Marţi,
07.02.2023
Innorat
Acum
-13°C

FITS-ul se încheie. Pentru a 25-a dată și cu șase noi celebrități cu o stea la Sibiu

FITS-ul se încheie. Pentru a 25-a dată și cu șase noi celebrități cu o stea la Sibiu

Festivalul internațional de teatru de la Sibiu (FITS) se încheie duminică, 17 iunie, după zece zile condensate cu sute de evenimente și spectacole.

În preziua închiderii celei de-a 25-a ediții a FITS, sâmbătă seara, reprezentanții Festivalului au mai dezvelit șase stele pe Aleea Celebrităților. Mikhail Baryshnikov (catalogat cel mai amplu coregraf și dansator al momentului la nivel mondial -foto principală stânga) Isabelle Huppert (cunoscuta actriță franceză cu peste 120 de filme jucate), Peter Sellars (regizor de teatru american și profesor), Hideki Noda (actor și scenarist nipon), Ioan Holender (fost director al Operei din Viena, bariton) și Wajdi Mouawad (scriitor, actor și regizor extrem de activ în special în Franța și Canada) sunt personalitățile care au primit – în fața unei audiențe pigmentată cu reprezentanți diplomatici în țara noastră – câte o stea pe Aleea Celebrităților, amenajată în parcul Cetății. ”Seara de sărbătoare a însemnat și acordarea unor premii speciale, totul contribuind din plin la încheierea festivă a unei ediții care a stat sub semnul pasiunii – tema din acest an. Premiul «Iulian Vișa» care îi revine doamnei Alexandra Badea pentru vocea unică de artist a tinerei generații. Premiul «Virgil Flonda» îi revine Alexandrei Maria Lara pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării. Premiul pentru un parteneriat de excepție se acordă domnului George Banu (foto principală dreapta), la cea de -a 75-a aniversare a domniei sale. Premiul pentru o colaborare și un parteneriat de excepție revine Băncii Transilvania”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții FITS.

walk of fame - Sebastian Marcovici-3 walk of fame - Sebastian Marcovici-33

O seară ”gigantică”

Sibienii sau turiștii care și-au cumpărat, din timp, bilete, mai pot urmări în ultima seară de Festival, un festival de voce și orgă susținut în Biserica Franciscană (de la ora 20:00) sau spectacolul ”Familia” al actorilor de la Academia de dramaturgie din China (TNRS, ora 21:00). La Fabrica de cultură este programat ultra-vânatul Faust al actorilor sibieni regizați de Silviu Purcărete (de la ora 21:00), în paralel cu Micul Eyolf, spectacol norvegian. Distinsă cu o stea pe Aleea Celebrităților, actrița franceză Isabelle Huppert va citi din „Amantul” (Sala Thalia, de la ora 20:00). ”De la publicare, în 1984, romanul «Amantul» s-a vândut în mii de exemplare, fiind apreciat de public și câștigând un premiu Goncourt. „Amantul” e un roman fermecător, ce capturează experiența unei vieți întregi într-o formă simplă și emoționantă. În cazul lui Marguerite Duras, viața și scriitura se învârt una în jurul celeilalte, ambele bântuite de tinerețea autoarei, petrecută în Indochina. În «Amantul», avem senzația că scriitoarea, ajunsă la capătul vieții, răsfoiește un vechi album cu poze. Aproape că îi putem auzi vocea comentând fotografiile, amintindu-și un peisaj îndepărtat. Forme neclare se prefigurează, completând priveliștea. Printre ele se află și amantul, căruia niciodată nu i se spune pe nume”, relatează reprezentanții FITS.

fantastica-lume-a-gigantilor-1

Pentru cei care nu au mai apucat să cumpere bilete, spectacolele de stradă programate în centrul Sibiului includ concerte ale unor orchestre care vor defila pe str. Nicolae Bălcescu, dar și „Fantastica lume a giganților”. ”Este un spectacol ce impresionează atât prin dimensiuni, cât și prin tehnicile de sunet inovative. Această paradă este formată din personaje uriașe mitologice și futuristice, urmate de războinici în armură metalică. Acești uriași au un sistem de microfoane și receptoare ce creează o coloană sonoră inedită. Sunetele produse de aceste personaje gigant, la unison, aduc publicul într-un univers plin de fantezie, dragoni și creaturi din alte lumi. Efectele speciale, cum ar fi fumul și laserele, sunt alte elemente folosite în acest spectacol ce promite să uimească și să emoționeze publicul”, descriu cei de la FITS prestația spaniolilor de la Brotons Cabalgatas & Disfraces, programată să aibă loc de la 21:30 în Piața Mare. Tot acolo, pe scena amenajată va urca britanicul Youngr, în cadrul unui concert programat de la 22:15. Seara și FITS 2018, implicit, se vor încheia oficial înainte de miezul nopții: la 23:45 este programat un spectacol de artificii, în piața teatrului.

Sursa foto principală: FITS, Sebastian Marcovici

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marinel Receu

Acum 4 ani

A-r fii frumos sa fii fost si niste concerte pe placul nostru, cum ar fii Alex Velea s-au Inna, dar sibieni mandrii sant prea cultii an cap ca sa se m-ai coboare la asa ceva!
Raspunde

Coco

Acum 4 ani

Marinele, din pacate FITS-ul nu-i pentru tine!
Raspunde

andras

Acum 4 ani

@marinel Tocmai din cauza asta nu au introdus în program astfel de concerte, că sa se asigure că nu se adună oameni care dețin o gramatică ca a ta. Intre semianalfabetism și oameni cultivați e o prăpastie mare.
Raspunde

Ol.Mol

Acum 4 ani

PTR.Marinel. Ar fi ..in nici u caz: A-r fii ...
Raspunde

bzz

Acum 4 ani

@Marinel Receu Daca inveti sa scri corect jur ca o sa il aducem pe "Valea" pt tine.
Raspunde

Relucu Hampu

Acum 4 ani

Ar merita si actrita Alina Plugaru o astfel de stea la Sibiu, la cati sibieni a facut fericiti online!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus