Marţi,
22.06.2021
Partial Noros
Acum
28°C

Concesionați tot, dragi consilieri județeni!

Concesionați tot, dragi consilieri județeni!

Şi gratis dacă se poate! Aeroportul Internațional Sibiu nu are nevoie de dezvoltare!

Un proiect de hotărâre a fost supus votului ieri, la inițiativa preşedintelui Consiliului Județean Sibiu( CJS), consilierilor județeni. Este vorba de terenul din proximitatea Aeroportului Internațional Sibiu. Singurul, de altfel, care poate genera dezvoltare de infrastructură Aeroportului Internațional Sibiu. M-a consternat inițial modul cum a fost trimis în presă acest proiect, respectiv solicitarea oamenilor de afaceri de a avea un centru de afaceri, centru expozițional, urmare a unei cereri de concesiune depusă de Camera de Comerț, Industrie şi Agricultură Sibiu( CCIAS), Consiliului Județean Sibiu. Personal sunt curios câți membri are CCIAS si cine sunt aceştia. Cred că e greşit spus că CCIAS reprezintă mediul de afaceri sibian, ca şi cum este vocea celor peste 5000 firme active din județ şi in numele lor, ştiind că aceste firme doresc acest centru, au solicitat concesiunea. Nu am văzut publicat vreun raport al CCIAS cu privire la numărul membrilor, insa se vorbeşte de 50-60 membri la nivelul Camerei. Sunt mulți, sunt puțini pentru o Camera de Comerț, analizați dumneavoastră!

Nu aş avea nimic împotriva acestei inițiative, lăudabilă de altfel, dar nu in acest context. Respectiv dacă nu ar fi vorba despre acest teren care poate fi cel mai bine valorificat de către aeroport! Ar trebui identificată altă locație, fără impact pe comunitate şi făcută concesiunea.

Ne lăudăm şi ne pozăm, vorbind de reuşitele aeroportului, deşi nu avem niciun merit, aici mă refer la conducerea actuală a Consiliului Județean.

Rețin din şedințele fostului consiliu de administrație al aeroportului că am inițiat un demers, în sens de valorificare al terenului, însă a fost 'îngropat' de CJ Sibiu. Se pare ca au avut alte planuri cu acest teren şi nu am înțeles noi.

Ne dorim dezvoltarea de noi destinații, de noi rute, ne dorim trafic şi mulți pasageri deserviți, ne dorim calitate în servicii, ne dorim să devină un aeroport rentabil din punct de vedere economic, însă tocmai cei ce o cer se opun dezvoltării. Acel teren ar putea foarte bine găzdui parcări pentru pasagerii şi angajații aeroportului, ar putea fi consolidat or reconstruit hangarul pentru a fi folosit activităților de cargo ori transformat în spații închiriabile care să deservească activităților partenerilor aeroportului, toate acestea ar genera venituri suplimentare aeroportului dar si un grad crescut de satisfacție în rândul clienților şi desigur al angajaților aeroportului. Cunoscând viziunea celor din conducerea actuala a CJS, incurajata si consiliată de cei ce au fost parte a comisiei de selecție a Consiliului de Administratie al Aeroportului International Sibiu, unii chiar semnatari ai expunerii de motive ce stau la baza proiectului de hotărâre, angajații aeroportului vor ajunge în curând să fie obligați să nu îşi mai parcheze maşinile în parcarea aeroportului. În lipsa unei alternative, undeva trebuie să-şi parcheze şi ei masinile, această acțiune nu poate genera decât frustrare, atât in rândul pasagerilor, aceştia accesând tot mai greu serviciul de parcare, urmare a aglomerării, cât şi în rândul angajaților aeroportului care nu vor mai avea unde să parcheze.

Ceea ce mă intrigă cel mai mult este cârdăşia votului, mai exact în unanimitate. Fie cei mai mulți dintre consilieri nu au înțeles consecința votului lor, respectiv un mare neajuns cauzat aeroportului, sper măcar să fie acest lucru, fie au dat curs unui troc politic, propunerea de proiect fiind venită direct de la înălțimea funcției inițiatoarei. Mi s-a relatat, bănuiesc că este şi adevărat, dar e mult mai grav in acest caz, că materialul cu privire la această propunere de hotărâre nu a făcut obiectul dezbaterii în comisia de specialitate a Consiliului Județean Sibiu. Se pare ca a fost inițiată pe repede înainte şi pusă direct pe ordinea de zi a sedinței lunare. Aşa cum mi se pare strigător la cer sa nu fi fost consultați cei din Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu. Nu a avut loc nicio interpelare, nicio adresă, nicio formalitate, nimic, deşi este vorba de un teren aflat în administrarea aeroportului, proprietar fiind intr-adevar Consiliul Județean Sibiu.

Se motivează că terenul şi clădirea nu generau venituri pentru Aeroportul Internațional Sibiu însă au uitat să menționeze, cred ca nu rețin greşit din perioada în care făceam parte din Consiliul de Administrație al AIS, ca aceste imobile deşi erau în administrarea aeroportului, beneficiar al uzufructului era tocmai Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Sibiu, în baza unui protocol încheiat cu mult timp înainte. Dacă memoria nu mă ajută şi e greşit ce spun, îi rog să mă contrazică şi îmi voi cere public scuze. Contractele de închiriere nu erau semnate de aeroport, cel mai probabil de acest ONG - CCIAS. Aeroportului nu-i revenea nimic, cel mult niste costuri aşa cum bine se menționează în expunerea de motive. Respectivul protocol, garant al drepturilor şi obligațiilor contractuale, semnat intre CJS, CCIAS şi Aeroportul Internațional Sibiu fiind baza legală prin care aceste acțiuni aveau loc, datează de ceva timp, înainte de septembrie 2013. Nu se spune că aceste contracte de închiriere nu au fost prelungite de către ONG, nu pentru că nu şi-ar fi dorit chiriaşii respectivi, cel puțin aşa mi-a mărturisit un chiriaş, ci pentru că de ceva timp probabil se doreşte pregătirea terenului, respectiv evitarea vreunui conflict şi inițierea unui astfel de proiect. Acum, respectivul ONG împreuna cu inițiatoarea proiectului au văzut această oportunitate greu de refuzat - un centru expozițional pentru firme, un hub IT etc.

Iata cum sună proiectul de hotarare inițiat de preşedintele CJ Sibiu ( http://www.cjsibiu.ro/…/ordinea-de-zi-a-sedintei-ordinare-…/ ) punctul 16 pe ordinea de zi, votat de toți consilierii județeni, fiind de interes public.

Interesul public însă eu il văd cand prin acțiunile tale te adresezi masei de oameni care ar putea beneficia de acel teren pentru parcare, interesul public il văd când concesiunea acelui teren şi a construcției ar genera venituri comunității locale, județene, fiind în domeniul public, si nu unui grup restrâns, respectiv unui ONG, fie el şi de utilitate publica.

A nu se ințelege ca demersul inițiatorului ori al ONG-ului este ilegal, ceea ce vreau sa subliniez este ca acest demers blochează orice şansă reală de dezvoltare a aeroportului si NU generează venituri comunității locale, concesiunea făcându-se gratuit, exploatarea revenindu-i ONG-ului.

Reamintesc, vorbim de singura zonă în care aeroportul poate să se dezvolte, solicitarea unui punct de vedere conducerii aeroportului era de bun simț.

Dar la ce folos? Nu are nevoie aeroportul nostru de o astfel de dezvoltare! Mai bine satisfacem o ambiție ori un interes de grup sau, mai rău, dam curs unei inițiative prost gândite! Din rezultatul votului în şedința de joi, 28.06 a.c., respectiv favorabil, în unanimitate, aleşii noștri județeni par a spune: "Vreți încă o parcare pentru că cea existentă este deja neîncăpătoare? Nu se poate! Veniți pe jos la aeroport, ce atât confort! Vă oferim la schimb însă un centru expozițional sau un spațiu pentru întalniri de afaceri! Primiți ce va dăm noi, nu ce ați avea voi nevoie!".

Campania pe care am inițiat-o prin Centrul INFOBiz "Consumă Local. Asigură Local" este o campanie care vizează comunitatea locală, a județului Sibiu, fiindu-i prezentate motivele pentru care merită să susții LOCAL, menționând chiar şi instituțiile statului. Cu regret insă, ceea ce au decis consilierii județeni, cu referire la acest teren, în şedința Consiliului Județean Sibiu, nu reprezintă interesele comunității locale ci mai degrabă a unui grup restrâns de interese. Desigur totul in litera legii dar în detrimentul comunității sibiene.

Comentarii

6 comentarii

Zoro

Acum 2 ani

Pentru ca memoria imi joaca feste, va rog sa imi mai amintiti o data cine este presedintele CJ Sibiu si ce culoare politica are majoritatea in CJ. Vai de capul acestor nenorocite si nenorociti.... pana la urma vor infunda puscaria, asa cu merita, pentru aceasta hotie!!!!
Raspunde

neuronul nepereche

Acum 2 ani

culoarea este exact aceea pe care o avea si Faraon in 2015 ( dati cautare pe google si gasiti articole din care rezulta cu ce partid juca domnul nemultumit)
Raspunde

Stefan

Acum 2 ani

Rusine CJ Sibiu, rusine Daniele Campean. PNL-ul sunt la fel ca PSD-ul, poate chiar mai rai. Nu degeaba oamenii au renuntat sa mai protesteze in strada...
Raspunde

ptr libertatea netului, hai Romania

Acum 2 ani

pe vremea cand nu era net, loc si mijloace de exprimare pentru oricine a fost, ca niciodata, o Agentie de dezvoltare, parca. In timp ce la Sibiu aceasta a fost limitata, ca realizari si existenta in timp, ca si imaginatia si IQ-ul celor ce o patronau, cea brasoveana rezista. Si aceasta agentie era patronata de elefantul in discutie, atotpermanentul domn ..escu. Si aceasta agentie avea in patrimoniu un teren. Sa fi fost acelasi cu cel pe care se construieste mall-ul de pe Fabricii, oare ??? Fara sa ne intrebam, sau de ce sa nu ne intrebam, cum a dobandit agentia acest teren, si daca da, de ce n-au construit acolo un incubator, expozitie si alte minuni ale viitorului sibian?????
Raspunde

zzz

Acum 2 ani

Scapati de Iordanescu! acest individ inodor, incolor si insipid dar extreeeeem de vanitos isi face de lucru in absolut toate subiectele si temele. manat de o foame de expunere gretoasa, el se pricepe la orice; de la aeroporturi, la spatii expozitionale, la energie, la proiecte de capitala gastronomica, la strategie turistica. o nulitate perfida care pune bete in roate oricarei initiava al carei conducator nu este el. toti oamenii cu proiecte, potential si putere de munca sub dati la o parte pt ca acest ciocoflender sa isi expuna "cunostiintele" sa se plaseze in fruntea proiectelor si, in cele din urma, sa le ingroape din lipsa de orice competenta. presedinta CJ, bine intentionata dar fara resurse iesite din comun, apleaca urechea la acest gargamel care nu suporta ca un fir de ata sa se miste fara acordul si inaltul lui patronaj. aceasta ultima isprava, venind pe filieara CCIAS, ridica intrebarea asupra adevaratei forte care sta in spatele demersului, eventual vedeti cine e presedinte acolo...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus