Sâmbătă,
24.09.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului: cu Spitalul, investițiile necesare ajung la 40 de milioane de lei

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului: cu Spitalul, investițiile necesare ajung la 40 de milioane de lei

Spitalul Clinic Județean și-a pregătit o listă de achiziții pentru modernizarea aparaturii din dotare, în vederea pregătirilor pentru cel mai mare eveniment din istoria Sibiului: Summit-ul Consiliului European, programat pe 9 mai 2019. Modernizările vizează în special secțiile care deservesc cazurile de urgență. Alături de proiectele pregătite de Aeroport și Primărie, sumele de care are nevoie Sibiul de la București depășesc 40 de milioane de lei.

36 de delegații oficiale, 26 de șefi de stat sau de guvern, 400 de invitați de rang înalt și aproape 1.000 de jurnaliști din întreaga lume sunt doar câteva din datele evenimentului pe care Sibiul îl va găzdui în primăvara anului viitor. Eveniment pentru care Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu se pregătește să asigure ”servicii medicale de înaltă calitate”. ”SCJU Sibiu a solicitat Ministerului Sănătății alocarea de fonduri pentru modernizare a aparaturii din dotare, în special pentru secțiile care deservesc cazurile de urgenta, precum: UPU, ATI, chirurgie, blocuri operatorii, laborator de analize, radiologie si imagistica medicala, ortopedie traumatologie, gastroenterologie, cardiologie, neurologie, ginecologie”, se arată într-un răspuns al reprezentanților celei mai mari instituții medicale din județ.

Crește numărul de adrese ”în atenția Guvernului”

Răspunsul semnat de managerul Spitalului, Cornel Benchea (foto), nu include și estimarea referitoare la sumele necesare pentru a face achizițiile mai sus amintite. Această estimare o face, însă, Consiliul Județean Sibiu, instituția în subordinea căreia funcționează Spitalul și prin intermediul căreia a fost solicitată susținere financiară din partea Guvernului României. De amintit faptul că – tot prin intermediul Consiliului Județean Sibiu – autorităților centrale le-a mai fost solicitat un sprijin financiar de peste 10 milioane de lei pentru investițiile necesare pregătirii Aeroportului sibian pentru Summit. ”Costul total estimat pentru aceste dotări (necesare Spitalului – n.r.) este de 13.744.270 de lei. Având în vedere că bugetul județului nu poate suporta aceste dotări suplimentare ce corespund unei activități mult intensificate peste activitatea curentă pe care o susțin în mod normal cele două instituții, Consiliul Județean Sibiu și cele două instituții solicită sprijinul guvernului. SCJU a înaintat deja 3 adrese către Ministerul Sănătății (prima în decembrie 2017) în acest sens. Consiliul Județean Sibiu a transmis solicitările centralizate de la Aeroportul Internațional Sibiu și Spitalul Județean în atenția primului ministru Viorica Dăncilă, precum și în atenția Ministerului Afacerilor Externe care coordonează efortul organizatoric”, arată reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, în răspunsul solicitat de Turnul Sfatului.

Celor aproximativ 24 de milioane de lei solicitate de județ pentru dotările suplimentare ale Aeroportului și Spitalului se adaugă celor 16 milioane de lei, solicitate de Primăria Sibiu, pentru implementarea unui amplu sistem de supraveghere video în oraș.

Proiectele cu bani locali au fost demarate

În afara marilor proiecte pentru care a fost solicitat sprijin guvernamental, Consiliul Județean Sibiu anunță susținerea altor trei investiții, toate în zona Aeroportului sibian: reorganizarea terminalului, creșterea capacității de intervenție în caz de incendiu și reorganizarea parcării Aeroportului internațional Sibiu.

Reorganizarea terminalului generează costuri de aproximativ jumătate de milion de lei: 42.000 de lei pentru pregătirea documentației, 14.250 de lei pentru relocarea și instalarea echipamentelor de securitate și alte 432.000 de lei pentru plata lucrărilor efective de reorganizare a fluxurilor de pasageri în noul terminal. Sumele amintite nu includ TVA. ”Obiectivul specific al proiectului constă în optimizarea fluxurilor de procesare a pasagerilor în vederea reducerii timpului de așteptare al acestora”, descriu, pe scurt, reprezentanții CJ obiectivele reorganizării fluxului de pasageri (Turnul Sfatului a scris, mai detaliat, despre această reorganizare a fluxului aici).

Înființarea unei unități de stingere a incendiilor – un al doilea proiect anunțat de CJ Sibiu ca fiind demarat - vizează ”creșterea capacității și reducerea timpului de intervenție în cazul situațiilor de urgență pe Aeroportul Internațional Sibiu. Totodată prin acest proiect se dorește extinderea serviciilor aeroportuare prin amenajarea unui spațiu în vederea aterizării elicopterelor SMURD, eliminarea interferențelor zborurilor SMURD cu cele comerciale, posibilitatea efectuării de instruiri comune, asigurarea nivelului înalt de protecție specific și de intervenție pe durata desfășurării Summit-ului la Sibiu a Uniunii Europene, posibilitatea asigurării operării în siguranță din punct de vedere al capacității de salvare și stingere a incendiilor, în cazul aeronavelor de categorie superioară celei de referință a aeroportului Sibiu”, mai informează reprezentanții CJ Sibiu. În afară de elaborarea documentelor interne, CJ Sibiu anunță și alocarea a 60.000 de lei, fără TVA, pentru întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție în vederea realizării acestei unități de stingere a incendiilor.

În fine, alți aproape 180.000 de lei, fără TVA, au fost alocați pentru reamenajarea parcării Aeroportului și reabilitarea drumurilor de acces. ”Proiectul urmărește creșterea capacității parcării astfel încât aceasta să poată acomoda mai multe vehicule. Reabilitarea drumurilor de acces are ca scop reconfigurarea corespunzătoare a carosabilului în concordanță cu volumul de trafic și specificul acestuia”, anunță reprezentanții CJ Sibiu.

Citește și Cel mai mare eveniment din istoria orașului. Imaginea Sibiului depinde de premierul Viorica Dăncilă

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului (II). Și Primăria cere trei milioane de euro Guvernului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mihai

Acum 4 ani

Bla. Bla, bla, bla, blaaa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus