Miercuri,
09.10.2024
Innorat
Acum
21°C

De ce elevii din Sibiu abandonează școala. Bursierii cu absențe nemotivate pierd banii oferiți de stat

De ce elevii din Sibiu abandonează școala. Bursierii cu absențe nemotivate pierd banii oferiți de stat

Anul școlar 2017-2018 s-a încheiat, iar autoritățile au făcut bilanțul în ceea ce privește fenomenul absenteismului și abandonului școlar. Astfel, în județul Sibiu șapte școli de nivel primar și șase de nivel liceal au avut cei mai mulți elevi care au ales să se țină mai departe de studii.

Inspectoratul Școlar Județean SIbiu transmite că în acest an fenomenul de absenteism s-a manifestat în aproximativ aceiaşi parametri ca şi în anii şcolari precedenţi.

„Cu toate că gradul de participare la educaţie a înregistrat procente mai ridicate faţă de anul şcolar precedent, şi decât media pe ţară, la majoritatea nivelurilor de şcolaritate fenomenul absenteismului rămâne o problemă nerezolvată pentru multe dintre unităţile şcolare, atât în mediul urban, cât şi în cel rural”.
Astfel, cele mai multe absențe în învățământul primar și gimnazial au fost înregistrate de elevii din șapte școli. Este vorba de Școala Gimnazială nr. 10 Sibiu, Școala Gimnazială nr. 4 Mediaș, Școala Gimnazială Nr. 5 Mediaș, Școala Gimnazială Nocrich, Școala Gimnazială Bazna, Școala Gimnazială Blăjel și Școala Gimnazială Jina. În ceea ce privește liceenii, cie mai mulți dintre ei au acumulat absențe la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ”Terezianum” Sibiu, Colegiul Tehnic ”Independența” Sibiu, Liceul Tehnologic ”H. Coandă” Sibiu, Liceul Tehnologic ”Automecanica” Mediaș, Colegiul Tehnic ”Mediensis” Mediaș și Liceul „T. Cipariu” Dumbrăveni.

Bursierii fără burse

De asemenea, din cauza absențelor nemotivate, elevii și-au pierdut și „banii de liceu”, burse acordate în România de 12 ani în cadrul unui program național de protecție socială. Astfel, cei cu peste 10 absențe nemotivate au pierdut acest ajutor în următoarea lună. În anul 2017 de „bani de liceu” au beneficiat 149 de elevi. Precizăm că elevii din învățământul profesional beneficiază de o bursă în valoare de 200 lei/lună.

Inspectoratul Județean Școlar Sibiu subliniază că proporţiile acestui fenomen sunt reflectate în sancţiunile aplicate pentru absenţele nemotivate, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar și Statutul elevului. Astfel, 428 de elevi au avut nota scăzută la purtare sub 7. Peste 120 de elevi au fost exmatriculați.

Abandonul: de ce elevii renunță la studii

Și în ceea ce privește abandonul școlar, cifrele înregistrate în anul şcolar 2017-2018au fost la aproximativ acelaşi nivel ca şi în anii şcolari precedenţi - la aproximativ 0,60 % (278 elevi - până la data de 5 iulie 2018). Aceste date sunt aproximative, deoarece la licee tehnologice, respectiv scoala profesională, anul școlar se încheie în 20 iulie.

Dintre aceștia aproximativ 120 de elevi sunt în mediul urban și restul în mediul rural. În anul scolar 2016-2017 au abandonat școala 291 elevi, în 2015-2016 au abandonat școala 297 elevi, 305 elevi au abandonat în anul scolar 2014-2015 și 428 elevi în anul scolar 2013-2014, în medie/an procentul fiind de aproximativ 0,60-0,70%.

Totodată, în acest an au fost reintegrați în școli un număr de 74 elevi care se aflau în abandon în anul școlar anterior.

Fenomenul de abandon școlar la învățământul primar și gimnazial este prezent mai ales în unităţile şcolare din mediul rural - situația aceasta este tipică pentru întreaga țară, nu doar pentru județul Sibiu. Chiar și cei care renunță la studiile liceale – învățământ obligatoriu - provin cu precădere din mediul rural.

„Putem concluziona că în județul Sibiu motivele abandonului școlar sunt: situația materială precară a familiilor din mediul rural, plecarea elevilor în străinătate, elevi cu C.E.S. (cerințe educative speciale) care nu pot face față sistemului educațional, eleve căsătorite (în localitățile cu comunitate majoritară romă)” - conform IȘJ Sibiu.
Cele mai multe cazuri de abandon sunt înregistrate în rândul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 10 Sibiu, Colegiul Tehnic ”Independența” Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ”Terezianum” Sibiu, Liceul Tehnologic Iacobeni, Liceul Tehnologic ”Stănescu Valerian” Tîrnava, Școala Gimnazială Blăjel, Școala Gimnazială Jina, Școala Gimnazială ”I. Ban Dascălu” Poiana Sibiului, Școala Gimnazială Nocrich și Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr 1 Sibiu.

Privită în ansamblu, situația din județul Sibiu nu pare dezastruoasă. Însă situația analizată separat, peinstituții este îngrijorătoare. Într-un articol anterior IȘJ Sibiu a confirmat că o serie de instituții școlare din județ prezintă o situație îngrijorătoare la capitolul absenteismului elevilor de la lecții. În unele cazuri se înregistrează peste 1.000 de absențe nemotivate. Mai multe despre acest lucru, dar și măsurile pe care le întreprind unii directori de școli, puteți citi în articolul „Absenteismul la Sibiu. De la ”copiii care vin la școală cu BMW-ul lui tata” până la navetiștii cu trenul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus