Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Poveste de centenar. De ce nu se poate înlocui o școală de 100 de ani

Poveste de centenar. De ce nu se poate înlocui o școală de 100 de ani

Aproximativ 300 de copii din comuna Bazna învață într-o școală veche de o sută de ani, care a fost retrocedată în urmă cu 10 ani către Biserica Evanghelică. În acest an, administrația locală a inițiat un proiect finanțat prin fonduri europene pentru construcția unei școli noi, însă a fost blocat. Politic.

”Astăzi, 21.05.2018 la propunerea primarului Comunei Bazna, Scumpu Lucian Gligor, a avut loc ședința Consiliului Local Bazna, pe ordinea de zi fiind și trecerea unui teren în domeniul public al Comunei Bazna, teren situat lângă sala de sport și grădiniță. Aceasta trecere s-a propus în vederea depunerii unui proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile 98% și 2% finanțare locală pentru construirea unei școli în care să învețe copiii din comună la standarde europene. S-a propus să se facă o scoală nouă, ținând cont că actuala școală este a Bisericii Evanghelice, iar comuna Bazna plătește chirie. Clădirea în care se desfășoară actul școlar fiind și foarte veche, neîncăpătoare și într-o stare destul de avansată de degradare. Proiectul de hotărâre nu a fost adoptat din lipsa de voturi, doar consilierii PNL au votat favorabil. Consilierii PSD, Cucerzan Gheorghe, Cristea Constantin, Chelza Paul Gheorghe și Man Ioan abținându-se (fiind împotrivă)”, a anunțat primarul din Bazna pe pagina de Facebook a localității.

A revenit cu o completare după câteva zile: ”Revin cu completare. Nu au votat nici celelalte puncte (proiecte de hotărâri) de pe ordinea de zi. PE LA CASERIE VOR TRECE SIGUR SA ÎȘI RIDICE BANII DE ȘEDINȚĂ”, a mai scris primarul.

Se apropie termenul limită

În proporție de 90%, școala nu mai poate fi introdusă pe Programul Operațional Regional, susține primarul Lucian Scumpu. ”Această abținere duce la pierderea finanțării din fonduri europene a construirii unei școli, deoarece nu mai este timp necesar pentru depunerea proiectului, data limită pentru depunere fiind luna iulie 2018. Până cel puțin în anul 2025 nu vor mai exista linii de finanțare pe proiecte europene pentru construire școli. Consider că toți consilierii locali primesc votul cetățenilor și depun un jurământ pentru a face tot ce le stă în putință să ajute la dezvoltarea economică și socială a comunei, nu să pună piedici la încercarea altora de realizare a obiectivelor strategice ale comunei”, și-a arătat nemulțumirea primarul. În școala veche de peste 100 de ani învață 300 de copii, iar în total, în comună, sunt 560 de școlari. Data limită pentru depunerea proiectului este 7 iulie.

Ce spun PSD-iștii?

Oficial, nu spun nimic. După ce nu i-am putut contacta pe cei din comuna Bazna, am cerut informații suplimentare de la purtătorul de cuvânt al PSD Sibiu. La sfârșitul săptămânii trecute ne-a informat că nu are încă un răspuns oficial al partidului, cu privire la motivul pentru care consilierii PSD s-au opus planului propus de primar. ”În mare, știm că s-au opus pentru că nu au fost de acord cu poziționarea viitoarei școli. Existau și alte locații, însă au fost ignorate de primar”, a venit explicația. Singura, de altfel, până la redactarea acestui articol.

Motivul este considerat neverosimil de către primarul localității. ”Au început cam prea devreme campania electorală. Am majoritate în Consiliul Local, însă pentru acest proiect era nevoie de două treimi din voturile consilierilor. De câte ori a fost nevoie de votul lor, niciodată nu l-au dat. Ei spun că nu-i bun locul pentru școala nouă, dar e singurul teren disponibil, dar dacă nu vor, eu nu am ce să le fac. Nu există nicio răspundere a consilierilor”, a mai spus primarul Lucian Gligor Scumpu.

Exemplul spitalului din Sibiu

Problema locației este invocată de social-democrații sibieni și cu privire la lipsa unui lobby pentru construcția noului spital clinic județean de urgență în municipiul Sibiu. Președintele interimar al PSD Sibiu, Bogdan Trif, a acuzat nu mai departe de săptămâna trecută Primăria Sibiu și Consiliul Județean că blochează construcția spitalului.  ”La Sibiu, președintele Dragnea însoțit de premierul României au venit anul trecut și au hotărât să fie construit un nou spital de care sibienii au mare nevoie de mulți ani. Sunt convins că lucrările vor fi demarate curând dacă vom avea și bunăvoința doamnei președintă a Consiliului Judeţean Sibiu și a doamnei primar, care trebuie să înțeleagă că spitalul sibienilor va fi ridicat într-o zonă care să corespundă normelor de sănătate și mediu pentru o astfel de construcție. O soluție pe care PSD Sibiu a oferit-o imediat a fost terenul de pe Calea Poplăcii, care poate fi transferat în mod gratuit din proprietatea Ministerului Apărării în cea a Consiliului Judeţean Sibiu, pentru ca acest spital să fie construit pentru sibieni. Păcat că cele două doamne continuă să blocheze acest proiect doar pentru că se încăpățânează să amplaseze noul spital în vecinatatea gropii de gunoi, a stației de compostare a deșeurilor, a aeroportului si a autostrăzii, care pe timp de noapte vor genera un zgomot infernal pentru pacienți. Să nu mai vorbim și despre faptul că amplasarea acestui spital în zona industrială vest a municipiului este cea mai proastă idee pentru acest proiect: o dată că un spital trebuie ferit de un ambient poluant și zgomotos, dar și pentru că acest lucru va bloca dezvoltarea zonei industriale prin impunerea de măsuri extrem de restrictive de protecţie sanitară speciale, specifie unei unităţi de sănătate. Sper ca cele două distinse doamne să aibă înțelepciunea și să revină asupra deciziei profund greșite”, a declarat preşedintele PSD Sibiu, Bogdan Trif.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus