Luni,
18.01.2021
Innorat
Acum
-6°C

Fonduri europene pentru fermierii din Sibiu. APIA a recepționat mai puține cereri decât în anul trecut

Fonduri europene pentru fermierii din Sibiu. APIA a recepționat mai puține cereri decât în anul trecut

În acest an mai puțini fermieri au solicitat bani prin fonduri europene pentru subvenții. Însă cererile depuse la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) conțin o suprafață mai mare. „Acest lucru nu face decât să ne bucure”, spun funcționarii de la APIA.

Ca și în anii precedenți, fermierii din județul Sibiu nu s-au înghesuit nici în 2018 la APIA ca să depună cereri pentru a beneficia de subvenții din fonduri europene. Majoritatea au lăsat pe ultima sută de metri acest lucru, ceea ce i-a determinat pe funcționarii APIA să lucreze în mini-vacanța de 1 mai. Chiar și așa, au fost depuse un număr de 13.873 de cereri, însumând o suprafață de aproape 170.000 hectare.

„Făcând o paralelă cu campaniile anterioare, se observă o scădere a numărului de fermieri, însă o creștere a suprafeței solicitate la plată. Ceea ce înseamnă că asistăm la un proces de comasare, fapt ce poate doar să ne bucure, acesta fiind unul dintre obiectivele Politicii Agricole Comune, realizarea unei agriculturi performante”, a spus Alina Frățilă, purtătorul de cuvânt al APIA, în cadrul unei conferințe de presă.

Campania de primire a cererilor s-a desfășurat în perioada 1 martie - 15 mai 2018 și nu a trecut fără probleme. Este vorba despre lipsa adeverințelor eliberate de către unitățile administrativ-teritoriale prin care solicitanții sprijinului pe suprafață fac dovada dreptului de utilizare al terenului ce face obiectul cererii de sprijin pe suprafață; încheierea cu întârziere a contractelor de închiriere a pășunatului comunal, document obligatoriu la accesarea plăților directe. De asemenea, din pachetul de documente lipsea adeverința eliberată de asociațiile responsabile cu Registrul Genealogic - document obligatoriu pentru accesarea schemei de plată Sprijin Cuplat în sector zootehnic. „Acestea au fost eliberate abia dupa data de 1 mai”, a precizat Frățilă.

Cele mai multe cereri pentru subvenții au fost depuse la Sibiu (4.319), Mediaș (3.422) și Agnita (2.312) pentru suprafața totală de peste 65.000 hectare. În ceea ce privește cererile depuse de fermieri care au animale, majoritatea dintre ele au fost pentru bovine (2.701 de cereri pentru 41.894 de capete) și pentru ovine (2.023 de cereri pentru 487.906 de capete).

Sumele pe care urmează să le primească fermierii vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern în luna octombrie. Până atunci, mai urmează o perioadă în care aceștia pot depune cereri de modificare, după care etapa de control administrativ și control în teren.

În campanie din anul 2017 solicitanții au primit 97,24 de euro pentru un hectar ca plată unică de folosință, 57,17 euro pentru un hectar ca plată pe înverzire, 25 de euro pentru o capră sau oaie, 187 de euro pentru bivolițe de lapte etc.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus