Din spatele tarabelor oferite gratuit în scopul promovării lanțului scurt al aprovizionării și a alimentelor produse local, o parte din țăranii Pieței volante de la Sala Transilvania au descoperit că este mai facil de obținut profit din comerț, decât din producție.
Din iarna acestui an, în vitrinele unor producători de brânzeturi care vin săptămână de săptămână în piața țărănească de la Sala Transilvania a început să apară un cașcaval arătos și bun la gust, vândut inițial la 60 de lei kilogramul. Numărul celor care vindeau acest cașcaval a început să crească, după ce produsul a devenit tot mai căutat, iar prețul a început să scadă. Săptămâna aceasta, respectivul cașcaval era vândut cu 45 de lei kilogramul. ”Un astfel de cașcaval este aproape imposibil de produs prin metodele tradiționale. E nevoie nu doar de camere de maturare speciale, ci și de utilaje pe care, de obicei, le găsim la producătorii industriali de brânzeturi. Acele «bule de aer», de exemplu, din cașcaval, sunt aproape imposibil de obținut prin metodele tradiționale”, arată un specialist în alimentația publică.
Săptămâna aceasta, în Piața Țărănească mai erau aproximativ trei tarabe pe care era expus acest produs. ”Nu știu, domnule, cum e produs. Haideți că vă duc eu la Elena, fata care îl face”, a declarat una dintre vânzătoare, care nu avea însă afișat numele pe tarabă. Persoana indicată drept producătoare susține, însă, că acest cașcaval este produs de ea, în Sibiu. ”Da, avem și cameră de maturare și tot, noi îl facem într-o lună și jumătate. Atât durează. Și știți de ce au apărut discuțiile? Pentru că nu am vrut să dăm rețeta. Cineva de aici ne-a cerut rețeta, noi nu am vrut să o dăm și de aici toate discuțiile”, a replicat tânăra care s-a recomandat Elena. A fost de acord cu o vizită pentru a demonstra că acel cașcaval este ”tradițional”. ”Dar nu săptămâna viitoare. Peste vreo două săptămâni, căci eu marți plec în Germania. Și mai știți ceva? Până la urmă, nu s-a îmbolnăvit nimeni că a mâncat din cașcavalul ăsta”, a mai spus persoana care s-a recomandat Elena.
Pe o vitrină aflată la câțiva metri depărtare este afișat numele ”Bogdan Mioara, Rășinari”. În vitrină, o bucată din același cașcaval. La vederea reporterului Turnul Sfatului, femeia din spatele vitrinei – în timp ce negociază cu un client - ia discret bucata de cașcaval și o ascunde sub o bucată de brânză. ”Nu, nu, nu mai aveam cașcaval. Bucata aceasta? Păi, am pus-o deoparte, pentru un alt client”, a scurtat discuția vânzătoarea.
Din Ungaria
Turnul Sfatului a aflat povestea cașcavalului adus din Ungaria și vândut la mai multe tarabe din Piața țărănească de a Sala Transilvania de la un producător care, o vreme, a făcut parte din rândul celor care comercializau acest produs. ”Este adus din Ungaria, nu știu să vă spun exact de la ce fabrică. O femeie îl aduce, îl vinde prietenilor sau îl dă la schimb pe alte produse. Da, știu cu toții că nu e voie, dar acum, pentru bani... Cașcavalul ăsta se trece foarte bine”, a declarat pentru Turnul Sfatului producătorul care a cerut să nu îi fie dezvăluit numele.O piață cu reguli uitate
În primăvara anului trecut, conducerea Consiliului Județean Sibiu a anunțat că Piața volantă de la Sala Transilvania devine una mult mai sigură prin adoptarea unui regulament de funcționare, al cărui rol este de a înlătura falșii producători și de a promova exclusiv produsele locale autentice. ” „În cadrul pieţei volante îşi pot desfăşura activitatea persoanele care au calitatea de producător(…), având domiciliul şi locul de producţie a produselor comercializate în judeţul Sibiu, iar materia prima utilizată provine din județul Sibiu şi care nu au niciun punct de desfacere ori altă structură de vânzare a produselor cu caracter permanent“, se arată, de exemplu, la capitolul V, articolul 2, al Regulamentului de funcționare al pieței.Pe lângă verificarea documentelor care să ateste proveniența producătorilor și faptul că aceștia controlează, de fapt, ferme din care ies produsele tradiționale, autoritățile județene anunțau și verificări pe teren. O vreme, astfel de verificări au fost efectuate. De la finele anului trecut, însă, responsabilii de modul de funcționare al pieței volante s-au schimbat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sala Transilvania , În Ungaria , Piața Țărănească Transilvania , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Bogdan Mioara , Costel Caşcaval , Pentru Sibiu , Piața Volantă , tarani , Din Ungaria , Producători Ada Solomon
Vizualizari: 15067
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Mihai
Acum 5 ore
Jimbo
Acum 7 ore
Iulian Tofan
Acum 7 ore
Gospodina
Acum 7 ore
Sibian