Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
6°C

Proiectele maratonului. (16) Locomotivă pentru un tren turistic pe linia mocăniței

Proiectele maratonului. (16) Locomotivă pentru un tren turistic pe linia mocăniței

Asociația Prietenii Mocăniței și-a propus ca anul acesta să strângă bani pentru o locomotivă. Întrucât linia de șapte kilometri între stația Cornățel și halta Hosman a fost reparată, tot ce lipsește este un tren. Două vagoane sunt în proces de restaurare, dar trenul nu va putea porni, evident, fără o locomotivă. Acesta este motivul pentru care asociația aleargă la Maratonul Sibiului 2018. 

O locomotivă proprie ar permite organizarea mult mai des a excursiilor pe Valea Hârtibaciului. Acest aspect, spun reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței, ar contribui la creșterea exponențială a turismului în zonă.

„Prima noastră locomotivă ne va permite să organizăm trenuri turistice mai dese și să satisfacem nenumăratele cereri pe care le primim deja de câțiva ani. Un tren turistic funcțional chiar și doar în weekenduri ar mări semnificativ numărul de turiști pe Valea Hârtibaciului și ar conduce la o dezvoltare sustenabilă bazată pe turism. Ar schimba mentalități și ar atrage mai multă susținere pentru proiectul nostru și, nu în cele din urmă, ar dovedi încă o dată că suntem capabili să repornim Mocănița”

Proiectul constă în achiziția unei locomotive diesel capabilă să pună în circulație un tren turistic pe linia mocăniței. Locomotiva a fost deja identificată, iar dacă fondurile vor fi strânse în timp util, achiziția ei se va face în decursul anului 2019.

„Pentru a putea organiza trenuri aveam nevoie în primul rând de o cale ferată funcțională, pe care am reușit să o finalizăm anul trecut, reparând linia pe cei șapte km dintre stația Cornățel și halta Hosman. Următorul pas firesc a fost să avem și un tren pe care să-l punem pe șine. Acum închiriem un tren, dar îl putem aduce doar de două ori pe an, așa că am început să lucrăm la trenul nostru. Avem deja două vagoane pe care le restaurăm, însă ne lipsește locomotiva cu care să le punem în mișcare. Dacă vrei să faci un copil fericit, oferă-i un trenuleț! Noi n-am avut trenulețe când eram mici, așa că ni-l facem pe al nostru acum, din ce au aruncat oamenii mari. Visăm de mult timp la locomotiva noastră și credem că a venit timpul ca visul să ni se împlinească”, spun reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței.
Bugetul total necesar pentru demararea proiectului este de 93.000 de lei. Asociația Prietenii Mocăniței și-a propus să strângă, prin intermediul maratonului, 25.000 de lei.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus