Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Camionul cu bușteni împrăștiați, tragedia ignorată pe autostradă

Camionul cu bușteni împrăștiați, tragedia ignorată pe autostradă

Câteva fotografii cu bușteni împrăștiați dintr-o remorcă pe autostrada care leagă Orăștia de Sibiu au făcut un scurt înconjor al rețelelor de socializare cu câteva săptămâni în urmă. Autoritățile au comunicat lapidar o restricție temporară în trafic pentru strângerea buștenilor, iar ”internetul s-a calmat”. În realitate, buștenii din remorca TIR-ului din Săliște au căzut și peste o Dacia aflată în trafic și doar o minune a făcut ca evenimentul să nu se încheie cu o tragedie.

Vineri, 16 martie 2018. Pe unul din grupurile de Facebook ale comunităților de șoferi, un sibian postează câteva fotografii cu zeci de bușteni împrăștiați pe autostradă. Fotografiile sunt distribuite sub semne de întrebare și aluzii la pelicula ”Final Destination”, în care un incident similar duce la un accident specific filmelor din categoria ”horror”. Discuțiile se calmează relativ rapid, când unul dintre comentatori postează un anunț oficial venit din partea Poliției Autostrăzi. ”Pe Autostrada A1 Deva-Sibiu, este restricţionată circulaţia rutieră pe banda de urgenţă şi pe prima bandă ale sensului de mers Deva către Sebeş, la kilometrul 340+900 de metri, în zona localităţii Orăştie, judeţul Hunedoara, din cauza unui camion încărcat cu lemne, care s-a răsturnat pe partea carosabilă. Circulaţia se desfăşoară pe banda a doua”, este conținutul integral al respectivului anunț. Informare care, însă, ascundea faptul că o parte din buștenii căzuți din remorcă s-au prăvălit peste o mașină aflată în mers.

”De ziua ta...”

În ziua de vineri, 16 martie 2018, Adriana împlinește 36 de ani. Mașina în care se află este condusă de soțul ei, iar pe bancheta din spate, alături de ea, stă în scaunul dedicat copilul lor de doi ani și nouă luni. Șofer precaut din fire, soțul Adrianei (numele ei și al soțului sunt pseudonime, pentru a le proteja identitatea) conduce cu aproximativ 100 de km pe oră, pe banda întâi a sensului de mers către Sibiu. ”Aflându-ne în zona Orăştie, am observat, în spatele nostru, cum un camion cu buşteni depăşea, destul de forţat, un tir şi, în câteva momente s-a aflat în spatele nostru”, își amintește Mihai derularea evenimentelor în mijlocul cărora a fost prins în jurul orei 14:15. Aflat la volanul mașinii Dacia Logan, Mihai intenționează să îi faciliteze camionului încărcat cu bușteni depășirea, însă evenimentele iau o turnură cu imagini desprinse din filme.

accident busteni autostrada 3

”Buștenii au început să cadă spre autoturismul nostru”

Pentru Mihai, momentele în care au fost depășiți de camionul încărcat cu lemne înseamnă amintiri de fracțiuni de secundă, având în vedere intensitatea imaginilor care au urmat. ”Șoferul camionului a virat brusc pe banda doi pentru a mă depăşi. Observând, din nou, această manevră forţată, am redus viteza pentru a-l lăsa să mă depăşească, iar când m-am aflat în paralel cu acesta, soţia a observat că cea de-a doua remorcă se balansa puternic, pierzând controlul. Buştenii au început să cadă, din lateral, spre autoturismul nostru. Astfel că, am fost loviţi, în mers, de câţiva buşteni, fiind proiectaţi pe banda de urgenţă, lipiţi de parapet. Am frânat cât s-a putut pentru a evita «avalanşa de buşteni» care a continuat să cadă şi în faţa noastră”, își amintește Mihai. Ulterior, el leagă cap la cap imaginile cu loviturile de pe mașină și buștenii împrăștiați pe șosea pentru a-și da seama cât de aproape a fost de pericol: unul din lemnele desprinse de pe remorcă a lovit exact stâlpul din stânga față al mașinii, la câțiva centimetri de parbriz. Un altul a lovit mașina în partea de jos a pragului, împingând practic întreg autoturismul înspre parapete. În fine, alți bușteni împrăștiați pe autostradă au rupt roata din dreapta față a mașinii.

Cât timp Mihai și soția acestuia se asigură că al lor copil nu a suferit nimic, de la benzinăria din apropiere sosesc șoferi încredințați de faptul că au asistat la o tragedie. ”Au fost uimiţi să constate că suntem în viaţă, în urma acelui calvar, pe care l-au observat cu puţin timp înainte. «Zburau buştenii deasupra maşinii noastre», ne povesteau uimiți”, relatează Mihai. Circulația nu este blocată, banda a doua a autostrăzii fiind liberă.

accident busteni autostrada 4

Prima grijă: tot buștenii

Unul din șoferii aflați în spate a chemat prin 112 Poliția și Ambulanța. Dintre rănile vizibile, cea mai evidentă o suferea soția lui Mihai – traumatism cranian. ”În tot acest timp, şoferul camionului nu a făcut niciun gest de ajutorare, ci a chemat reprezentanţii firmei la care era angajat pentru a-şi remedia situaţia, în absenţa poliţiei. Cei dintâi sosiţi la faţa locului au fost cei de la firma de pază a autostrăzii, urmaţi de reprezentanţi ai firmei care transporta buştenii. Cu toate că au văzut situaţia noastră, ne-au ignorat, fiind preocupaţi de strângerea buştenilor”, relatează Mihai.

În timp ce angajații firmei de pază a autostrăzii temperează traficul în zonă în așteptarea polițiștilor, mare parte din bușteni sunt culeși și urcați înapoi în remorcă, în ciuda protestelor lui Mihai. A durat mai bine de 30 de minute până a sosit un echipaj de descarcerare al ISU și, imediat după, un echipaj SMURD. Poliția Autostrăzi – ale cărei birouri se află la Centrul de la Săliște – a fost ultima care a ajuns la locul accidentului.

”Ar fi bine să încheiem problema”

Niciunul dintre șoferii celor două mașini implicate în accident nu era sub influența băuturilor alcoolice, au stabilit polițiștii. În peisajul încă dominat de bușteni împrăștiați pe șosea, atitudinea acestora pare a fi de a rezolva cât mai rapid lucrurile. ”Cei doi poliţişti sosiţi la faţa locului, după ce au observat cele întâmplate, mi-au comunicat cele două situaţii: să mergem la spital, cu urmările aferente sau să încheiem problema la faţa locului, printr-o constatare amiabilă. După puţin timp, am fost lăsat să înţeleg, inclusiv din partea unuia dintre poliţişti, că ar fi bine să încheiem problema la faţa locului, fără a mai merge la spital, nefiind, din punctul dumnealor de vedere, probleme majore, ignorându-se astfel, traumele şi pagubele suferite”, își amintește Mihai.

În cele din urmă, însă, medicii i-au transportat pe el și familia sa la spital, unde au fost stabilite și diagnosticele: traumatism cranian minor, contuzie frontală stânga, tulburare anxioasă. Către seară, el și-a recuperat și actele reținute de polițiști.

accident autostrada busteni 1 Un buștean a fost oprit de stâlpul din dreptul șoferului, iar un altul a împins mașina în parapete

Mai bine de o lună. Și tot cercetări

Unul din primele semne de întrebare ridicate de Mihai în urma incidentului este motivul pentru care echipajul de ambulanță solicitat nu a mai ajuns. ”Se pare că, între timp, venirea ambulanţei la faţa locului a fost anulată de către cineva din acel grup. Am ajuns la această concluzie, deoarece, trecând mai mult de 30 minute de la producerea accidentului şi nesosind nicio autoritate la faţa locului, soţia a sunat la 112 şi a solicitat ambulanţa, pentru că avea dureri mari de cap. Dispecera i-a spus că li s-a comunicat că nu este necesară ambulanţa. Paramedicii Smurd au afirmat că ei au sosit la aflarea veştii că au căzut buşteni pe autostradă, din dorinţa de a fi utili în caz de necesitate, fără a fi solicitaţi prin dispecerat”, își amintește Mihai.

Reprezentanții ISU Hunedoara, ale căror echipaje au intervenit la accident, au altă versiune oficială, una în care cei de la Ambulanță ar fi decis ce trebuie făcut în această situație. ”Coordonarea echipajelor de prim ajutor din cadrul modulelor SMURD, respectiv a echipajelor de ambulanță din cadrul Serviciului de ambulanță Hunedoara se realizează de către medicul coordonator, aflat în serviciu în dispeceratul integrat pentru preluarea apelurilor de urgență. În consecință, factorul decizional, medicul coordonator din cadrul dispeceratului integrat, a dispus alertarea echipajului de prim ajutor din cadrul modulului SMURD Simeria, echipaj aflat la distanța cea mai mică de locul producerii evenimentului, care putea asigura cel mai optimi răspuns pentru rezolvarea situației de urgență propusă”, se arată în răspunsul transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

La mai bine de o lună de la producerea incidentului, nici poliția nu are răspunsuri referitoare la motivul pentru care buștenii dintr-un camion au început să se împrăștie peste mașinile aflate în trafic. Reprezentanții Poliției Autostrăzi de la Săliște au arătat că nu este în competența lor să ofere astfel de informații, ci a Inspectoratului General al Poliției Române. Care, mai departe, transferă responsabilitatea stabilirii detaliilor care ar fi putut duce la o reală tragedie. ”Cu ocazia cercetării la faţa locului, polițiștii au stabilit faptul că ansamblul rutier compus din autoutilitara marca Scania, încărcat cu material lemnos, condus pe Autostrada A1 Rm. Vâlcea - Deva, pe sensul de deplasare Deva - Sibiu, pe banda nr. 2, la km 340+ 400m, a efectuat manevra de schimbare a benzii de circulaţie, ocazie cu care remorca a intrat in balans şi s-a răsturnat, materialul lemnos fiind aruncat pe partea carosabilă, blocând banda 1 de circulaţie şi banda de urgenţă şi lovind un autoturism marca Dacia Logan, condus pe aceeaşi direcţie de deplasare cu cea a ansamblului rutier. În urma coliziunii dintre materialul lemnos şi autovehiculul marca Dacia Logan a rezultat vătămarea corporală uşoară a unei persoane, pasager pe locul din dreapta faţă (în realitate e vorba de bancheta din spate - n.r.) al auto marca Dacia Logan”, descriu polițiștii rezultatele cercetărilor lor. Căci, în derulare, ar mai fi și altele. ”În cauză s-a întocmit dosarul penal nr. 199/P/2018 înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «vătămare corporală din culpă»”, mai precizează polițiștii de la București, pentru Turnul Sfatului. Datele din dosarul penal sunt, deocamdată, confidențiale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

i

Acum 5 ani

Final destination! Cei din logan ce fac acum?
Raspunde

lemn

Acum 5 ani

miroase a coruptie !
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

asa se musamalizeaza cazurile in care mai mult ca sigur sunt implicati oameni grei din industria taierii lemnului...
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 5 ani

”înconjur” este forma corectă(vezi https://dexonline.ro/intrare/%C3%AEnconjur/27323). Traian Deleanu de unde ai luat forma ”înconjor”?...Este un arhaism.
Raspunde

o sibianca

Acum 5 ani

pe pagina 2- Mafia lemnului, la Săliște: primarul acuzat de ”fraternizare”, DNA fără vlagă, demisii forțate
Raspunde

McD

Acum 5 ani

...ce o mai dam ascunsa...militienii din Saliste au fost trimisi urgent de seful lor prieten la catarama cu seful ocolului silvic ca sa rezolve rapid totul si sa stearga urmele...normal acolo trebuiau sa soseasca URGENT: PÖLITIA RUTIERA SI CEI DE LA INVESTIGATII; POMPIERII SI SMURD....EROARE....CINE A ANULAT APELUL DE LA 112 ? deh...traim in Romania si asta ne omoara tot timpul...
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Sunt soferii camioanelor favorizati in caz de accident?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus