Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Oamenii de afaceri germani: Sibiul nu mai este atractiv pentru investitori

Oamenii de afaceri germani: Sibiul nu mai este atractiv pentru investitori

A apus epoca acelui Sibiu căutat de investitori străini dornici să se stabilească în Zona Industrială Vest sau în împrejurimile municipiului reședință de județ. Din cauza unei crize a forței de muncă ce a acoperit întreaga plajă de profesii, Sibiul a devenit – deja de câțiva ani – o zonă care nu mai este atractivă pentru noi investitori. O spun reprezentanții Camerei de comerț și industrie româno-germană, care au venit la Sibiu pentru a discuta despre importul de forță de muncă din afara Uniunii Europene.

Agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM) Sibiu a raportat pentru luna martie 2018 un indice de șomaj de 2,3% (aproximativ 4.500 de șomeri), față de o medie națională de 4,5%. Aceste date indică o lipsă evidentă de forță de muncă activă, dar neangajată, problemă care a devenit pentru oamenii de afaceri una mai mare decât infrastructura deficitară. “Am avut vizite la multe fabrici și tema de top este lipsa forței de muncă, mai ales a celei calificate. Am descoperit această problemă peste tot pe unde sunt oameni de afaceri germani“, a rostit Sebastian Metz, directorul general al Camerei de comerț și industrie româno-germane (AHK), la un eveniment organizat la Sibiu pe tema forței de muncă ce poate fi atrasă din afara țărilor Uniunii Europene.

Sibiu, Timișoara, București

Potrivit reprezentanților AHK, trei zone importante din România au devenit nerecomandate noilor investitori: Sibiul, Timișoara și Capitala. “Acestea sunt regiunile din România care nu ar mai fi atractive pentru un investitor nou, dacă ne uităm la disponibilitatea forței de muncă. La Sibiu, forța de muncă nu este ușor de găsit deja de câțiva ani, la fel ca și la Timișoara și București. Mai nou, de un an-doi, au început să se plângă de această lipsă a forței de muncă și cei din Brașov și Satu Mare. Oradea și Clujul au ajuns la limită, de aceea pe hartă le-am încercuit cu linie punctată“, a prezentat punctul de vedere al investitorilor germani Iuliana Rusu, manager al departamentului Management Investment & HR în cadrul Camerei de comerț și industrie româno-germane.

Iuliana Rusu a subliniat și faptul că lipsa forței de muncă a devenit o problemă de prim nivel doar în zona de Centru-Vest a României, plus Bucureștiul, situație care ar putea oferi o rezolvare prin relocarea forței de muncă din celelalte regiuni ale țării. “Referitor la relocare, semnalele noastre sunt că – de exemplu – celor din Timișoara nu le este ușor să lucreze cu persoane din Gorj sau Teleorman. Iar din Moldova sunt toți plecați în afara țării“, a mai spus Iuliana Rusu.

Falsa rezervă de forță de muncă

Statisticile naționale indică faptul că România are cel mai mare procent de angajați în agricultură la nivelul Uniunii Europene: 25,3%, față de Bulgaria (6,5%), Ungaria (4,3%), Germania (1,4%) sau Spania (3,9%), au arătat reprezentanții AHK. La nivelul județului Sibiu, datele pe care Consiliul Județean Sibiu le-a inclus în Strategia de dezvoltare pe perioada 2012 – 2020 prevăd că în agricultură și silvicultură, în județul Sibiu lucrează efectiv 28.200 de persoane, adică mai bine de 15% din populația ocupată a județului. În paralel cu tehnologizarea agriculturii, mare parte din această populație ar putea fi relocată în alte industrii, susțin oamenii de afaceri germani. Care, însă, consideră că aceste date statistice nu reflectă realitatea. “Aceste procente reprezintă fie oameni care trăiesc din ajutoare sociale, fie persoane care beneficiază de liberalizarea pieței forței de muncă la nivel european și lucrează în alte țări. Iar beneficiile sociale acordate de actualul guvern de stânga nu sunt încurajatoare pentru a atrage oameni pe piața muncii“, a mai spus Iuliana Rusu. Care a atras atenția asupra exemplului Germaniei. “Ne sperie, la Cameră, prin ce criză a forței de muncă trece Germania. Problema acută a început în domeniul medical, dar acum se caută să se aducă din alte țări de la sudori la șoferi, chiar și contabili. Absolut orice lipsește de pe piața germană. Și, în aceste condiții, cum am mai putea să îi ținem pe români acasă?“, s-a întrebat retoric Iuliana Rusu.

harta procentelor celor ocupati cu agricultura

Birocrația non-UE. Depășită de o altă problemă

Conferința organizată de AHK a găzduit și discuții pe tema forței de muncă din afara spațiului Uniunii Europene. În prezent, România limitează numărul anual al persoanelor din afara UE care pot veni să lucreze aici la 6.500. “Se discută că acest număr va fi crescut la 30.000, din acest an, ceea ce ar fi foarte bine, deoarece cred că numărul de 6.500 de a fost atins deja. Totodată se discută la nivel de conducere a țării și de faptul că se va modifica nivelul impus al salariilor pentru angajații din țări non-UE. În prezent, unui angajat adus din afara UE trebuie să îi plătești cel puțin salariul mediu pe economie, care în 2018 este de 4.162 de lei brut. Discuțiile sunt că în loc de salariul mediu se va introduce obligativitatea plății salariului minim pe economie. Dar acestea sunt doar discuții, nimic nu este încă oficial“, a declarat Johannes Becker, partener al TPA România, companie de consultanță fiscală și juridică.

El a prezentat și faptul că angajarea unei persoane din afara UE este un proces care implică o birocrație amplă, împărțită în trei etape, fiecare cu perioade și costuri diferite. Prima etapă (cea de obținere a permisului de muncă de către angajator) durează aproximativ două luni și presupune costuri cu obținerea actelor de aproximativ 350 de euro pentru fiecare persoană din afara UE care se dorește a fi angajată. Cea de-a doua etapă – obținerea unei vize de lungă durată de către cetățeanul străin – durează aproximativ zece zile și implică costuri de circa 150 de euro (taxe și asigurarea medicală). În fine, cea de-a treia etapă este cea de obținere a permisului de ședere în România de către cetățeanul străin. Implică niște costuri estimate la 120 de euro (taxa de viză), plus alți 259 de lei pentru permisul de muncă și o perioadă de așteptare de aproximativ 30 de zile. Abia după încheierea acestei etape angajatul non-UE poate munci legal în România. Cu alte cuvinte, cei de la TPA Group estimează că procedurile de angajare a unei persoane non – UE în România durează aproape patru luni și implică niște costuri de aproape 700 de euro de viitor angajat.

foto sala ahk Conferința organizată de AHK a reunit reprezentanți ai mediului de afaceri sibian și ai autorităților locale

Dar nu birocrația ar fi principala problemă, cum o problemă nu ar fi nici identificarea forței de muncă. “În fiecare țară poți găsi numeroase firme care livrează forță de muncă, deci nu est nicio problemă dacă, de exemplu, decizi să aduci oameni din Madagascar“, au mai spus reprezentanții TPA Grop. O problemă o reprezintă modul de a fi al românilor. “Există rețineri sociale și culturale în rândul românilor față de importul de forță de muncă“, a mai declarat Sebastian Metz, directorul general al AHK România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

lol

Acum 6 ani

Ar mai fi o solutie si anume cresterea salariilor pana la un nivel decent dar sustenabil de catre companie....
Raspunde

jeep

Acum 6 ani

ia platiti aproape ca in vest ca nu mai pleaca oamenii , dar voi v-ati invatat cu 200 euro ca in africa
Raspunde

Lupul cel Rau

Acum 6 ani

Din pacate, daca ar plati aproape ca in Vest, investitorii germani nu ar mai avea nici un motiv sa investeasca in tari mai putin dezvoltate economic din UE. Ar astepta sa le vina acolo muncitori din aceste tari.Iar noi, aici am putea astepta investitori din Teleorman care sunt foarte darnici cu forta de munca. Insule pe Cibin nu avem, dar un lac ,doua pe la Dumbrava tot tot s-ar gasi pentru ei avand in vedere modificarile legislative.
Raspunde

marius

Acum 6 ani

Ar fi de preferat transfer de tehnologie in loc de cresterea nr.de persoane angajate cu calificare incerta.Orasul este supraaglomerat, nu a tinut pasul cu dezvoltarea industriala.Imi doresc sa ramana (desi nu cred) intr-o pondere echilibrata , cu decizii mai intelepte de dezvoltare.
Raspunde

lacrimi si durere

Acum 6 ani

Dumnezeule mare din Ceruri, de unde ai scos afirmație din titlu, măi reportere ? Singurul citat cât de cât tangențial este al unei femei Iuliana Rusu care zice, conform citatului vostru - Acestea sunt regiunile din România care NU AR MAI FI atractive ....- deci, este un condițional optativ... Ce ură acerbă, ce sadism malefic, ce scârbă față de adevăr va face sa dați ca sigure niște elucubrații, ce câștgații din stirile false ?
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Ia auzi, tocmai cand se lauda dl. presedinte cu investitorii..
Raspunde

HR

Acum 6 ani

Intre presedinte si o HR, prefer sa cred pe primul. Ce face haserita e lobby pentru aducerea muncitorilor straini pe salarii mici, TOCMAI pentru ca ea, ca hr, e probabil depasita de miscarea pietei fortei de munca. Creativitate mai multa d-na! Analize mai pertinente! Solutii sunt...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fritz

Acum 6 ani

Cand productivitatea va fi ca in Vest , atunci vor fi si salarii ca in Vest . Majoritatea romanilor merg la munca in dorul lelii .
Raspunde

muncitorul

Acum 6 ani

ASta-i doar parerea ta, mai fritze! Pe platforma industriala vest, se munceste, nu gluma!
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

de cind cu cuplul bunica fodor junele rezvan nimic nu mai e atractiv in sibiu noroc cu oamenii de arta si cultura!
Raspunde

Ja klar

Acum 6 ani

Nu mai e rentabil... ca daca va cere omul 500 euro salar mai bine angajati 5 asiatici la schimb. Poate ca vremea lucrului mult pe bani putini a cam apus si la noi si ne dam seama ca am merita cu totii mai mult decat un credit bancar pe 30 de ani. Mi-as dori o tara plina de companii tinere romanesti ca avem potential cu duiumul dar nu stiu zau cati zeci de ani vor mai trebui sa treaca.
Raspunde

Ricardo Ceptura

Acum 6 ani

Știti ce nu mai este sustenabil pentru “marii producători”? Faptul că oamenii cu studii superioare, mai ales în domeniul ingineriei și în IT nu mai acceptă salarii de 1500 de lei pe lună de vreo 8 ani aproape. Nu am nimic cu multinaționalele, a nu se înțelege greșit, dar aceste firme nu veneau pentru competența sistemului educațional românesc, ci pentru forța de muncă platită cu 200 de euro/luna, față de 2000 cât e la ei în țară. Ușor, ușor, oamenii calificați au ajuns pe la 3500 de lei net minim, fără bonuri și prime, iar cei necalificați pe la 1900 și asta fără ore suplimentare. În ziua de azi, dacă vrei să lucrezi pe un salariu de până în 2000 de lei, te anganezi la hypermarket, iar dacă ești necalificat, însă cât de cât capabil, iei 2500 la call center. În 5 ani, ajungi la puțin peste 3000... mai iei o primă de 150 de euro/lună, nu-i ca acum 10 ani. Desigur, conform unor “formatori de opinie”, românul ar trebui să fie pe burtă la 12 ore pe zi pentru 1200 de lei (vedeți presa care se vrea economică). Aici nu e vorba de patriotismul meu, ci de simpla evoluție (mult prea lentă după mine) a acestei țări în raport cu Uniunea Europeană. Dacă în 15 ani (ipotetic), salariul minim ajunge la echivalentul de acum pentru 6-700 de euro, nici că mai deschide vreun investitor 5 fabrici pe an, în 3 județe ca până în 2013...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

suckadickfritz

Acum 6 ani

o sa ne forteze sa luam migranti islamisti semianalfabeti
Raspunde

Raluca

Acum 6 ani

E clar ca esta e planul globalistilor si celor de la noi care ii sustin.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Iuliana , “ ...nu ld convine da lucreze cu oameni din Teleormam dau Gorj “! Dacă făceai asemena afirmații in Germania aveai deja toată media pe cap ; apoi justiția . Aici nu a remarcat nimeni ! Halal Centenar !
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Daca in Germania aveai toti penalii din Teleorman si Olt in functii publice plus altii facand apologia saraciei sudiste in detrimentul materialitatii din vest ...nu mai aveai Germania ci politicieni ( sudisti) fugariti pe strazi Si dupa aia ii faceau statuie lui Bismark Noi o sa ajungem sa ii facem lui Pieleanu Teleormaneanul
Raspunde

...

Acum 6 ani

Si iata ca a venit si ziua asta, insa se pare ca eu eram optimist cand ziceam ca peste vreo 5-10 ani vor incepe sa nu mai fie asa interesati de noi. Mai dureaza ceva pana isi vor incepe sa isi mute si fabricile...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

siegfried

Acum 6 ani

Normal ca nu ne intereseaza sa aduceti muncitori din madagascar. Puneti mana si platiti oamenii aia care lucreaza la voi in tara domnilor "investitori"! Cu 75 de procente din salariul de sclav cu care ii platiti la voi in tara, ei s-ar intoarce acasa. Dar si pe nimic si cu cel mai mare pret la orice din ue pana si eu prefer sa staubdegeaba decat sa muncesc degeaba. Nu va convine, mutati-va facilitatile in congo!
Raspunde

manea

Acum 6 ani

Cand vor disparea multinationalele vai de turul vostru, vor scadea din nou salariile fiindca nu mai aveti unde lucra astia.......patriotii care vreti multi bani dar voi munciti ca un sfert de neamt. Curand guvernul bagabond va mari darile si taxele pentru IMM-uri care la randul lor vor fi distruse….nu miroase a criza ? Ca prea bine o duc romanii plangaciosi. Va dau 5 ani dupa care veti o tara de pensionari amarati cersetori la stat.
Raspunde

Hasibusi

Acum 6 ani

romanasul se crede foarte destept, ar vrea un salariu de director dar nu-si misca curul din pat, din cind in cand pe teren la o bere si atat.... Ca PDSisti cu carnet de partid cu leafa mare @siegfried, stai acasa, unde sa se mute stiu ei bine destul, daca nu o sa te intrebe pe tine ca tu le stii pe toate in somn, foamea te face hot ca furatul nu te costa nimic
Raspunde

Nicoleta din Dobarca

Acum 6 ani

Sibiul in cadere libera - bine ca m am orientat !
Raspunde

...

Acum 6 ani

Ca norocul, daca nu te orientai, era si mai rau pentru Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus