Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
13°C

Atelier interactiv de cosit tradițional, la Muzeul ASTRA

Atelier interactiv de cosit tradițional, la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează un atelier interactiv de cosit tradițional. Vizitatorii interesați pot afla mâine  cum se folosește coasa strămoșească, dar și detalii despre tradițiile pe care le impune acest fenomen, cel al cositului.

Inițiativa face parte din Programul Grădină și Peisaj în Muzeul ASTRA. Atelierul interactiv va avea loc în fața gospodăriei de păstor transhumant din Poiana Sibiului, monument expus în Muzeul în aer liber, iar startul se va da la ora 7:00.

,,În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute  - piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă. Vizitatorii muzeului și comunitatea sibiană vor fi martorii unor practici din vechime, atunci când pornitul la fâneață mobiliza întreaga familie, mai ales pe tați și pe feciori”, a declarat Lucian Robu, muzeograf Muzeul ASTRA.
atelier de cosit

Vor fi puse la dispoziția publicului coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii noștri și să descopere munca la pregătitul fânului. În pauza de bătut coasa la hotar, cosașii, fie ei de ocazie sau nu, vor participa la o masă ca la câmp, cu merinde proaspete - slană, brânză, ceapă și roșii de grădină.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus