Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
27°C

Micile afaceri. Atelierul de familie în care pantofii prind culoare

Micile afaceri. Atelierul de familie în care pantofii prind culoare

După ce au lucrat câteva zeci de ani în stil mecanizat, pe bandă rulantă, s-au lăsat convinși de fiica lor să își schimbe nu cariera, ci modul de a o privi. Așa și-au creat în 2016 propria făbricuță de confecționat pantofi. La Șelimbăr, Ion și Valentina Mohanu, meșteri pantofari încă din anii '80, creează fiecare comandă manual de la cap la coadă, iar pantofii au întotdeauna cele mai inedite combinații de culori.

Cea care a reușit să îi „fure” pe cei doi meșteri din sistemul automatizat a fost chiar fiica lor, Ioana Mohanu. Spune că își dorea de mulți ani să le arate că încălțămintea poate fi creată și altfel, într-un mod plăcut și relaxant. Iar faptul că totul este creat manual, spune Ioana, îi transformă pe părinții ei chiar în niște artiști.

„Ideea mi-a venit acum mai mulți ani, dar am pus-o în practică deabia în 2016. Este o mică fabrică, de fapt un atelier de familie. Părinții mei lucrează în câmpul muncii pe încălțăminte de 38 de ani și au o experiență destul de vastă în domeniu. Acum doi ani i-am convins să facă altceva, să renunțe la munca pe bandă, mecanizată. Față de o afacere normală cu pantofi, aici totul se face manual. Singura dată când părinții mei se folosesc de ceva mecanizat este pentru cusături, care nu pot fi făcute cu mâna. De multe ori se minunează și ei de perechile pe care le fac și cât de frumoase sunt. Sunt niște artiști”
Combinația pe care au ales-o încă de la prima pereche de pantofi a fost cea de clasic reinterpretat. Practic, schița pornește de la un model clar stabilit și care este mereu la modă, iar aceasta se modifică din punct de vedere al culorilor, în funcție de cerințele clientului.
„Momentan funcționăm pe modele clasice, care nu se demodează niciodată. În același timp, aceste modele pot să fie transformate în ceva inedit, în funcție de dorința fiecărui client. Ceea ce e și mai important este că tata le face pe toate foarte comode. Îmi aduc aminte încă din copilărie cât de mult preț punea pe încălțările comode, curate, din materiale care să nu strice piciorul în niciun fel, iar acest lucru se transpune și în munca lui de acum. Ce este de asemenea demn de menționat este faptul că pentru acești pantofi se folosește numai piele – interior, exterior. Asta pentru că piciorul respiră altfel și se simte altfel într-un material de calitate”
micile afaceri pantofi (3)

Pentru ca totul să fie exact pe gustul cumpărătorului, Ioana insistă întotdeauna ca doritorul să se deplaseze la atelier. Asta pentru că, spune ea, pozele de pe facebook nu arată de fapt adevărata frumusețe a pantofilor. Mai mult, clientului îi va fi mult mai ușor să aleagă dacă va fi față în față cu materialele și culorile disponibile.

„Clientul trebuie să vină la atelier să își aleagă culorile și să decidem de comun acord toate aspectele. Fotografiile de pe facebook nu le fac dreptate materialelor și mai ales nuanțelor atât de plăcute cu care lucrăm. Iar clientul când vine poate să-și facă o idee mult mai bună asupra modului în care ar trebui să arate perechea perfectă de pantofi. Acesta este modul în care transformăm o pereche clasică într-una fancy”
micile afaceri pantofi (1)

Spre deosebire de o firmă normală de încălțăminte, micul atelier din Șelimbăr nu uită nici de cei cu diferite probleme, cum ar fi picioarele mai late, spre exemplu.

„Uneori, atunci când clientul are o anumită problemă la picior, încercăm să și ajustăm pantoful în funcție de nevoia respectivă. Ne dorim ca toți cei care își aleg o pereche de pantofi creată special pentru ei, să se simtă cât mai bine atunci când îi poartă”
Atelierul de încălțăminte poate fi găsit atât pe pagina de facebook cât și la adresa str. 1 Decembrie, nr. 27, din Șelimbăr.

micile afaceri pantofi (9) micile afaceri pantofi (8) micile afaceri pantofi (7) micile afaceri pantofi (6) micile afaceri pantofi (5) micile afaceri pantofi (4)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

!

Acum 6 ani

papuci pentru cocolari
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Bravo o idee deosebita
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus