Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Spitalul de Pediatrie Sibiu salvează vieți prin mâini curate

Spitalul de Pediatrie Sibiu salvează vieți prin mâini curate

Spitalul Clinic de Pediatrie este prima unitate spitalicească din județ care își propune să implementeze, pe un an de zile, un proiect care încurajează în rândul populației spălatul des și corect pe mâini. Proiectul se vrea a fi o soluție la numeroasele infecții cauzate în mare parte tocmai de lipsa acestui obicei atât de simplu și firesc.

Proiectul, sub deviza „Mâinile curate salvează vieți”, este realizat în parteneriat cu Primăria Sibiu și Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu și se va desfășura pe trei paliere, la fel de importante. Managerul Spitalului de Pediatrie spune că ideea a fost gândită nu doar pentru copii și adulți, dar și pentru mediul înconjurător, fie că este vorba de spital, sala de clasă sau o instituție privată.  

„Este un proiect foarte ambițios. Obiectivul principal este de creștere a nivelului sănătății atât la copii cât și la adulți, dar și creșterea nivelului de sănătate a mediului, referindu-mă aici la mediul de spital, școlar, de instituții și firme. Acest proiect este deosebit de important datorită creșterii continue a numărului de afecțiuni cauzate de mâinile murdare. Este un proiect foate bine gândit, bine fundamentat științific, fiind structurat pe trei nivele – spital, școli și instituții/mediul privat. Este, dincolo de un simplu proiect, o adevărată campanie de educație pentru sănătate, de promovare a unui mod de viață sănătos, într-un mediu sănătos. Afirmă cu tărie rolul igienei ca armă împotriva infecțiilor, în lupta noastră cu bolile infecto-contagioase”, spune Stelian Banciu, managerul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.
Cel mai mare număr de beneficiari va fi constituit din copii, întrucât, de la începutul anului școlar viitor, inițiatorii proiectului își doresc ca în toate școlile din județul Sibiu să fie implementat.
„Practic, proiectul va începe la începutul anului școlar viitor. Avem ca target toate școlile din Sibiu, dar depinde foarte mult de câte echipe de voluntari vom avea parte, care să contribuie la implementarea proiectului. Instructajul va începe din toamnă, însă până atunci vom pregăti efectiv echipele care vor merge în școli”, spune Stelian Banciu.
În ceea ce privește spitalele, medicii nu doar că vor fi încurajați să își dezinfecteze constant mâinile cu ajutorul unor sticluțe cu dezinfectant atașate halatelor, dar vor fi și urmăriți, chiar prin intermediul pacienților. Pentru ca acest lucru să fie posibil, pe chestionarele pe care pacienții le primesc despre calitatea actului medical va fi adăugată o întrebare privind momentele în care medicul și-a dezinfectat mâinile.

Demonstrație: cum ne spălăm corect pe mâini Demonstrație: cum ne spălăm corect pe mâini

Biblioteca Astra implementează proiectul

Prima instituție care va implementa proiectul este Biblioteca Județeană Astra.

„Poate părea forțată această asociere, dar vă asigur că nu e. În primul rând, cred că realizați cu toții că biblioteca nu mai este un birou de luat cartea și dat cartea, ci este un centru de educație non-formală, pentru cultură, lectură, cunoaștere și chiar sănătate. De-a lungul timpului s-au scris foarte multe lucrări pe tema igienei. Am pregătit cu această ocazie o expoziție de carte cu tema igiena, pentru a marca acest moment. Un alt considerent care ne-a convins să realizăm acest parteneriat este că aceasta este o bibliotecă publică, o instituție în care intră destul de multă lume în fiecare zi, așadar proiectul este binevenit”, spune Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene Astra.
Perioada de implementare a proiectului este 5 mai 2018 – 3 mai 2019, inițiativa fiind inaugurată oficial în Spitalul de Pediatrie Sibiu mâine, de Ziua Mondială a Mâinilor Curate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Andu

Acum 4 ani

1. Sa fie si dezinfectant in recipientele de pe holurile spitalelor,la bai si intrari/iesiri. 2. Sa fie dezinfectant (vezi Hexifarma) si nu apa de ploaie.
Raspunde

observatorul sibian

Acum 4 ani

Spitalul sa revina la standardele europene pe care le avea nu cu multi ani in urma, sa foloseasca dotarea exceptionala pe care o are si sa lase altora propaganda ieftina cu "maini spalate" ! D-na primar a ales o conducere incompetenta pe care acum o plimba, de mana, prin holurile primariei. Nu aceasta este menirea primariei si nici a spitalului, care alta data avea renume profesional exceptional in tara.
Raspunde

Mihnea

Acum 4 ani

Asta ar trebui sa-i invete parintii pe copii. Dar, parintii nu au timp !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus