Miercuri,
09.10.2024
Innorat
Acum
16°C

În Ambulatoriul Pediatriei, copiii sunt investigați ca la înființarea Spitalului. Modernizarea costă zece milioane

În Ambulatoriul Pediatriei, copiii sunt investigați ca la înființarea Spitalului. Modernizarea costă zece milioane

Copiii care au nevoie de sprijinul medicilor sunt diagnosticați în Ambulatoriul situat în parcul Astra cu echipamente care – în unele cazuri - au aceeași vechime cu cea a Spitalului de pediatrie, respectiv 18 ani. Autoritățile locale speră să schimbe această situație cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile. Cu ajutorul cărora să fie înființate și noi cabinete de specialitate, dar – mai ales – un laborator propriu Ambulatoriului, pentru a evita reprogramările copiilor pentru o zi ulterioară celei în care sunt consultați.

Spitalul clinic de pediatrie din Sibiu a fost înființat în 1999, când s-a desprins din structura Spitalului clinic județean, devenind o structură de sine stătătoare. Numărul de consultații anuale în ambulatoriul spitalului a fluctuat în ultimii trei ani între 26.000 și 29.000, consultațiile fiind împărțite între cabinetele de pediatrie, chirurgie, ORL, oftalmologie, dermatologie și ortopedie. “Ambulatoriile beneficiază de echipamente uzate moral și fizic. Ambulatoriul nu a mai fost dotat semnificativ cu echipamente performante, noi, în conformitate cu necesitățile în domeniu de peste 18 ani, motiv pentru care se impune o redotare a acestuia în vederea creșterii performanțelor medicale și asigurării unor servicii medicale de înaltă calitate“, se arată într-un Studiu de oportunitate al Spitalului de Pediatrie Sibiu, redactat în vederea accesării de fonduri europene.

A doua cel mai des întâlnită boală cronică nu are un cabinet dedicat

Raportul mai sus citat a fost elaborat în vederea depunerii unei cereri de finanțare nerambursabilă. Finanțarea ar urma să fie accesată de către municipiul Sibiu, din fonduri europene nerambursabile, alocate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Din acești bani ar urma să fie înființate și două noi cabinete în ambulatoriu – în domeniile endocrinologie și alergologie -, precum și un nou laborator destinat exclusiv ambulatoriului, alături de o sală de tratamente.

Necesitatea unui cabinet de endocrinologie este justificată prin faptul că obezitatea este cea de-a doua boală cronică “cel mai des dispensarizate“ în cabinetele medicale școlare. În ceea ce privește cabinetul de alergologie, acesta este necesar având în vedere că în ultimii doi ani a crescut cu 20% numărul pacienților cu diagnostic alergic.

Importanța unui laborator dedicat

Totodată, este absolut necesar și un laborator care să deservească ambulatoriul. “În prezent, pacienții trebuie să fie programați într-o altă zi față de cea a consultației și să se deplaseze într-o altă locație, respectiv pe str. Pompeiu Onofreiu, pentru efectuarea investigațiilor paraclinice. Acest lucru conduce la întârzierea stabilirii unui diagnostic și la imposibilitatea acordării unui tratament precis. În absența unor servicii medicale integrate și necesității stabilirii unui diagnostic rapid, se recurge la internarea de zi a pacienților în vederea efectuării investigațiilor necesare stabilirii unui diagnostic. În anul 2017, numărul internărilor de zi a crescut cu 37%, comparativ cu situația înregistrată în 2016.

Lipsa unui laborator alocat ambulatoriului își pune amprenta și pe modul în care sunt tratate cel mai des întâlnite afecțiuni – infecțiile respiratorii (în 2017, 14,4% din totalul consultațiilor din ambulatoriu au fost realizate pe pacienți cu infecții respiratorii). “Realizarea unor investigații în cabinetul de pediatrie care să permită diagnosticarea precisă va reduce numărul internărilor în spital, instituirea tratamentului cu antibiotic doar în cazurile confirmate, având în vedere existența laboratorului care va deservi ambulatoriul“, se arată în raportul Spitalului, în justificarea supra-specializării cabinetului de pediatrie în domeniile pneumologie și gastroenterologie. Această a doua “supra-specializare“ se impune din cauza virozelor digestive descoperite în număr mare în rândul copiilor. “În acest moment, Spitalul clinic de pediatrie nu deține aparatură performantă în ambulatoriu, pentru a stabili un diagnostic clar și rapid în cazurile de intoleranță alimentară, la lactoză, malabsorbție sau a infecției cu Helicobacter Pylori în afecțiunile gastro-duodenale la copil“, mai arată reprezentanții spitalului sibian.

Aproape 200 de echipamente necesare. Plus mobilier

Un ambulatoriul pediatric dotat conform cerințelor actuale ar duce la reducerea numărului de internări, arată medicii care au redactat raportul citat. “Având în vedere faptul că ambulatoriul Spitalului clinic de pediatrie răspunde nevoilor unei populații în creștere, sunt necesare realizarea unor anumite investiții care să crească capacitatea de soluționare a cazurilor într-un timp optim și să ofere posibilitatea integrării diverselor tipuri de afecțiuni cu aparatură modernă. Realizarea unui ambulatoriu integrat cu echipamente performante va îmbunătăți accesibilitatea pacienților la investigații diverse și va reduce totodată necesitatea spitalizării de zi sau continue“, se arată în raportul citat.

Printre echipamentele propuse a fi achiziționate se numără un spirometru portabil cu trei module, necesar în domeniul pneumologiei. Ultimul spirometru achiziționat pentru Pediatrie este din 2006 și și-a depășit cu doi ani termenul de funcționare, fiind parțial defect. Tot pentru pneumologie mai sunt propuse achiziționarea unor module pentru pulsoximetrie, pentru măsurarea rezistenței la flux, pentru măsurarea oxidului nitric, dar și un ECG mobil cu soft de interpretare, a unei benzi de alergare, precum și alte dotări auxiliare (lămpi, cântare, monitoare). Astfel de echipamente specifice sunt enumerate, mai apoi, ca necesar pentru toate cabinetele de specialitate din Ambulatoriu, precum și pentru cabinetele propuse a fi înființate. În total, lista echipamentelor necesare include aproape 200 de poziții.

În afara echipamentelor specifice, proiectul celor de la Pediatrie prevede și achiziția de mobilier nou (de la paturi, la ceasuri de perete sau scaune). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de dotări din zona IT (15 calculatoare, opt imprimante, soft, sistem de management al fluxului de pasageri, sistem de afișaj digital).

Zece milioane de lei

Valoarea totală a dotărilor necesare Ambulatoriului Spitalului clinic de pediatrie este aproximată la 10,2 milioane de lei, cu tot cu TVA. Dotările urmează a fi amplasate în Ambulatoriul de pe strada George Barițiu după ce, în prealabil, autoritățile locale vor reabilita clădirea. Reprezentanții Spitalului arată că vor putea acoperi cu personal medical atât cabinetele existente, cât și cele propuse spre a fi înființate. Iar noile dotări propuse pentru ambulatoriu ar genera cheltuieli suplimentare de doar 9.000 de lei pe lună.

Spitalul clinic de Pediatrie Sibiu funcționează în subordinea administrației municipiului Sibiu. În ședința de joi a Consiliului local, Studiul de oportunitate privind dotarea Ambulatoriului urmează a fi supus votului aleșilor locali. Ulterior, reprezentanții administrației vor demara și celelalte proceduri pentru redactarea și depunerea cererii de finanțare din fonduri nerambursabile. Abia după verificarea acesteia și după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, vor putea fi demarate procedurile care să ducă la achiziția efectivă a echipamentelor necesare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fudulie si ev mediu marca Sibiu

Acum 6 ani

Bine ca administratia din Sibiu plateste vreo cateva sute de mii de lei noi pentru intalnirea tinerilor ortodocsi de anul asta si milioane pentru scalambaieli, circ ieftin, mancaruri stradale, in loc ca aceste manifestari sa plateasca orasul pentru ca murdaresc centrul istoric! Degeaba, Sibiu egal Teleorman! Spital pentru copii ca-n evul mediu, acolo unde traieste marea primarita din fasz!
Raspunde

sibian dezamagit

Acum 6 ani

Spitalul de pediatrie are un centru de cercetare nou, dotat cu aparatura de nivel european in care doar praful se misca de pe un aparat pe altul. Conducerea spitalului , exceptionala in submediocritatea ei vrea insa un spital nou cu speranta ca va scapa astfel cat mai mult timp de responsabilitatea muncii ! Aici s-a ajuns atunci cand schimbam oamenii pe criterii de alta natura decat cea profesionala !
Raspunde

Gogo

Acum 6 ani

Fudulie si ev mediu marca Sibiu - in realitate Fudulie & Prostie Asistata la tine. Statul tau de #@%& pesedist ar trebui sa se ocupe de astfel de investitii, dar prefera sa pasaze primariilor sau se ajunge ca in cazul de fata, la fonduri europene. Nu m-ar mira sa se laude mafiotii tai rosii de la Mockba ca ei au facut astfel de modernizari.... ba asistatu' famigliei !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rapunzel Răducanoiu

Acum 6 ani

A indrazni sa comentezi despre tampitii Sibiului inseamna ca esti pesedist si obligatoriu asistat social din banii rezistentilor locali (toti cei 4). Doamna Gogo, va informez ca cei 1200 lei pe luna ai dumneavoastra nu ma pot intretine nici 2 zile! Sunteti exact ca in numele celui de sus. Un exemplu elocvent de creier lin, neted si putred. Numai bine!
Raspunde

unu

Acum 6 ani

Exact, ce rost mai are cladirea de pe straad Pompei Onofrei ? Nu strica e explicatie, detaliati domnule redactor.
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Bani pt parade si tot felul de aberații ca ski nautic pe lacul lui binder are primăria dar pt un spital de Pediatrie nu se vede ca uni din conducătorii Sibiului nu au copii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus