Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
28°C

Tânărul sibian care oferă o bucată din adâncul oceanului

Tânărul sibian care oferă o bucată din adâncul oceanului

Cei care au văzut documentarele inedite ale exploratorului Jacques-Yves Cousteau despre adâncurile oceanelor au rămas nu numai impresionați, dar și cu gândul la lumea subacvatică. Astăzi, un tânăr din Mediaș este gata să aducă o parte a acestei lumi, creând acvarii din plexiglas pe care le poate decora cu orice specii de pești și corali. În prezent este în căutarea unui investitor pentru primul Aqua-Zoo pentru orașul Cluj-Napoca, acolo unde spune că e nevoie foarte mare de un asemenea loc de vizitat pentru tineri și nu numai.

Harald Binder a creat în urmă cu 7 ani o companie cu intenția de a-și duce pasiunea sa pentru acvaristică la un alt nivel. De fapt, pasiunea pentru acvarii o are de mic: la 10 ani a meșterit primul acvariu, la 12 ani l-a vândut pe primul, iar la 14 – a vândut primul acvariu în afara orașului. În anul 2011, când avea 17 ani a decis că e momentul să-și înregistreze o firmă.

e4cc87f3aa31ebe4a09fe18d074d382d-tanked-aquariums-custom-aquariums-361y5ghug3uoxlxioycmq2

În toată această perioadă a lucrat cu multă sticlă până când a decis să treacă pe plexiglas.

„Pasiunea o am de la fratele meu. El a pornit și am ajuns să am eu grijă de acvariile lui și pe urmă mi-am cumpărat și eu primul acvariu la 8 ani. Am vrut să încep să reproduc pești pe atunci”, își amintește amuzat Harald.
Apoi l-a fabricat pe al său. „În apartament. Din protecțiile de la măștile de sudură ale lui tata. Am tăiat, am făcut doar cioburi în toată casa. Atunci lucram cu sticlă, nu știam prea multe de plexiglas. M-am tăiat la greu”, adaugă tânărul.

De la acvaristică la IT și înapoi

După liceu s-a mutat la Sibiu. A lucrat în IT pentru mai multe firme, inclusiv pentru Microsoft, dar pasiunea pentru acvaristică nu l-a lăsat. Chiar și banii pe care îi câștiga în IT i-a cheltuit pentru aceasta. Recunoaște, la un moment dat, că poate prea mulți, însă nu regretă investiția.

„În IT nu mai lucrez de un an, mi-am dat demisia. Am lucrat 4 ani în IT, dar mă concentram mult prea puțin pe ceea ce-mi plăcea, pe acvaristică. Am crezut că dacă o să am bani, o să pot duce visul la un alt nivel. M-a ajutat, într-adevăr, am investit peste 25.000 de euro. S-ar putea spune că-s bani aruncați, dar am învățat, pentru că tutorialele de pe internet sunt departe de realitate. Am învățat și cheltuit mult ca să sudez plexiglasul și în momentul acesta sunt singurul din țară care poate face chestia asta”, spune fondatorul Acvamed – pentru că așa se numește compania pe care a înființat-o și pe care vrea s-o crească. „În momentul acesta mă ajută să supraviețuiesc”.
Ce fel de acvarii poate face Harald Binder

Tânărul spune că pune mare accent pe calitatea lucrului pe care îl face și insistă că nu-i place să lase clientul să aibă vreo grijă față de acvariul pe care și-l dorește. În general, clienții cărora se adresează sunt companiile mari – hotelurile, restaurantele, grădinile zoologice. Harald zice că poate confecționa orice tip de acvariu care poate fi personalizat după bunul plac al clientului, dar și care poate conține o tematică specifică, astfel încât rezultatul chiar să fie unul inedit. „Am avut recent o comandă de la o companie care se ocupă cu producerea ambalajelor pentru sucuri naturale. Le-am propus un proiect de acvariu care să aibă forma unei cutii de suc. Să fie cât mai personalizat, asta caut. Să fie pus logoul, numele încorporat în decor”, explică Binder.

acvariu cutie de suc

Tot el ne arată unul din acvariile cu care se mândrește. Se află chiar la el acasă. „Produsul perfect cam așa ar arăta: cu corali artificiali, decor complet, pești marini, sisteme moderne de filtrare și iluminare. Sistemul de filtrare pe care îl folosesc permite monitorizarea parametrilor apei 24 din 24 de pe telefon și întregul acvariu poate fi monitorizat de pe telefon. Se pot face acvarii super-smart, în funcție de bugetul clientului, bineînțeles, care să permită controlul acestuia de oriunde”.

acvariu

De unde aduce materia primă

Corali, pești colorați „și chiar rechini”. Toate sunt importate. De fapt, Harald precizează că 95% din materialele pentru fabricarea unui acvariu sunt din import. Plexiglasul este adus din Germania. Coralii și celelalte materiale – din SUA, iar peștii – din Indonezia.

Cât costă un acvariul și unde poate fi amplasat

Pentru clienții mari un acvariu poate fi considerat un element de marketing prețios. „Într-un hotel poate fi amplasat în principiu la recepție. Dacă se dorește, se poate pune și în camere exclusiviste. Sunt foarte faine acelea care se pot pune în mijloc, de tipul double bullnose. Ele nu au colțuri - în el se pot pune rechini, care nu pot fi puși în acvariu cu colțuri. Ei au nevoie să înoate non-stop. În restaurante - în sală. În cazul lor e chiar fain pentru că dacă un anumit restaurant are un specific, să zicem face burgeri, atunci se poate modela în decor un burger. Se poate replica orice tip de obiect, în principiu, cu materiale care să fie în regulă pentru pești”, explică Harald Binder.

În ceea ce privește costurile, fondatorul Acvamed spune că este greu de oferit un preț standard.

„Costurile sunt în funcție de client. Depinde mult de înălțime. Cu cât e mai mare, cu atât presiunea e mai mare. De exemplu, unul de 2 metri lungime, 70 cm lățime și 90 cm înălțime – care include tot, consultarea, proiectarea, manufacturarea, instalarea, peștii, apa – ar costa între 35.000 – 40.000 de euro pe tonă. E greu să se facă un preț standard. Poate fi și mai puțin de 35.000 pentru o tonă, dar cu mai puțini corali etc.”
Spune că cel mai scump reprezintă materialele decât munca în sine, mai ales că pune mare preț pe calitate. „Pentru acvariile din plexiglas ofer o garanție de 15 ani la care alții oferă 2 ani”. În acest context, fondatorul Acvamed adaugă că insistă asupra calității, chiar dacă în România nu se prea pune accentul pe aceasta.

nemo-36leisazj93cxnufu6htze

„Am observat că oamenii vor să-și construiască o casă mare, nu contează cum e făcută, mare să fie, dar nu pun preț pe calitate. Ei nu înțeleg prețul calității”.
Harald Binder precizează că Acvamed oferă și acvarii în leasing. „Asta înseamnă că omul nu trebuie să achiziționeze acvariul întreg, poate să-l facă la comandă customizat și să renunțe după câteva luni dacă nu-l mai dorește. Leasingul constă în plata pe câțiva ani a mentenanței, plus încă o rată a acvariului. După aceasta, tot ce mai trebuie să plătească e mentenanța”.

Prețul mentenanței variază între 0,6 și 0,8 euro pe litru pe lună. „Dar e customizat. Include 1-2 vizite lunare, la început oricum îs patru până la maturizarea acvariului, și monitorizarea lui în permanență. Calculul se face în funcție de sistemul de filtrare pe care îl are acvariul”.

În general, fabricarea unui acvariu poate dura până la 6 luni.

Drumul spre o afacere de succes

harald binder

Harald Binder spune că în acest moment nu poate considera Acvamed ca pe o afacere. „E mai mult o pasiune pe care am păstrat-o din copilărie și pe care vreau s-o duc la un alt nivel. Și asta îmi doresc – să pot să-i ofer omului un acces în orice zi la o ruptură, să-i zic așa, din adâncul oceanului. Asta e ceea ce-mi doresc. Pentru că eu cred în chestia asta: știu cât ajută și sunt și studii pe tema aceasta. De aceea, se pun acvarii în cabinete medicale. Relaxează mult mintea. Sunt convins că poate să aducă beneficii mari locului unde sunt amplasate: coloritul, peștii, mai ales copiii sunt impresionați. Cred că aduce un beneficiu și locației: oamenii își fac poze, le pun pe rețelele de socializare. Practic, orice afacere care apelează la asta se promovează singură”, crede tânărul. „Chiar acum sunt în căutarea unui investitor pentru a construi primul Aqua-Zoo pentru orașul Cluj-Napoca, acolo unde este nevoie foarte mare de un asemenea loc de vizitat pentru tineri și nu numai”, adaugă el.

Harald Binder are o sugestie pentru cei care vor să-și cumpere un acvariu: să pună mare preț pe sistemul de filtrare și iluminare. „Multă lume nu înțelege acest lucru. Vor un acvariu mare, să-și pună peștii acolo, dar apoi încep problemele”.

Vizualizari: 3246

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus