În weekend-ul în care gastronomia a fost regina Pieței Mari am căutat bucătarii și preparatele din Sibiu, să vedem ce avem noi de oferit cu câteva luni înainte de proiectul Regiunii Gastronomice.
Pentru că sunt exotici, de departe primii sibieni care au ieșit în evidență sunt cei de la O’Sushi. Coadă de vreo zece persoane sâmbătă seara. Două femei în fața mea. ”Eu aș lua sushi cu creveți dar dacă au stat toată ziua aici în soare îți dai seama...”, spune una dintre ele. ”Eh... au și ei frigidere!”, răspunde cealaltă. ”Sigur au dar cât de proaspeți mai sunt să-i mănânci cruzi?”. Aveau dreptate, mi-am zis, și am comandat un ”Mix Salmon Philadelfia”. Adică vreo cinci îmbucături de rondele din orez fiert cu câteva ceva castravete în mijloc și puțin somon. Nu spun că a fost rău, nu știu cât a stat în soare, dar pentru 28 de lei a fost aproape cât a sătura un mic copil japonez. Știu, festival, muzică, atmosferă, Piața Mare, e normal să fie alte prețuri, puteți spune ce vreți, eu unul am fost dezamăgit. Rămân fan O’Sushi și voi mai comanda acasă, dar în afara festivalului.
Ceilalți sibieni prezenți la Street Food sunt cei de la Bătrânu' Sas, care au avut vreo câteva rulote parcate în Piața Mare, din câte am văzut. Una cu hamburgeri, alta cu hot-dog, alta cu cartofi prăjiți... Încep cu hot-dog-ul pentru că am termen de comparație, cumpăr relativ des de la magazinul din Piața Mică. În festival hot-dog-ii de la Bătrânul Sas s-au împopoțonat cu sosuri și topping și aproape că și-au dublat prețul. Aceiași crenvurști, alți bani.
Ce mi s-a părut însă inacceptabilă la gust a fost oferta rulotei cu cartofi prăjiți, sosuri și legume tocate. Dacă mai țineți minte, acum câțiva ani buni, pe Bulevardul Bălcescu era ”The Place”, care vindea cartofi prăjiți la pungă pe care îi îneca în sos de maioneză și ketchup. Era o explozie de calorii mascată de gustul grăsimilor mâncate pe stradă. O plăcere vinovată. Sub o altă prezentare, o rulotă de la Bătrânu' Sas cam aceeași rețetă a aplicat la Street Food. Numai că, de data aceasta chiar se simțea că sosurile au stat în soare, fiind ușor acrișoare la gust, iar cartofii prăjiți foarte, foarte sărați. Imposibil de mâncat deși arăta bine.
Am mai căutat și alți exponenți locali la Street Food, fără succes. Dacă știți vreunii, nu vă sfiiți să lăsați un comentariu și spuneți-ne cum vi s-au părut.
Concluzia mea este că sibienii prezenți la Street Food promovează o bucătărie stradală a extremelor geografice: Hot-dog și hamburgeri din America cu sushi din Japonia.
P. S.: Pe niște tejghele din lemn, undeva în fața Casei Albastre din spatele rulotelor pozabile pentru Instagram, alți sibieni vindeau brânză, slană și pită cu untură și ceapă la cinci lei felia. Numai că ei nu erau de cool, stăteau undeva la periferia festivalului. Ei vor fi scoși în față la Regiunea Gastronomică.
------------------
Poziția Bătrânu' Sas:
”Drept la replică
În articolul publicat de Turnul Sfatului, cu titlul "Sibienii de la Street Food: Scumpi, în trend cu lumea" apare informația "Numai că, de data aceasta chiar se simțea că sosurile au stat în soare, fiind ușor acrișoare la gust", referitoare la produsele servite de Bătrânu' Sas, în rulota gastronomică "Frittenmobil".
Această exprimare induce ideea alterării ingredientelor folosite de noi, ceea ce ne afectează imaginea.
Rulota Frittenmobil este specializată pe Loaded Fries, un concept nou de a servi cartofi prăjiți cu topping-uri inedite, în cazul nostru cu pulled pork, chili con carne, cheddar cald cu ardei iuți jalapeno sau cu legume proaspete, în stil grecesc. Nici o rețetă nu include ketchup sau maioneză, care sunt puse în exteriorul rulotei, doar pentru clienții care doresc să se autoservească.
În prepararea rețetelor folosim topping-uri calde și reci. Cele calde (pulled pork, Chili con carne, cheddar cald) sunt păstrate în bain-marie iar cele reci (legume proaspete, cașcaval ras) sunt pe o masă rece, care le păstrează la o temperatură de 3C, indiferent de temperatura exterioară. Toate sosurile folosite nu sunt sensibile la temperatură și proprietățile acestora nu se schimbă (nu se "acresc" și nu se alterează) în funcție de aceasta.
Topping-ul de pulled pork conține în rețetă sos barbecue și oțet, care îi conferă un gust acrișor. Acesta este gustul conform rețetei, nu este o urmare a păstrării "în soare"; preparatul fiind păstrat la cald și acoperit, nu este oricum influențat temperatură sau de de soare.
Bătrânu' Sas ia foarte în serios siguranța alimentelor, gustul și calitatea produselor sale, investind constant în echipamente moderne. De exemplu, rulotele noastre reprezintă vârful de gamă în domeniul street food, la nivel internațional. Soarele nu afectează buna lor funcționare sau calitatea produselor.
Apreciem domeniul de street food că unul nou și dificil, așa că salutăm orice inițiativă în acest domeniu, atât din partea organizatorilor de evenimente cât și din partea celor care operează astfel de bucătării mobile.
Din Sibiu am participat la acest eveniment alaturi de O'Sushi și de noua rulotă sibiană ", "The Codfather", care servește fish & chips. Ne bucurăm să se dezvolte acest trend gastronomic cât mai mult și pe plan local.
Street Food Festival Sibiu a fost una dintre cele mai reușite ediții din țară, de până acum, iar atmosfera creată în fiecare seară în Piața Mare a fost superbă.”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Pieței Mari , Din Sibiu , Piata Mare , Piața Mică , Turnul Sfatului , elevii sibieni , Casei Artelor , Bulevardul Bălcescu , App Image , Casei Albastre , mancare sibiu , Regiunea Gastronomică , Street Food Festival Sibiu , Regiunii Gastronomice , sibiu regiune gastronomica eur , Pentru Sibiu , The Place , Bătrânul Sas , Street Food Cuisine , Salmon Philadelfia , Casei Albastră , Loaded Fries , Poziția Bătrânu , Rulota Frittenmobil , The Codfather
Vizualizari: 14291
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Locuitorul
Acum 2 ore
Cocorean
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Adrian