Luni,
06.12.2021
Partial Noros
Acum
2°C

ACTUALIZARE Sibienii de la Street Food: Poziția Bătrânu' Sas

ACTUALIZARE Sibienii de la Street Food: Poziția Bătrânu' Sas

În weekend-ul în care gastronomia a fost regina Pieței Mari am căutat bucătarii și preparatele din Sibiu, să vedem ce avem noi de oferit cu câteva luni înainte de proiectul Regiunii Gastronomice.

Pentru că sunt exotici, de departe primii sibieni care au ieșit în evidență sunt cei de la O’Sushi. Coadă de vreo zece persoane sâmbătă seara. Două femei în fața mea. ”Eu aș lua sushi cu creveți dar dacă au stat toată ziua aici în soare îți dai seama...”, spune una dintre ele. ”Eh... au și ei frigidere!”, răspunde cealaltă. ”Sigur au dar cât de proaspeți mai sunt să-i mănânci cruzi?”. Aveau dreptate, mi-am zis, și am comandat un ”Mix  Salmon Philadelfia”. Adică vreo cinci îmbucături de rondele din orez fiert cu câteva ceva castravete în mijloc și puțin somon. Nu spun că a fost rău, nu știu cât a stat în soare, dar pentru 28 de lei a fost aproape cât a sătura un mic copil japonez. Știu, festival, muzică, atmosferă, Piața Mare, e normal să fie alte prețuri, puteți spune ce vreți, eu unul am fost dezamăgit. Rămân fan O’Sushi și voi mai comanda acasă, dar în afara festivalului.

osushi

Ceilalți sibieni prezenți la Street Food sunt cei de la Bătrânu' Sas, care au avut vreo câteva rulote parcate în Piața Mare, din câte am văzut. Una cu hamburgeri, alta cu hot-dog, alta cu cartofi prăjiți... Încep cu hot-dog-ul pentru că am termen de comparație, cumpăr relativ des de la magazinul din Piața Mică. În festival hot-dog-ii de la Bătrânul Sas s-au împopoțonat cu sosuri și topping și aproape că și-au dublat prețul. Aceiași crenvurști, alți bani.

WhatsApp Image 2018-06-02 at 18.46.10

Ce mi s-a părut însă inacceptabilă la gust a fost oferta rulotei cu cartofi prăjiți, sosuri și legume tocate. Dacă mai țineți minte, acum câțiva ani buni, pe Bulevardul Bălcescu era ”The Place”, care vindea cartofi prăjiți la pungă pe care îi îneca în sos de maioneză și ketchup. Era o explozie de calorii mascată de gustul grăsimilor mâncate pe stradă. O plăcere vinovată. Sub o altă prezentare, o rulotă de la Bătrânu' Sas cam aceeași rețetă a aplicat la Street Food. Numai că, de data aceasta chiar se simțea că sosurile au stat în soare, fiind ușor acrișoare la gust, iar cartofii prăjiți foarte, foarte sărați. Imposibil de mâncat deși arăta bine.

WhatsApp Image 2018-06-02 at 18.46.10 (1)

Am mai căutat și alți exponenți locali la Street Food, fără succes. Dacă știți vreunii, nu vă sfiiți să lăsați un comentariu și spuneți-ne cum vi s-au părut.

Concluzia mea este că sibienii prezenți la Street Food promovează o bucătărie stradală a extremelor geografice: Hot-dog și hamburgeri din America cu sushi din Japonia.

P. S.: Pe niște tejghele din lemn, undeva în fața Casei Albastre din spatele rulotelor pozabile pentru Instagram, alți sibieni vindeau brânză, slană și pită cu untură și ceapă la cinci lei felia. Numai că ei nu erau de cool, stăteau undeva la periferia festivalului. Ei vor fi scoși în față la Regiunea Gastronomică.

------------------

Poziția Bătrânu' Sas:

”Drept la replică

În articolul publicat de Turnul Sfatului, cu titlul "Sibienii de la Street Food: Scumpi, în trend cu lumea" apare informația "Numai că, de data aceasta chiar se simțea că sosurile au stat în soare, fiind ușor acrișoare la gust", referitoare la produsele servite de Bătrânu' Sas, în rulota gastronomică "Frittenmobil".

Această exprimare induce ideea alterării ingredientelor folosite de noi, ceea ce ne afectează imaginea.

Rulota Frittenmobil este specializată pe Loaded Fries, un concept nou de a servi cartofi prăjiți cu topping-uri inedite, în cazul nostru cu pulled pork, chili con carne, cheddar cald cu ardei iuți jalapeno sau cu legume proaspete, în stil grecesc. Nici o rețetă nu include ketchup sau maioneză, care sunt puse în exteriorul rulotei, doar pentru clienții care doresc să se autoservească.

În prepararea rețetelor folosim topping-uri calde și reci. Cele calde (pulled pork, Chili con carne, cheddar cald) sunt păstrate în bain-marie iar cele reci (legume proaspete, cașcaval ras) sunt pe o masă rece, care le păstrează la o temperatură de 3C, indiferent de temperatura exterioară. Toate sosurile folosite nu sunt sensibile la temperatură și proprietățile acestora nu se schimbă (nu se "acresc" și nu se alterează) în funcție de aceasta.

Topping-ul de pulled pork conține în rețetă sos barbecue și oțet, care îi conferă un gust acrișor. Acesta este gustul conform rețetei, nu este o urmare a păstrării "în soare"; preparatul fiind păstrat la cald și acoperit, nu este oricum influențat temperatură sau de de soare.

Bătrânu' Sas ia foarte în serios siguranța alimentelor, gustul și calitatea produselor sale, investind constant în echipamente moderne. De exemplu, rulotele noastre reprezintă vârful de gamă în domeniul street food, la nivel internațional. Soarele nu afectează buna lor funcționare sau calitatea produselor.

Apreciem domeniul de street food că unul nou și dificil, așa că salutăm orice inițiativă în acest domeniu, atât din partea organizatorilor de evenimente cât și din partea celor care operează astfel de bucătării mobile.

Din Sibiu am participat la acest eveniment alaturi de O'Sushi și de noua rulotă sibiană ", "The Codfather", care servește fish & chips. Ne bucurăm să se dezvolte acest trend gastronomic cât mai mult și pe plan local.

Street Food Festival Sibiu a fost una dintre cele mai reușite ediții din țară, de până acum, iar atmosfera creată în fiecare seară în Piața Mare a fost superbă.”

Comentarii

27 comentarii

Manoliu

Acum 3 ani

"Casei Albastre"
Raspunde

calin

Acum 3 ani

Bun comentariu. Subscriu.
Raspunde

Stefan

Acum 3 ani

Am fost, am cumparat, a fost scump si prost la gust; cred ca am spus tot.
Raspunde

Pofticiosu

Acum 3 ani

Multa mancare sanatoasa pentru colectia de colacei de vara :) Un festival al fructelor si legumelor pe cand? Sau asta nu, ca nu are priza, nu e trendy.
Raspunde

Haterus

Acum 3 ani

In fiecare zi, in pietele din Sibiu. Pe cuvânt! Iesi doar din casa si vezi.
Raspunde

amuzant

Acum 3 ani

un festival gastronomic de mare angajament, menit sa deschida apetitul oamenilor pentru bucataria traditionala si pentru marele eveniment din 2019. defapt, ce tot mint. ioc traditie, gastronomie inmuiata in galeti de ketchup sau maioneza, produse de kaulfland din polonia, preturi de platesti rata la apartament si organizatori care pun umaru la instaurarea unei noi traditii - germanizarea judetului la pret de nimic -, hence, puterea de organizare a unui kkt pe care sa il numim bici. oricum, fain
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

pertinent comentariul tau, dar rolul acelui "hence" catre final nu-ti sade deloc bine, mai ales ca te plangi de germanizare, dar tu o dai in americanizare cu acea expresie. nu-ti mai explic originea acelui "fain"... ;)
Raspunde

pofticiosul

Acum 3 ani

Sushi a fost preparat fara manusi, sub barba falnica a bucatarului....Cutiuta cu mancare chinezeasca a continut mai mult de 80% orez.Uite asa mor manifestarile acestea inainte de a lua amploare....
Raspunde

wannabe

Acum 3 ani

asiaticii de obicei infuleca mult orez. daca ai trai acolo te-ai strica la burta de la atata orez. asta le e specific lor. n-ai ce sa le faci
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Mare dezamagire Street Food Festival. Cand ajungi in piata mirosul iti fac ravagii in stimac insa am cumparat gyros si ceva hotdog de prin dreapta scenei.... ambele dezamagire maxima. fara gust si mai ales se vede ca se scumpesc la ingrediente. Street food dezastru gastronomic mult mai slab decat orice fast food in care am mancat eu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sebastian Casoltan

Acum 3 ani

Suntem romani in tara romaneasca sfanta si ne aparam neamul si traditiile de strainii care ne invadeaza!!! In Sibiu nu avem nevoie de astfel de manifestari sorosiste impotriva invataturii neamului romanesc! Sibiul si Transilvania romanesti in veci!
Raspunde

Haterus

Acum 3 ani

Daca românul e specialist in ceva, acele specializari sunt: hater, haterolog, haterist si "Nemultumit specialist". Suntem plini de ura, nu ne place nimic, urâm tot ce ne inconjoara si orice incercare a altora de a face ceva nou, diferit. Daca era cu mici si bere, e naspa ca suntem tarani si numa gratare stim. Daca era cu branza e naspa ca suntem ciobani si nu stim altceva. Daca e cu burgeri si alte alea e naspa ca ne germanizam, americanizam, japonizam etc. Daca e ieftin, clar sunt produse low-cost. Daca e scump, e prea scump. Dar nu mai bine stati voi acasa, spargeți semințe, vă urâți viața singuri si fierbeti in suc propriu? Si nu ma refer la cel care a scris articolul, ci la "comentatori".
Raspunde

loves

Acum 3 ani

Mda, tre sa ne placa musai chiar daca nu e igienic sau nu face banii ca de,, suntem cooolll....nici nu ai idee ce diferenta este intre a ura si a critica, ia tu un rudotel mai degraba!
Raspunde

Octavian

Acum 3 ani

Un mega bullshit comercial pe bani publici. Sifonati inainte mai!
Raspunde

biciclist

Acum 3 ani

Felicit pe cel/cea care a scris replica de la Bătrânu Sas, într-un mod profesionist și elegant. Chiar a ridicat nivelul articolului dpdv al exprimării unei idei. M-a impresionat îndeajuns încât să scriu un comentariu de felicitare. Bravo! (Notă: nu-i cunosc, n-am mâncat de la ei, n-am cumpărat de la ei, n-am fost la festival).
Raspunde

Alexandra

Acum 3 ani

Cartofii prajiti de la "Batranul sas" au fost imposibil de mancat...mult prea multa sare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sarmaluta

Acum 3 ani

de unde stii ca cartofi au fost prea sarate daca ai mancat doar mamaliga din mina ?
Raspunde

Gabi

Acum 3 ani

Tot ce am servit a fost bun si proaspat! Daca alegi maioneza si ketchup aia mananci.....erau destule alte optiuni! Per ansamblu buna organizare, curatenie ca niciodata, buna idee cu tinerii aceia care adunau resturile cu sacii de gunoi! Bravo!! De preturi....ce sa zic, mari ca peste tot dealtfel in Sibiu in ultimul timp, mult prea mari!!!
Raspunde

Nemilosu

Acum 3 ani

Am vrut sa tai si io un porc romanesc in piata si sa-l parlesc traditional. Cand le-am aratat poza porcului, au zis ca ma baga la omucidere.
Raspunde

Corina

Acum 3 ani

Bravo Batranul Sas! Foarte fain raspuns! Fiecare e liber sa scrie ce vrea si poate, dar cand pui perspectivele astea 2 una langa alta se vede si mai puternic "acreala" si hateteala gratuita din prima :).
Raspunde

Eu din Sibiu

Acum 3 ani

Ce să știe un țăran? Pentru unii, la cartofi există doar ketchup și maioneza. Cum ii pui altceva, cum l-ai încurcat.
Raspunde

Cocardiel-luptător din Marginime

Acum 3 ani

Mno, iar s-o umflat mimiligu' in "branzari"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus