Luni,
01.03.2021
Ploi Scurte
Acum
3°C

Când proștii s-au decis să-și recunoască prostia

Nu mai vreau să gândesc. Am obosit. Sunt sătul să văd zeci de politicieni care-mi cer să mă gândesc la ce spun. Care-mi cer părerea cu privire la problemele orașului, ale țării, ale regiunii, ale planetei. Oameni care mă întreabă de criza de medicamente, de problemele ceferiștilor, de criza din Orientul Apropiat, de stratul de ozon și încălzirea globală. Toate aceste lucruri nu mă privesc. Nu sunt ale mele. Și dacă m-ar interesa, eu nu pot schimba nimic. Nu pot alege, cu singurul meu vot, un consilier local, nu pot alege primarul, nu pot decide cine merge în Camera Deputaților și în Senat, cu atât mai puțin nu hotărăsc eu cine va fi viitorul președinte al țării.

Sunt obosit. Nu mai suport să văd crize. Nu mai pot vedea aceleași știri care anunță apocalipse, urgențe, șocuri. Am nevoie de aer să respir. Am nevoie de liniște. Sunt doar un om. Atât. Lăsați-mă să rămân un simplu om. Democrația mă obosește. Nu o înțeleg. Nu mai vreau să particip. Vreau doar să trăiesc în lumea mea mică. Nu vreau să fiu șef de scară, nu vreau să merg la ședințe de partid, nu-mi trebuie miting. Vreau doar să-mi dați un trai decent și o brumă de motiv de a trăi mai departe. Și dacă se poate, ceva pentru a-mi încălzi orgoliul de român. O mică dovadă că suntem mai buni decât alții. Atât.

Tipul acesta de om, ca cel descris mai sus, tinde să fie majoritar. Și nu numai la noi. În Statele Unite, Ungaria, Polonia și alte zeci de state de pe cuprinsul globului s-a extins un sindrom al omului care s-a săturat să aleagă. Al omului plictisit de democrație. De discuțiile lungi, de discursurile pompoase, de noțiunea ”politically correct”. Vor ca alții să decidă. Vor oameni puternici, care să inspire încredere. Oameni capabili să hotărască pentru toată lumea. Oameni cu un limbaj pe înțelesul tuturor. Oameni direcți, deciși, cu un plan bine pus la punct. Oameni care să nu-și mai înceapă discursul cu ”vom face”. Vor politicieni care scot pe gură din prima: ”am decis”.

Liberalismul democratic, așa cum l-am prins noi, așa cum l-au înțeles și europenii, e profund plictisitor. O decizie nu se poate lua de pe azi pe mâine. E nevoie de un întreg proces democratic. E nevoie de părerea majorității. E nevoie de birocrație. E nevoie de timp pentru a cerne imperfecțiunile. Iar lumea de acum nu mai are răbdare pentru așa ceva.

Timpul vuiește pe lângă noi. Nu mai are răbdare pentru păreri, opinii, legi, instrumente. Omul nou are nevoie de decizii rapide și ferme. Și greșeala este admisă. Contează mai puțin. Primează rapiditatea cu care cerem schimbări. Viața se scurge repede și nu avem timp s-o pierdem așteptând. Trebuie să acționeze cineva în locul nostru.

Aproape că ai putea înțelege o astfel de reorganizare socială pentru marile democrații ale lumii. În absurd, poți înțelege că americanii s-au plictisit de politicienii tradiționaliști și au considerat necesar un plus de show. Îi poți înțelege și pe turci. Că vor să se întoarcă la sultanat. Pentru mândria lor națională, dacă nu pentru altceva. Dar noi? A trecut așa de mult timp de la revoluție?

Am râs de Ceaușescu, râdem și acum de Vasilica Viorica. Dar cine-i prost?

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Georgiana Papuc

Acum 2 ani

Lasa ca o sa votam sorosisti, ca sa facem noi nota discordanta! O sa le aratam noi celor care vor chestii ca noi suntem mai smecheri si mictionam pe ce vor ei, ca suntem mai intelepti!!! Multumim pentru acest articol, care ne arata cum trebuie sa actionam! Sibiul alege ce trebuie, pentru ca o ducem BINE!!!
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 2 ani

A fi plictisit de conceptul de "politically correct" nu e ceva de rau. Au contraire, este chiar indicat pentru oamenii nespalati pe creier.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus