Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Iohannis: Retrag încrederea doamnei Dăncilă. Solicit public demisia premierului | video

Iohannis: Retrag încrederea doamnei Dăncilă. Solicit public demisia premierului | video

Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație de presă că retrage încrederea acordată Vioricăi Dăncilă, prim ministru al Romîniei, și îi cere public demisia.

Premierul l-a anunțat telefonic pe președintele Klaus Iohannis că nu va merge astăzi la Cotroceni, unde a fost chemată pentru consultări pe tema conflictului dintre Guvern-PSD și BNR.

"Întâlnirea urma să aibă va temă centrală conflictul între Guvern-PSD-BNR. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau să repet două lucruri: Rolul BNR e clar determinat şi calitatea sa e independenţa politică. E foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării această independenţă", a spus Iohannis.

Acesta s-a referit și la memorandumul secret privind mutarea ambasadei la Ierusalim. "Președintele trebuia consultat în legătură cu memorandumul secret. Pe 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă jura să respecte Constituția, legile țării. Înseamnă nu doar că se respectă și pricipiul colaborării loiale, se respectă deciziile Curții Constituționale. Doamna Dăncilă a preferat să executele ordinele de la partid. Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al Romaniei și transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă", a mai spus președintele cu puțin timp în urmă.

 Transcrierea declarației de presă:

„Bună ziua!

Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta nu are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenționat să le comunic astăzi românilor.

Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern și PSD, pe de o parte, și Banca Națională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau doar să repet două lucruri.

Rolul Băncii Naționale a României este unul foarte clar determinat și calitatea principală a Băncii Naționale a României este independența ei față de voința politică, față de Guvern și față de alte autorități ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării și chestionează această independență. Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD și mă îngrijorează.

BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.

A doua chestiune. Chiar și așa, este de dorit ca politicile BNR și politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate – asta înseamnă discutate.

Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înțeles acest lucru.

Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial.

Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă.

Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea așa: «Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!». Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice.

Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, legile țării. Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Președinte și Prim-ministru, că se respectă deciziile Curții Constituționale, toate aceste în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă.

După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie.

Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României.

Vă mulțumesc!”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

24 comentarii

Rolandel Craioveanu

Acum 5 ani

Sa isi deie demisia, sa plece si Dragnea si Tariceanu, trebuie sa punem pe cineva de la USR in functiile astea!!!
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Adica cum sa punem??? Alesii nu sunt VOTATI asa cum e in democratia pe care o tot invocati??? Aaaa...da, am inteles...democratia pentru voi inseamna sa fie in functie cine vreti voi...daca e altcineva votat, trebuie dat jos cu forța
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicolae

Acum 5 ani

O declarație politică pur propagandistică, constituțional primul ministru poate fi demis doar de Parlament.Probabil după sezonul turistic al președintelui (schi și insule exotice)a pierdut din electorat și acum vrea sa l recupereze!
Raspunde

Paul Luap

Acum 5 ani

Cum, nu esti #rezistent si indraznesti sa vezi realitatea?! Rusofilule!!!
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

Consitutional primul ministru si, cu atat mai putin pres Camerei Deputatilor, nu au prerogative de politica externa. de asemenea PM ar trebui sa fie cineva care daca nu poate gandi, macar sa vorbeasca limba tarii...
Raspunde

Voltaire

Acum 5 ani

Împăunarea sa e vană, Pozând în dur inteligent, Căci n-are pene, are-o pană Şi-aceea-i... pană de talent.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Trrrrrr

Acum 5 ani

Guvernul a fost invitat , de ce sunte-ti atat de invidios domnule presedinte ? Si guvernul nu avea nevoie de mandat din partea dv .
Raspunde

coniac-canoe

Acum 5 ani

Nu mai poate madam Dăncilă de încrederea ta, precis se va arunca de pe clădirea guvernului de supărare! Hai acasă, Klausică, ajunge, te-ai surmenat bietul de tine și ai cam încasat-o din toate părțile, până și prieteni tăi evrei ți-au dat-o la temelie!
Raspunde

rammstein

Acum 5 ani

statul roman bandit...uite statul paralel de care se face vorbire...ei cu ei ,noi cu noi....singura solutie ..go to west!!....sa raman banditul din teleorman cu penalii lui...Auf Wiedersehen!!!...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Si eu as fi irascibil daca as veni cu Dacosu' de doi far' un sfert in loc de cel de la 9 ! Veve ai pus-o!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

cin te crede domnule? orcum dragnea si danacila ior luat smintina lui iohanes in problema isralel guvernul nui consiliul municipal sibiu-fdgr 75%- unde fostul primarfacea ce dorea
Raspunde

kokos

Acum 5 ani

Si-au luat-o ei in freza pt. ca s-au laudat ca ei muta ambasada cum vor ei si de fapt mutarea o hotareste presedintele .Ha!Ha!Ha! Teapa!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Daca o chema Flacs(sau Flaks-nu stiu cum se scrie ca nu-s lazarist) si refuza o aduceau cu mascatii !
Raspunde

mama leone

Acum 5 ani

Dle Klaus, Domnia Voastr Ce premier ar fi pe plavul dumneavostra?
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Unul cu IQ mai mare de 80!
Raspunde

electoratul pacalit

Acum 5 ani

Ti-am mai spus... nu degeaba semnezi 'lol' ... totul are o explicatie....
Raspunde

Luluta Vegheaza

Acum 5 ani

Deci minim de doua ori cat al tau, imi place ideea!
Raspunde

Lol

Acum 5 ani

...astea fiind scrise de cineva care nu intelege cum se posteaza un raspuns direct pe acest forum, ha, ha!
Raspunde

SO ROS

Acum 5 ani

Greseala - nu Klaus Werner hotareste ! Mama Merkel traseaza politica externa - KWJ executa !..sa fie clar odata pt totdeauna !!
Raspunde

John

Acum 5 ani

Corect! Iohannis=trădător de țară.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus