Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

Țăranii din Piața Transilvania au devenit comercianți. Aduc cașcavalul din Ungaria

Țăranii din Piața Transilvania au devenit comercianți. Aduc cașcavalul din Ungaria

Din spatele tarabelor oferite gratuit în scopul promovării lanțului scurt al aprovizionării și a alimentelor produse local, o parte din țăranii Pieței volante de la Sala Transilvania au descoperit că este mai facil de obținut profit din comerț, decât din producție.

Din iarna acestui an, în vitrinele unor producători de brânzeturi care vin săptămână de săptămână în piața țărănească de la Sala Transilvania a început să apară un cașcaval arătos și bun la gust, vândut inițial la 60 de lei kilogramul. Numărul celor care vindeau acest cașcaval a început să crească, după ce produsul a devenit tot mai căutat, iar prețul a început să scadă. Săptămâna aceasta, respectivul cașcaval era vândut cu 45 de lei kilogramul. ”Un astfel de cașcaval este aproape imposibil de produs prin metodele tradiționale. E nevoie nu doar de camere de maturare speciale, ci și de utilaje pe care, de obicei, le găsim la producătorii industriali de brânzeturi. Acele «bule de aer», de exemplu, din cașcaval, sunt aproape imposibil de obținut prin metodele tradiționale”, arată un specialist în alimentația publică.

Săptămâna aceasta, în Piața Țărănească mai erau aproximativ trei tarabe pe care era expus acest produs. ”Nu știu, domnule, cum e produs. Haideți că vă duc eu la Elena, fata care îl face”, a declarat una dintre vânzătoare, care nu avea însă afișat numele pe tarabă. Persoana indicată drept producătoare susține, însă, că acest cașcaval este produs de ea, în Sibiu. ”Da, avem și cameră de maturare și tot, noi îl facem într-o lună și jumătate. Atât durează. Și știți de ce au apărut discuțiile? Pentru că nu am vrut să dăm rețeta. Cineva de aici ne-a cerut rețeta, noi nu am vrut să o dăm și de aici toate discuțiile”, a replicat tânăra care s-a recomandat Elena. A fost de acord cu o vizită pentru a demonstra că acel cașcaval este ”tradițional”. ”Dar nu săptămâna viitoare. Peste vreo două săptămâni, căci eu marți plec în Germania. Și mai știți ceva? Până la urmă, nu s-a îmbolnăvit nimeni că a mâncat din cașcavalul ăsta”, a mai spus persoana care s-a recomandat Elena.

Pe o vitrină aflată la câțiva metri depărtare este afișat numele ”Bogdan Mioara, Rășinari”. În vitrină, o bucată din același cașcaval. La vederea reporterului Turnul Sfatului, femeia din spatele vitrinei – în timp ce negociază cu un client - ia discret bucata de cașcaval și o ascunde sub o bucată de brânză. ”Nu, nu, nu mai aveam cașcaval. Bucata aceasta? Păi, am pus-o deoparte, pentru un alt client”, a scurtat discuția vânzătoarea.

cascaval 1

Din Ungaria

Turnul Sfatului a aflat povestea cașcavalului adus din Ungaria și vândut la mai multe tarabe din Piața țărănească de a Sala Transilvania de la un producător care, o vreme, a făcut parte din rândul celor care comercializau acest produs. ”Este adus din Ungaria, nu știu să vă spun exact de la ce fabrică. O femeie îl aduce, îl vinde prietenilor sau îl dă la schimb pe alte produse. Da, știu cu toții că nu e voie, dar acum, pentru bani... Cașcavalul ăsta se trece foarte bine”, a declarat pentru Turnul Sfatului producătorul care a cerut să nu îi fie dezvăluit numele.

O piață cu reguli uitate

În primăvara anului trecut, conducerea Consiliului Județean Sibiu a anunțat că Piața volantă de la Sala Transilvania devine una mult mai sigură prin adoptarea unui regulament de funcționare, al cărui rol este de a înlătura falșii producători și de a promova exclusiv produsele locale autentice. ” „În cadrul pieţei volante îşi pot desfăşura activitatea persoanele care au calitatea de producător(…), având domiciliul şi locul de producţie a produselor comercializate în judeţul Sibiu, iar materia prima utilizată provine din județul Sibiu şi care nu au niciun punct de desfacere ori altă structură de vânzare a produselor cu caracter permanent“, se arată, de exemplu, la capitolul V, articolul 2, al Regulamentului de funcționare al pieței.

Pe lângă verificarea documentelor care să ateste proveniența producătorilor și faptul că aceștia controlează, de fapt, ferme din care ies produsele tradiționale, autoritățile județene anunțau și verificări pe teren. O vreme, astfel de verificări au fost efectuate. De la finele anului trecut, însă, responsabilii de modul de funcționare al pieței volante s-au schimbat.

Citește și Consultare publică. Noul regulament al pieței de la Sala Transilvania include 18 categorii de produse ce pot fi vândute

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

ilie

Acum 6 ani

inseamna ca ungurii sunt mai gospodari.
Raspunde

da tu cine esti?

Acum 6 ani

o piata contrafacuta cu marfa contrafacuta sau cu marfa importata de la unguri; in loc sa aducem din oltenia sa crestem economia locala...totul dirijat de PSD!!!!
Raspunde

reporter voluntar

Acum 6 ani

Scuze, tu iti dai seama ca piata Transilvania e controlata de Consiliul judetean, care e condus de o femeie de le PNL ? e o simpla intrebare
Raspunde

dd

Acum 6 ani

Si in hala de la piata cibin se intampla la fel cu unele produse!
Raspunde

Costel Cascaval

Acum 6 ani

Nu este cascaval, ci branza fermentata tip emmental, dar nu poate fi produsa in mod natural decat in anumite zone din Europa (in Romania doar in valea Dornelor), in special datorita florei pajistilor pe care pasc vacile. Olandezii nu o pot produce in mod natural si injecteaza aer pentru a produce artificial gaurile (maasdam). Aici falsul de produce cu ajutorul DSV si conducerea pietei care tolereaza asemenea "producatori"...
Raspunde

Cl. Anul politic

Acum 6 ani

Numai cașcavalul e în neregulă ? Telemeaua e chiar 100% de oaie sau e amestec ? Carnea e toată din gospodărie ? Zarzavaturile sunt toate din grădinile producătorilor ? Mierea a fost vreodată verificată
Raspunde

Beowulf

Acum 6 ani

De cand tot spun ca piata volanta e fake ca dealtfel toate pietele si toti asa -zisii producatori care angajeaza babute fara dinti care sa le vanda marfa!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Aproape de necontrolat eficient proveniența mărfii ; vânzătorii provin in mare parte din piețele Cibin și Rahova , sibieni întreprinzători . Cel puțin cașcavalul unguresc e “ de fabrica “ , deci sigur in comparație cu unele produse care săptămâna trecută au trimis câteva familii ( in integralitate !) la urgenta ! Îmi amintesc - in regimul județean trecut - de acuzațiile aduse de opoziția de atunci ( conducerea de acum !) ! Școala-te tu ca dă ma așez etc . ...
Raspunde

reporter voluntar

Acum 6 ani

Stimate domnule ziarist. Daca treceti vreodata prin Brasov, in zona garii intrebati unde este piata Dacia. Acolo, in hala de lactate o sa gasiti branza de burduf de la 22 lei kilogramul si daca o sa povestiti cu vanzatorii veti afla cum asa zisii ciobani de la sala Transilvania cumpara periodic zeci de kilograme de burduf, si nu numai burduf, dupa care revand marfa in Sibiu la pret dublu. Ar fi un subiect foooooarte interesant pentru o ancheta jurnalistica
Raspunde

HOP

Acum 6 ani

ROMANESTE !!!!!!! DACA SE POATE !
Raspunde

Cumpărător

Acum 6 ani

Nu va obliga nimeni sa cumpărați, sunteti liberi sa alegeti!!! Luati doar ce va place , daca este bun ce mai conteaza de unde este. De aceștia îl aduc și ei la vanzare pe lângă produsele lor ,ca probabil ii cerut de clienti. Mezelurile cum sunt la piața transilvania ? Sunt carmamgerie toate pline de coloranti și făcute din carne congelata cumpărată ieftin. Nimic din porci de casa.
Raspunde

Critic

Acum 6 ani

Piata de bișnițari. Oare cine a creat o și cine o întreține. Cât despre bisnitareala din Cibin, nici o autoritate nu vrea să își bage nasul. E simplu.Echipe mixte,verificat certificatul de producător...fax la autoritățile corespondente din județul unde se afla primăria care l-am eliberat, verificări și...rezultat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Stefan

Acum 6 ani

O inventie PSD-ista care, la fel ca si Biserica, prinde bine oamenilor mai putin pregatiti... cat de dobitoc trebuie sa fi ca sa cumperi din mizeria aia?...
Raspunde

Ioio

Acum 6 ani

În jurul unei săli a "sporturilor" vindem brânză și alte mizerii... De aici ar trebui sa începem sa ne dam seama ca totul e pe ducă....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CF

Acum 6 ani

Domnilor lasati tarani sa-si vanda marfa in piete!.. gasiti nod in papura sa dirijati lumea spre magazinele mari!!!
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Exact ca în poezia noastră celebră: cățeluș cu părul creț "FURĂ" rața din coteț și "SE JURĂ CĂ NU FURĂ" dar "L-AM PRINS" cu rața-n gură și cu ou-n buzunar ... hoția, minciuna și ipocrizia fac parte din genă ... :(
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un alt cumpărător

Acum 6 ani

Produsele sunt foarte bune. Fiecare cumpără ce dorește. Nu cred că s-a îmbolnăvit cineva din cașcavalul renumit. Decât chimicalele din magazine, mai bine cașcaval din piață.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Mai dati cascaval si celor din primarie ca nu prea au asa ceva.
Raspunde

Popescu

Acum 6 ani

Niște mincinoși vânzătorii. Treaba lor, nu mai iau veci de la ei.
Raspunde

seful

Acum 6 ani

Cumpărătorii cu bani sa cumpere produse bune și cumpărătorii fara banuti să își pună pofta in cui
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus