Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Sibienii au venit cu aproape șase milioane de euro în plus, la Primărie

Sibienii au venit cu aproape șase milioane de euro în plus, la Primărie

Execuția bugetară pe primele trei luni ale anului în curs relevă faptul că încasările Primăriei Sibiu sunt cu mult peste previziuni. Ca în fiecare an, procentul investițiilor este scăzut, dar – în valori nominale – în creștere față de 2017.

Cu 26,64 de milioane de lei este sunt mai mari veniturile capitolului de funcționare al administrației Sibiului, în primele trei luni ale acestui an, raportat la perioada similară a anului 2017. Concret, reprezentanții Primăriei Sibiu se așteptau ca în primele trei luni ale lui 2018 să aibă încasări de 91,7 milioane de lei, dar în realitate acestea au depășit 118,41 de milioane de lei.

Creșterea veniturilor are trei surse principale: impozitele pe proprietate, taxele pe utilizarea bunurilor (impozitele pe mașini) și, deocamdată, cotele defalcate din impozitul pe venit. ”Gradul de realizare de 129,03% s-a datorat, în principal, încasării peste nivelul previzionat a veniturilor din impozitele și taxele pe proprietate (134,21%) și taxele pe utilizarea bunurilor (139,95%). De asemenea, au fost încasate cote defalcate din impozitul pe venit în proporție de 141,41%”, se arată într-un raport al Biroului Buget din cadrul Direcției economice a Primăriei Sibiu.

Spre exemplu, dacă administrația locală estima că în primele trei luni ale acestui an, sibienii vor plăti pentru clădirile deținute pe persoană fizică suma de 5,5 de milioane de lei, în realitate încasările pe această linie bugetară au fost de 10,4 milioane de lei. În cazul persoanelor juridice, încasările de impozite pe clădiri erau de previzionate la o valoare de 17 milioane de lei, iar în realitate acestea au ajuns la 19,5 milioane de lei.

Investițiile, tot mici

La cheltuielile realizate de Primăria Sibiu în cadrul capitolului de funcționare – capitol care nu include lucrările de investiții, ci cheltuieli precum salarii, învățământ, sănătate, poliție locală etc. -, gradul de realizare al planificării este de 59,47% (au fost cheltuite 54 de milioane de lei, față de 91,7 milioane de lei previzionate.

La capitolul Dezvoltare, acolo unde sunt incluse și cheltuielile legate de investițiile din oraș, gradul de realizare a planificării este de 10,34%. Cu alte cuvinte, Primăria a previzionat că în primele trei luni ale anului vor fi investite 39,12 milioane de lei. După cum o dovedesc calculele contabile, în realitate, între 1 ianuarie și 31 martie 2018, au fost investite 4,04 milioane de lei. Reprezentanții administrației locale au cam aceleași explicații folosite și în trecut pentru această situație. ”Cheltuielile secțiunii de dezvoltare s-au realizat până în prezent doar în proporție de 10,34% datorită neînceperii procedurilor de achiziții publice, urmare a aprobării doar în luna februarie a bugetului local, precum și a volumului lucrărilor executate în această perioadă, respectiv în perioada de iarnă”, se arată în raportul amintit.

De remarcat faptul că, totuși, în valori nominale investițiile realizate în primele trei luni ale lui 2018 le depășesc pe ele din primele trei luni ale lui 2017. Anul trecut, până la finele lui martie, Primăria Sibiu achita facturile unor investiții totale de 2,66 milioane de lei (față de cele 4,04 milioane de lei de acum).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elefterie Ciorogar

Acum 4 ani

Doar sa ieie bani de pe noi stie primarita, sa ne deie pensi si salari mai mari nici vorba mai bine votam cu PSD ca ei macar ne-au masit pensile si salarila nu ca astia!!
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Daca primaria trebuie sa-ti mareasca tie pensia.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bucur

Acum 4 ani

Da, din pacate doar atat poate d-na Primar. E limitata ai depasita total de situatie. Se pare ca e genul de femeie casnica, strangareata, cu frica mare de a se schimba.....si din pacate oamenii maturi nu se mai pot schimba. Ghinion!!!!
Raspunde

Dinu

Acum 4 ani

Ceva iinvestitii n-ar strica in cartierul veterani: canalizare, drumurile asfaltate, trotuare, iluminat stradal....samd!! Pt. Asta tb.oameni competenti in primaria Sibiu!
Raspunde

sibian100%

Acum 4 ani

După ce că obtii terenul gratis nu esti in stare stare sa-ti maturi in fața casei.Trebuie ca celor care nu pot sa- si intretina zona sa li se ia terenul.
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 4 ani

Sibiul are un buget mare, excedent enorm (bani nefolositi la nimic, in pericol de a fi pierduti), investitii mici si nici un proiect de anvergura in desfasurare (parcari, decongestionare trafic, constructie de drumuri noi spre si dinspre zonele industriale, reabilitarea fatadelor caselor din zonele centrale care stau sa cada, transport public modern si integrat). Ca sa nu mai vorbim de lipsa cvasi totala a folosirii fondurilor europene. Fudulie si prostie enorme. Administratia publica actuala este o catastrofa! Este nevoie ca Sibiul sa treaca la un alt nivel, mult mai apropiat de cel al Clujului, Oradiei si Brasovului. Gata cu ciorba de burta si festivalul mulsului oilor.
Raspunde

Incompetența

Acum 4 ani

Administratia Municipiului Sibiu are o problemă mare: are bani !!! Are mulți bani si nu e în stare sa-i cheltuie. Dacă nu aveau era o scuză. Așa ghinion ...trebuie să facă ceva cu ei. Și efectiv nu sunt capabili să facă asta. Avem mega proiecte pe hârtie de ani de zile, lansam altele noi....și practic nu se face nimic de ani și ani de zile. Renovari, carpeli, pe bani multi si astea. Avem aqua park, avem teatru modern, avem parcări suspendate, avem un stadion nou, avem lac cu zona de agrement la Binder, avem scoli si gradinite noi, sali de sport moderne, avem de toate. Realitatea e ca avem doar incompetenta la nivel de administrație locală. Asta avem.
Raspunde

coralya

Acum 4 ani

No atunci, hai sa miscam ceva pentru oras
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus