Duminică,
21.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Colectarea selectivă a deșeurilor se poticnește în plastic. Brantner refuză să îl mai proceseze

Colectarea selectivă a deșeurilor se poticnește în plastic. Brantner refuză să îl mai proceseze

Toate mașinile în care cei de la Soma au încărcat deșeurile de plastic și metal precolectate selectiv de către locuitorii Sibiului au fost refuzate de către cei de la Brantner, operatorii stației de sortare de la Șura Mică. În aceste condiții, cei de la Soma sunt obligați să arunce deșeurile de plastic și metal la groapa de gunoi de la Cristian.

Discuțiile dintre cei de la Soma (operatorul de colectare și transport a deșeurilor) și Brantner (operatorul stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică) au escaladat în ultimele zile. Reprezentanții Brantner au dat de înțeles că nu vor mai accepta descărcarea autospecialelor în care cei de la Soma strâng deșeurile de plastic și metal (cele precolectate de sibieni în recipientele de culoare galbenă), invocând calitatea acestora.

De joi prin urmare, angajații Brantner nu au mai permis descărcarea autospecialelor cu deșeurilor de plastic și metal, în vederea sortării. Refuzul accesului autospecialelor în stația de sortare a fost făcut în urma unor inspecții vizuale a deșeurilor, arată reprezentanții SC Soma. “Începând de azi, fracțiile reciclabile de plastic și metal au fost refuzate. În procesul-verbal de refuz se specifică faptul că este refuzată întreaga cantitate. Inspecția vizuală s-a făcut doar prin ridicarea lamei din spate a buncărului de depozitare a autospecialei, modalitate prin care nu poate fi văzută mai mult de 1% din cantitatea totală din autospecială. Deșeurile de plastic nu au mai fost descărcate pe platformă, deci putem spune că inspecția vizuală nici nu a avut loc“, declară Ionuț Rusu, directorul operatorului de colectare și transport a deșeurilor din zona 1 a județului Sibiu.

70 – 30

Atât în contractul prin care Brantner a preluat stațiile de sortare și compostare, cât și în actele care reglementează modul de lucru între firma de transport și cea de sortare este specificat un procent în baza căruia deșeurile pot fi redirecționat către groapa de gunoi. Practic, actele prevăd că dacă în deșeurile reciclabile cantitatea de deșeuri reziduale (nevalorificabile) depășește 30%, aceste deșeuri reciclabile compromise pot fi redirecționate direct către depozitul de la Cristian. “Dar aceste procente nu au cum a fi stabilite în urma unor inspecții vizuale. Inspecția vizuală se face doar prin deschiderea unui capac care oferă o imagine limitată asupra compoziției deșeurilor. Consider că acel articol din contrract, destul de vag în explicații, a fost introdus în ipoteza în care una dintre părți este de rea-credință. De exemplu, dacă Soma ar fi de rea-credință și în transporturile declarate ca fiind cu plastic și metal ar transporta – de fapt – deșeuri reziduale. Și atunci, inspectorii de acolo ar vedea acest lucru și ar refuza preluarea deșeurilor arătând că, de fapt, acolo e deșeu rezidual, nu plastic ori metal“, interpretează cei de la Soma respectivul articol contractual.
“b) Toate deșeurile care ajung la orice instalație de deșeuri trebuie să facă obiectul unei inspecții vizuale; c) Toate deșeurile care nu îndeplinesc criteriile de acceptare și sunt considerate ca necorespunzătoare pentru sortare/compostare vor fi respinse, întocmindu-se în acest sens un proces-verbal de respingere, care va cuprinde cel puțin următoarele: greutate, caracteristici și sursa, data și producătorul/deținătorul, datele de identificare ale vehiculului care efectuează transportul și șoferul său;“, art15 din Contractul de delegare prin concesiune a activității de operare a stației de sortare și a stației de compostare Șura Mică și a stației de sortare Cisnădie

Sibienii pierd bani

Contactați de către Turnul Sfatului, reprezentanții Brantner au anunțat că vor reveni cu un comunicat în care să detalieze punctul lor de vedere. De asemenea, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu au anunțat că analizează situația și vor reveni cu un punct de vedere.

Conținutul uneia dintre autospecialele al căror acces a fost refuzat în stația de sortare Conținutul uneia dintre autospecialele al căror acces a fost refuzat în stația de sortare

În tot acest timp, susțin cei de la Soma, se pierd bani. Atât de către sibieni, cât și de către compania lor, singurii care câștigă mai mult fiind operatorii gropii de la Cristian, care facturează cantități mai mari de deșeuri. “Pierdem și noi, ca societate. Deoarece acea tonă de deșeu reciclabil pe care noi o ducem la stația de sortare o facturăm către Primărie cu suma de aproximativ 165 de lei. În momentul în care cei de la Brantner refuză să mai preia aceste deșeuri reciclabile, noi suntem obligați să le ducem la depozitul de la Cristian, unde trebuie plătită depozitarea cu aproximativ 65 de lei pe tonă. Iar către Primărie, și în acest caz, tot 165 de lei facturăm. Deci ne aduce un prejudiciu de mai bine de 60 de lei la fiecare tonă de deșeu reciclabil. În plus, comunitatea pierde resurse financiare importante, deoarece PET-urile – de exemplu - pot genera venituri de până la 1.500 de lei pe tonă dacă sunt corect valorificate“, arată reprezentanții Soma.

Trebuie precizat că banii obținuți din valorificarea deșeurilor sortate de către Brantner se constituie venit la bugetele localităților de pe raza cărora au fost colectate respectivele deșeuri. Banii care se întorc la bugetele locale sunt folosiți pentru acoperirea cheltuielor generate de sistemul de colectare selectivă, cheltuile acoperite mai ales din taxa de salubrizare plătită de fiecare sibian.

Deocamdată, din cele trei fracții de deșeuri reciclabile colectate din Sibiu (plastic și metal, sticlă, hârtie și carton), cei de la Brantner au refuzat doar preluarea celor de plastic și metal. Deșeurile de plastic și metal au cea mai mare pondere în rândul celor reciclabile, anul trecut cei de la Soma transportând la stația de sortare de la Șura Mică aproximativ 2.300 de tone de astfel de deșeuri.

Procesul verbal de respingere Procesul verbal de respingere

Decizia celor de la Brantner vine în contextul în care contractul încheiat de aceștia cu autoritățile județene este unul dezavantajos pentru companie. Pierderile financiare în acest caz se datorează estimărilor inițiale de cantități de deșeuri, estimări care s-au dovedit a fi mult mai mari decât cantitățile reale de deșeuri colectate. Totodată, aceste estimări “umflate“ generează pierderi și celor de la Soma, care au și deschis un proces ca urmare a acestei situații.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Calin

Acum 5 ani

Bratner ameninta cu rezilierea contractului in toamna. Acum au trecut la alte tehnici....
Raspunde

biciclist

Acum 5 ani

Eu cred că majoritatea oamenilor nici nu reciclează ci aruncă totul în pubela neagră sau în cea mai la îndemână pubelă (dacă nu e iglu). Vina e doar parțială a lor pentru că nu s-au făcut eforturi suficiente de informare și educare de către autorități și companiile implicate. Lucruri simple pot avea impact mare. De exemplu, pe toate pubele negre ar trebui să stea scris mare: "Vă rugăm nu aruncați aici plastic și metal". Toată reciclarea asta e destul de abstractă în sensul că oamenii nu simt că au vreun beneficiu dacă fac asta. Și atunci de ce să-și mai bată capul și cu problema asta? Arătați-le concret beneficiile, și or să recicleze. Arătați concret, filmați traseul plasticului și toate etapele de sortare, reciclare - faceți așadar un documentar mișto, și promovați-l peste tot...
Raspunde

...

Acum 5 ani

Din pacate la noi nu functioneaza metodele astea. Romanul nu sta sa citeasca ce scrie pe pubele, nu vrea sa isi bata capul cu multe recipiente de gunoi acasa si deci arunca totul intr-o transa in primul tomberon care e la indemana, peste gard de multe ori. E drept ca e si mizerie intre containere de multe ori insa am vazut comportamentul asta si cu locul curat. Am vazut oameni cu studii superioare si cu stare materiala aruncand punga de gunoi cu tot felul de deseuri amestecate direct in pubela maro (biodegradabile). La noi poate ar functiona ceva metode punitive. Altceva nu cred ca merge.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

unu

Acum 5 ani

Nici Soma nu-si face treaba! Se colecteaza in continuare deseuri reziduale impreuna cu plastic si metal. Ca la noi...
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

dupa ce ai citit articolul de mai sus inca ai impresia ca ar fi in interesul celor de la Soma sa colecteze aiurea? e evident ca ei pierd o gramada de bani daca nu este acceptat gunoiul la statia de sortare.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Șantaj : chiar dacă in pubelele mari este haos ( precum in capul celor care au proiectat sistemul ) in pubelele verzi , galbene , albastre locuitorii procedează aproape exemplar !
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

procedeaza exemplar pe naiba!!! max. 5% "procedeaza exemplar"
Raspunde

Selector

Acum 5 ani

Daca s-ar lipi pe fiecare pubela lista cu ce se poate si ce nu se poate pune in ele, sigur s-ar face colectarea mai selectiv. Deocamdata e haos pentru ca oamenii sunt in destul de comozi incat sa nu sa se informeze ce intra si ce nu intra intr-o pubela. Tin foarte mult la colectarea selectiva, dar sunt obiecte pe care rareori nici eu nu stiu unde sa le pun.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus