Duminică,
05.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-7°C

Primul titlul acordat de Sibiu lui Constantin Chiriac. “Îngăduiți-mi să vă vând visurile mele“

Primul titlul acordat de Sibiu lui Constantin Chiriac. “Îngăduiți-mi să vă vând visurile mele“

În chiar prima zi a celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac a primit titlul de Cetățean de onoare al județului Sibiu.

Consilieri județeni, deputați, reprezentanți ai reprezentanțelor diplomatice la București, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai culturii, precum și primari din Sibiu au umplut sala de ședințe a Consiliului Județean Sibiu la prânzul zilei de vineri. “Nu întâmplător am decis să acordă titlul de Cetățean de onoare al județului în prima zi a Festivalului“, a vorbit la începutul festivității Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Fără să facă economie de aprecieri, Daniela Cîmpean a vorbit despre impactul pe care Festivalul de teatru îl are asupra Sibiului și de faptul că de relațiile construite de Constantin Chiriac beneficiază fiecare sibian. “Sibiul a tras lozul câștigător atunci când tânărul absolvent Constantin Chiriac s-a decis să devină actor al Teatrului de stat de la Sibiu, deși toți cei apropiați îi spuneau să meargă mai aproape de locurile natale, la Iași“, a mai spus Daniela Cîmpean.

Laudatio a fost citit de către Constantin Oprean, fost rector al Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu și actual consilier județean. “Profesorul Constantin Chiriac este una dintre puținele personalități ale României care a fost primit de împăratul Japoniei“, a spus, printre altele, Constantin Oprean, care a amintit lista musafirilor monarhului nipon: Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Tăriceanu sunt cei care s-au întâlnit cu Akihito al Japoniei. “De obicei, aceste titluri se dau la finalul carierei unor personalități. Dar, în această situație, aș dori să îl parafrazez pe un profesor din Orlat, care a fost întrebat dacă mai poate activa, odată ieșit la pensie. «Cred că mai pot, că mai am minte la care nu am umblat», a răspuns. Constantin Chiriac mai are multă minte la care nu a umblat, astfel încât să mai poată produce pentru Sibiu și pentru România“, a mai spus Oprean.

chiriac (1)

După ce i-a fost acordată diploma de Cetățean de onoare al județului, Constantin Chiriac și-a început discursul cu câteva cuvinte dintr-un poem invocat de el și cu alte ocazii. “Dați-mi voie să vă vând visurile mele“, au fost primele cuvinte ale directorului Teatrului Național “Radu Stanca“ din Sibiu. Chiriac a remarcat că este prima recunoaștere pe care o primește oficial din partea autorităților locale. “Este primul semn care vine dinspre Sibiu pentru tot ceea ce am făcut alături de echipa mea de-a lungul timpului. Dacă astăzi primesc un premiu, îl primesc pentru toți cei care sunt alături de mine: echipa, familia, prietenii, colaboratorii“, a mai spus Chiriac, mulțumind pentru titlul ce i-a fost acordat. În cuvântarea sa a făcut referire și la faptul că, în viață, “trebuie să dăruiești“. “Cred că sunt singurul din cadrul Festivalului de teatru care nu apare pe niciun stat de plată“, a spus în acest sens Chiriac.

Constantin Chiriac s-a născut în 3 octombrie 1957 în localitatea Prisăcani din județul Iași și a studiat actoria la Universitatea națională de artă teatrală și cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, absolvită în 1980. În 1993 a devenit director al Casei de cultură a studenților din Sibiu, iar din 2001 a preluat conducerea Teatrului ”Radu Stanca”. A interpretat roluri în 18 filme și aproximativ 50 de spectacole de teatru. A primit din partea președintelui României și Ordinul național pentru Merit în grad de Cavaler.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

coniac-canoe

Acum 4 ani

Ăsta și-a vândut scump visurile și de plătit au plătit fraierii de contribuabili sibieni!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

brandy

Acum 4 ani

Mai iesi din casa si lasa latrina3! Fraierii de contribuabili sibieni sunt cei care fac cazari in draci sau vand tone de mancare sau vand o multime de mizilicuri in perioada FITS? Or fi cei ce au de profitat din plin, economic vorbind, de manifestare?
Raspunde

Gogo

Acum 4 ani

De fiecare data cand il vad pe ''asta'', parca vad un caz.... Nu pot sa zic de care ca nu publica TS ...
Raspunde

sibianul realist

Acum 4 ani

Dle Chiriac, nu ne mai tromboni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus