Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
1°C

1 iunie 2018. Ziua în care Sibiul împlinește 230 de ani de teatru

1 iunie 2018. Ziua în care Sibiul împlinește 230 de ani de teatru

Reprezentanții teatrului de la Sibiu anunță faptul că, la 1 iunie, Sibiul nu aniversează doar Ziua internațională a copilului, ci și înființarea primului teatru din Europa Centrală și de Est.

Teatrul la care fac referire actorii sibieni este clădirea în care, acum, își desfășoară activitatea, din 2004, Filarmonica de stat de la Sibiu. Însă Turnul Gros (cunoscut acum sub numele de Sala Thalia) a fost locul de desfășurare a unor spectacole de teatru până în 1949, când clădirea a fost afectată de un incendiu. „La 1788, primarul Sibiului, Martin Hochmeister, construia un teatru care avea loje din lemn de trandafir şi inaugura o publicație săptămânală de teatru în limba germană. Au trecut 230 de ani de când primul teatru din România şi din Estul și Centrul Europei lua fiinţă ca instituţie. Ce bucurie să putem aniversa ziua teatrului împreună cu ziua copilăriei, a copilului, a ceea ce înseamnă viitorul unei naţii. Iată cum trecutul şi viitorul îşi dau mâna peste timp şi arată ce înseamnă legătura dintre trecutul care trebuie valorificat, prezentul care trebuie să fie strălucitor şi viitorul care trebuie să fie plin de speranţă. Asta aniversăm astăzi: trecutul, prezentul şi viitorul, împreună cu tot ceea ce înseamnă dorinţa de înaltă creaţie, pasiunea de a duce mai departe un festival atât de important şi de a pune în pagină ceea ce înaintaşii noştri au ctitorit - prima instituţie de cultură teatrală din Europa Centrală şi de Est”, este mesajul lui Constantin Chiriac, director al Teatrului național ”Radu Stanca” din Sibiu, cu ocazia zilei de 1 iunie.

Foto: Turnul Gros la sfârșitul secolului al XIX-lea, sursa foto: Wikimedia

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

mosul care a luat BAC-ul

Acum 3 ani

M-am saturat sa mai fiu ironic. Uite citat din txt : este mesajul lui care Constantin Chiriac, director al Teatrului național ”Radu Stanca” din Sibiu, cu ocazia zilei de 1 iunie. Ce cauta cuvantul -care - in fata cuvantului - Chitiac -?
Raspunde

mb

Acum 3 ani

Constantin Chiriac greseste cand spune ca teatrul lui Hochmeister a fost primul din Europa Centrala si de Est. A fost primul din aceasta parte a Europei, cea de Est, dar in Europa Centrala, primul teatru s-a inaugurat la Praga cu 5 ani mai devreme, in 1783. Este vorba de teatrul Estates (Stavovské divadlo)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus