Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

FOTO Din Alba-Iulia spre Chișinău: Marșul Centenarului a ajuns în Sibiu. „Prutul este inutil”

FOTO Din Alba-Iulia spre Chișinău: Marșul Centenarului a ajuns în Sibiu. „Prutul este inutil”

Zeci de tineri care au pornit pe jos de la Alba-Iulia spre Chișinău într-un „Marș al Centenarului” au ajuns astăzi în Sibiu. Aceștia au mers în primul rând pe la Mitropolie, unde au primit binecuvântarea preorului Constantin Necula, s-au oprit în Piața Mare, iar mâine dimineața vor porni spre Râmncu Vâlcea.

basarabeni unire (19)

basarabeni unire (20)

„Nu există unitate de o clipă, ci unitate permanentă - voi asta spuneți, de fapt. Există un punct de pornire și un gând de unitate. Să vă binecuvânteze Dumnezeu și să aveți grijă de toate”, cu acest îndemn i-a întâmpinat pe cei aproximativ 40 de tineri datorită cărora astăzi în Sibiu au răsunat cântece patriotice românești.

Marșul Centenarului a început pe 1 iulie la Alba-Iulia și se va încheia pe 1 septembrie la Chișinău. După 300 de km parcurși, la Sibiu au ajuns aproximativ 40 de persoane, înarmați cu tricolore, tobe și pancarte cu mesaje unioniste. „Teoretic, ar fi trebuit să fie obositor, să rămânem fără picioare, dar mai mult ne-am întărit în cauza noastră că vom face unirea. Ne-au ieșit foarte mulți oameni buni în față, cu suflet românesc, pe care nu-i mai găsim în agitația orașelor. Am trecut prin foarte multe sate și ne-am dat seama de justețea cauzei noastre, de dorința românilor pentru unire și vom merge mai departe. Pe 26 august vrem să trecem Prutul în dreptul Iașiului, la Ungheni, apoi pe 1 septembrie intrăm în Chișinău unde facem o manifestație mare în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Ultima manifestație pe care am făcut-o la Chișinău a umplut PMAN și ca rezultat am avut votul Parlamentului la 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara, la 27 martie. Acum ne dorim un vot în oglindă din partea Parlamentului de la Chișinău”, ne-a spus George Simion, liderul organizației „Acțiunea 2012”, unionist cunoscut pe ambele maluri ale Prutului.

basarabeni unire (1)

Coloana de tineri a intrat în Sibiu aproape de ora 14:00, îndreptându-se spre Catedrala Ortodoxă din Sibiu. Acolo au fost întâmpinați de preotul Constantin Necula. „Românii care au învățat la școala de Teologie n-au fost crescuți ca preoți ai unei părți ai României, ci ai României întregi. Ei n-au gândit niciodată altfel decât că sunt preoți ai României. Vreau să înțelegeți bine asta - n-a existat niciodată o Românie pe felii. Să fiți puternici voi de voi. Până la urmă va conta foarte mult ce veți spune la finalul marșului. Unirea e un moment, unitatea e un proces - să țineți minte. Nu există dincolo și dincoace de Prut. Este doar un Prut inutil deocamdată și ne rugăm Maicii Domnului să ne ajute”, le-a transmis preotul.

necula basarabeni unire(14)

necula (3)

Oamenii care au pornit pe jos spre Chișinău sunt întâmpinați, pe parcursul drumului, de obicei de autoritățile locale, care le pregătesc un loc de cazare și hrană. „La Copșa Mică primarul a aranjat să dorimim două nopți. Aici îi mulțumim Mitropoliei că ne-a găsit un loc de cazare într-un cămin. Tocmai m-a sunat de la Tălmaciu domnul primar. Nu știu cine sunt oamenii ăștia, decât că sunt buni români care rezonează la mesajul care ar trebui să fie central în țara noastră și care nu este din cauza certurilor și problemelor. Trebuie să ne vedem de o clasă politică bolnavă, în loc să ne vedem de Anul Centenarului”, a mai spus George Simion.

basarabeni unire (21)

Mâine de dimineață, aceștia se vor îndrepta spre Râmnicu Vâlcea, unde vor să ajungă sâmbăta, iar duminica - la Curtea de Argeș.

basarabeni unire (5)

Adrian Balica este din Chișinău și e cel mai în vârstă participant la marș. Are 73 de ani și vrea cu totdinadinsul să ajungă la Curtea de Argeș, pentru că nu a văzut orașul niciodată. Și în SIbiu se află pentru prima dată. Spune că nu a obosit. „Mai sunt încă rezerve, mai rezist. Vreau să ajung la Curtea de Argeș, pe urmă voi vedea. Cel mai interesant este alăturarea oamenilor proaspeți. Permanent suntem în mișcare, uniți, încercăm să fim disciplinați”, spune Balica.

basarabeni unire (15)

Întregul traseu pe care îl vor face participanții la Marșul Centenarului este de 1.300 de km și este constituit din 11 etape. Cei care vor să se alăture achită o taxă simbolică de 100 de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Traiasca Romania!

Acum 4 ani

Din pacate multi dintre cei care si-ar fi dorit din inima sa-i aplaude, la ora aceea erau la serviciu. Iar la functionarii sunt insuficient stabilite limitele libertatii de exprimare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus