Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Normalitate în sat, exploatare în oraș: două din patru cazuri de abuz a copilului, confirmate în județul Sibiu

Normalitate în sat, exploatare în oraș: două din patru cazuri de abuz a copilului, confirmate în județul Sibiu

„Normalitatea” în satele din România înseamnă atunci când copiii sunt impuși să muncească în gospodării în loc să meargă la școală sau sunt exploatați în detrimentul dreptului la copilărie. În ziua când în lume este marcată Ziua mondială pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor, autoritățile din județul Sibiu au anunțat că de la începutul anului au primit patru sesizări cu privire la astfel de cazuri.

Pe 12 iunie, de Ziua mondială pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Sibiu a anunțat că autorităților le este greu să monitorizeze fenomenul exploatării prin muncă, chiar dacă acesta afectează un număr însemnat de copii. Explicația este una simplă: folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ţine de „normalitatea" mediului rural şi aproape nimeni nu o raportează ca abuz. Copiii exploataţi prin muncă nu merg la şcoală şi au foarte puţin timp la dispoziţie să se joace sau poate chiar deloc, iar mulţi dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie.

De la începutul anului 2018 și până în prezent, la DGASPC Sibiu au fost înregistrate patru sesizări de exploatare prin muncă a copiilor. Două dintre ele s-au confirmat, fiind vorba de impunerea tinerilor la lucrări în gospodării, a precizat pentru Turnul Sfatului purtătorul de cuvânt al instituției.

Pe parcursul anului 2017, la DGASPC au fost înregistrate 53 de sesizări, dintre care în 31 de cazuri s-a confirmat fenomenul de muncă forțată a copiilor.

La modul practic, în fiecare județ sunt constituite echipe multidisciplinare și interinstituționale cu misiunea de a identifica/referi/monitoriza cazurile de muncă a copilului. Din aceste echipe fac parte reprezentanți ai DGASPC, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Școlar Județean, Direcției de Sănătate Publică, organizațiilor neguvernamentale, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia.

Autoritățile au pus la dispoziția oamenilor și un număr de telefon, Telefonul Copiilor - pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor: 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până vineri în intervalul orar 07:30 – 16:00, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus