Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Specialiști renumiți din SUA dezbat la Sibiu strategia de securitate în zona lărgită a Mării Negre

Specialiști renumiți din SUA dezbat la Sibiu strategia de securitate în zona lărgită a Mării Negre

Reputați analiști geopolitici precum George Friedman (foto) sau James Carafano fac parte din lista specialiștilor invitați de Universitatea “Lucian Blaga“ din Sibiu la o conferință internațională pe tema strategiilor de securitate din zona lărgită a Mării Negre.

Evenimentul de la Sibiu va reuni aproximativ 60 de participanți din România, SUA, Turcia, Georgia și Ucraina. Conferința poartă numele de “Emerging Importance of Wider Black Sea Security“ și este organizată sub Înaltul Patronaj al Președinției României și cu sprijinul Ambasadei României în SUA. “Această conferință are geneza într-o vizită realizată în SUA, unde am discutat cu ambasadorul României despre acest proiect. Se discută foarte mult despre strategiile de securitate din zona Mării Negre și extinderea acestor strategii. Tocmai de aceea, la conferință vor participa specialiști recunoscuți în Apărare, Securitate și Diplomație. Lor li se vor alătura și reprezentanți ai mediului academic“, arată Ioan Bondrea, rectorul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu.

Din comitetul științific al conferinței fac parte George Friedman, fostul director al Stratfor și fondator și actual director al Geopolitical Futures (publicație de analiză a evenimentelor globale), James Carafano, directorul adjunct al The Heritage Foundation (unul dintre cele mai cunoscute “think tank“-uri din SUA, înființat în 1973), George Maior, actualul ambasador al României în SUA și fostul director al SRI, Cristian Diaconescu, fost consilier prezidențial și fost ministru de Externe al României, Ganna Kharlamova, din cadrul Taras Shevchenko National University din Kiev, și Silviu Nate, directorul Global Studies Center, din cadrul ULBS.

Ioan Bondrea și Silviu Nate Ioan Bondrea și Silviu Nate

Silviu Nate arată că în urma acestei conferințe va fi redactat un “policy paper“, un document cu recomandări referitoare la politici de securitate de securitate în perimetrul lărgit al Mării Negre. “Configurația forțelor din jurul Mării Negre s-a schimbat în ultimii. Iar orice stat riveran acestei mări trebuie să înțeleagă ce se va întâmpla în această zonă. Acel «policy paper» ce urmează a fi elaborat va oferi răspunsuri despre cum am putea așeza o proiecție politică și va fi pus la dispoziția decidenților din politica externă a României. ULBS este un furnizor de expertiză în zona geopolitică și ne dorim să devină un furnizor mai vizibil la nivel național și chiar european“, arată Silviu Nate.

Potrivit lui, subiectele abordate în cadrul conferinței au teme apropiate de cele care vor fi dezbătute în cadrul summit-ului NATO programat în această vară la Bruxelles. Iar pe acest principiu, ULBS va mai organiza astfel de evenimente având în vedere summit-ul UE pe care îl va găzdui Sibiul în primăvara lui 2019. “Cu siguranță ULBS va fi angrenată în conferințe care să pregătească summit-ul UE de la Sibiu. Probabil cu o lună înainte, vom organiza un summit academic pe aceleași teme urmărite și la nivel european“, a completat rectorul Universității sibiene.

Dezbaterile și prezentările din cadrul conferinței “Emerging Importance of Wider Black Sea Security“ au loc în zilele de 1 și 2 iunie, în Aula “Avram Iancu“ și sala “Lucian Blaga“ din cadrul ULBS.

Sursa foto principală: Wikipedia

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus