Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Întrebare de o mie de puncte, de la Poliția Română: Cine are prioritate?

Întrebare de o mie de puncte, de la Poliția Română: Cine are prioritate?

Administratorul paginii de facebook a Poliției Române a postat o întrebare care în doar câteva minute a strâns câteva zeci de comentarii. Șoferii au fost provocați să găsească răspunsul corect într-o problemă cu care chiar și sibienii se confruntă pe una din străzile orașului. 

#ÎntrebareaZilei. Cine are prioritate?

Datele problemei: - drum cu cel puțin 3 benzi pe sens - tu mergi pe banda 1, iar un alt șofer merge pe banda 3, în aceeași direcție cu tine - amândoi vreți să vă încadrați pe banda 2

Îl lași tu pe șoferul care circulă pe banda 3 să intre înaintea ta pe banda 2 sau el trebuie să te lase pe tine?

#RespectÎnTrafic#PolițiaRomână

cine are prioritate 3 benzi

Comentariile la postare nu au întârziat să apară. La doar 30 de minute de la distribuirea întrebării, postarea avea deja peste 50 de răspunsuri, unele dintre ele cu o notă haioasă.
„În București depinde de mașina celuilalt șofer. Altfel ne încadram amândoi pe o bandă nouă și conteaza mai mulți factori. Contează diferența de viteză între cele două mașini și poziția acestora. În mod normal, banda 2-3 este pentru depășiri și ar trebui să folosești banda 1 pentru deplasare. Deci cel de pe banda 3 ar trebui să aibă o viteză superioară ca a ta și ar avea prioritate dacă făcând amândoi manevra aceasta va fi accidentat sau obligat să ia măsuri să evite accidentul. Totuși, indiferent de bandă, puțină prudență și politețe nu strică”

„Pe banda 1 vei găsi taxiuri staționate, mașini de curieri pe avarii, autoturisme parcate cu spatele în stradă etc... deci e mai greu să circuli pe banda 1”

„Luați permisele și pe baza răspunsurilor de pe Facebook? Dacă da, aveți mulți mușterii pe aici!”

La Sibiu, șoferii ar putea să își pună această problemă atunci când trec pe strada Andrei Șaguna, fiind de asemenea un drum cu trei benzi.

strada andrei saguna parcari masini circulatie (2)

Răspunsul corect s-a strecurat și el printre comentariile la postarea Poliției Române:

Art. 106 (1) Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeași direcție, dar pe benzi diferite, și intenționează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă. (2) Pe drumul public cu mai multe benzi, conducătorii de autovehicule care circulă pe o bandă care se sfârșește, pentru a continua deplasarea pe banda din stânga trebuie să permită trecerea vehiculelor care circulă pe acea bandă.
Sursa: facebook/Poliția Română

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Cititescu

Acum 5 ani

Dupa ce citesti prevederile art. 106 e normal sa te intrebi daca prioritatea de dreapta mai e valabila. Si, ca veni vorba, prioritatea la schimbarea benzii intr-un sens giratoriu cu mai multe benzi in ce paragraf de Regulament e reglementata? Dar semnalizarea la intrarea (!) si iesirea dintr-un sens giratoriu?
Raspunde

Brasovean

Acum 5 ani

In lege nu gasesti nimic despre circulatia in sensul giratoriu pentru ca in inetriorul sensului giratoriu se aplica legea de circulatie pe benzi. Când schimbi banda in sensul giratoriu semnalizezi stanga daca virezi stanga sa intri pe banda din apropierea centrului si dreapta când virezi dreapta. Iar legat de prioritate e simplu acorzi prioritate celor care deja se găsesc in sens dar dupa ce ai intrat legea e aceasi ca si in afara senaului giratoriu. Iar la întrebarea de mai sus postata răspunsul e simplu cel de pe banda a 3 are prioritate. Nu mai stiu exact unde, sunt pe telefon acum si nu pot verifica, însă am mai avut discutia aceasta cu un coleg si acolo am verificat legea si am descoperit ca cei care se găsesc pe o banda ce este mai apropiata de axul drumului au prioritate. Intr-un fel e logic deoarece tot in lege scrie ca se conduce pe partea dreapta a drumului, pe banda 1 daca se poate, restul benzilor fiind folosite pentru depasiri si incadrari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus