momentul de față situația angajaților Tursib personal de bord, mecanici auto, vânzătoare bilete, din punct de vedere al salarizării și al condițiilor de muncă este proastă. La șoferi, intensitatea tot mai mare a muncii, orele prelungite de muncă în traseu însumând 7147 de ore suplimentare neplătite și salariile total nesatisfăcătoare, condiții de muncă sub stresul respectării programului și al traficului, la mecanici, multitudinea intervențiilor la autobuze și salarizarea la nivelul salariului minim pe economie, la fel si vânzătoarele de bilete. Inspectorii de trafic au aceleași condiții de salarizare și riscurile muncii sunt foarte mari. Toate concură la nemulțumirea crescândă a angajaților Tursib SA“, comunicat Sindicatul Dumbrava Transport Public Local Sibiu

Directorul Tursib: “putem majora salariile în măsura în care ne cresc veniturile“

Dan Căprariu, directorul general al Tursib, speră ca lucrurile să se mai limpezească în urma unei noi întâlniri programată în cursul zilei de miercuri. “A rămas să ne mai întâlnim o dată pentru a stabili ce pași vor urma, deoarece din partea sindicaliștilor nu avem încă nicio poziție oficială. Urmează să se consulte cu salariații pe care îi reprezintă, dar eu nu cred că se va ajunge la grevă. Oamenilor li se poate explica și pot fi lămuriți asupra situației“, declară Dan Căprariu, pentru Turnul Sfatului.

El explică faptul că mărirea de salarii solicitată nu poate fi realizată, deoarece bugetul de venituri și cheltuieli al SC Tursib SA, aprobat pentru anul în curs, nu include sume care să acopere aceste creșteri salariale. “Pe lângă alte revendicări, sindicaliștii solicită și o mărire de salarii care, în mod normal, trebuie să respecte bugetul de venituri și cheltuieli. Care buget, în momentul de față este aprobat, iar împuternicirea pe care o am de la Consiliul local este să negociez noul contract colectiv de muncă prin respectarea bugetului de venituri și cheltuieli adoptat“.

“Este și interesul conducerii Tursib ca oamenii să câștige un salariu cât mai bun. Când salariații sunt mulțumiți și treaba merge mai bine“, Dan Căprariu

La jumătatea anului

Cum bugetul de venituri și cheltuieli nu prevede alocări care să poată acoperi cerințele de creșteri salariale, directorul Tursib arată că discuția despre aceste revendicări poate fi reluată după jumătatea anului. “Atunci vom putea vedea dacă avem venituri, vom propune o rectificare de buget cu creșterea salariilor corespunzătoare cu creșterea veniturilor. Noi putem majora salariile în măsura în care ne cresc veniturile, indiferent că avem un indice de inflație sau altul. Nu este nicio lege prin care un angajator să fie obligat să acopere indicele de inflație prin creșterea salariilor“, mai arată Dan Căprariu.

Chestiunea creșterii veniturilor societății Tursib este una certă pentru conducerea societății, în contextul în care anul acesta flota de autobuze ca fi primenită cu 60 de noi autovehicule. “Cu siguranță, când vom avea autobuzele noi și se va vedea o creștere a calității transportului, în mod clar vor crește veniturile. Dar noi facem și acum tot ceea ce putem pentru a organiza transportul cât mai bine și să realizăm o creștere cât de cât a veniturilor, până să vină noile autobuze“, a mai declarat Dan Căprariu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

cycle

Acum 4 ani

Directorul Tursib: “putem majora salariile în măsura în care ne cresc veniturile“ - Pai tie ti-au crescut veniturile parca, deci ce mai astepti?
Raspunde

Gigi

Acum 4 ani

Dacă...dacă... Nu se va întâmpla nimic cât timp va fi Fodor primar, sa fim serioși. Femeia asta e total incapabilă. Peștele de la cap se-mpute
Raspunde

Elefterie Ciorogar

Acum 4 ani

Foarte bine, sunt niste oameni cinstiti, culti, care au o raspundere foarte mare si un job stresant si care respecta la virgula regulile de circulatie! Le-au marit salariile la spagarii de medici care se cred vedete, si acestor imaculati atleti ai traficului nu?!
Raspunde

Raluca

Acum 4 ani

Asa au declarat ei ca din cauza obeselii soferului sa produs accidentul...conduc ca niste salbatici,nu acesta este cuvantul potrivit am ales un cuvant frumos...parca ar căra saci de cartofi nu persoane fizice,iar cat despre intarzierea autobuzelor,la inceput de luna nu imi ia banii pe jumate de abonament ca au intarziat,iar controlorii nu iarta nimic.
Raspunde

cycle

Acum 4 ani

Pai cu asa autobuze si asa trafic nu prea ai cum sa eviti intarzierile. Cel puitn ar putea sa mearga mai incet, sa creasca intarzierile dar cel putin sa nu mai zdruncine calatorii asa.
Raspunde

Tursib Telekom

Acum 4 ani

Nu s-a inteles bine, soferii Tursib intra in greva pt ca nu-i mai lasa politia sa vorbeasca la telefon cand sunt la volan. Probabil tot asta a fost si cauza accidentului: soferii Tursib nu mai stiu sa conduca fara telefon la ureche. Au nevoie sa le spuna cineva la telefon: stanga, dreapta, expira, inspira...
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

oricine are dreptul la greva daca soferii au dreptate?ca autobuzele nu leau cumparat soferii ci chipa johanis-fodor plus slugile tursib de la fdgr
Raspunde

Bobo

Acum 4 ani

Daca un sofer cu carnet profesionist lucreaza pe 1700-1800 lei cu parere de rau o zic dar isi merita soarta nu imi e mila de asa cv .
Raspunde

Iordache Constantin

Acum 4 ani

Stimati calatori,noua ne este jena ca sunteti obligati sa merge-ti cu niste epave,intrun oras European, iar starea proasta acestor majoritate de autobuze face ca in condusul lor sa avem probleme,iar salarile mizere pe cate le avem ce sa mai vorbim,va multumesc, un sofer va semneaza!
Raspunde

Vipera cu colti de argint

Acum 4 ani

1) "Mergeti" nu are cratima. 2) Draga soferule, ce mama necuratului vorbiti toata ziua la telefon si cu cine?!... Lucrati in paralel si la Linia fierbinte?! "Dati cu ciocul" la militie ce auziti de la calatori?! Ascultati Mozart si Bach si va e rusine sa "dati tare" pt ca toti calatorii va considera manelisti?!...
Raspunde

alex

Acum 4 ani

ieri s-a produs un accident din cauza ca soferul vorbea la telefon...fapt observat pe semaforului la trecerea de pietoni de la prpfi cand era sa de-a peste mine...salariile le au si asa umflate la cata motorina fura... la ce meserie au sa se bucure altii lucreaza 3 schimburi pentru salarii din astea inainte sa aiba pretentii sa respecte pe ceilalti,calatori si participanti la trafic
Raspunde

Geo

Acum 4 ani

Majorarea de salarii cat si alte facilitati sunt doar ptr conducere si șleahta lor drept ptr care in luna decembrie si au mărit salariile substanțial. Sunt o cloaca de nasi, fini, frați, surori, soț si sotii . Felicitari d.na primar așa se întâmpla cand directorii sunt numiți in funcție de alte criterii si nu de competenta.
Raspunde

Bodo

Acum 4 ani

Soferii profesionisti au impresia ca sunt cei mai buni soferii domnule bobo,cate pauze au de facut ...si cat conduc,si ce responsabilitati au,probabil sunt mai mari decat ale unui sofer de autobuz.in fine,au dreptul la lucru asta,tine se pare ca tara asta a noastra ne ofera prea mult?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus