Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cel mai important eveniment din istoria Sibiului. Guvernul dă primele zece milioane de lei, din 16 cerute

Cel mai important eveniment din istoria Sibiului. Guvernul dă primele zece milioane de lei, din 16 cerute

Din cele mai bine de 40 de milioane de lei solicitate, până acum, drept sprijin pentru pregătirea Summit-ului UE ce va fi organizat la Sibiu, autoritățile centrale au pregătit un proiect de hotărâre prin care să aloce zece milioane de lei. Pentru sistemul de supraveghere video estimat a costa mai bine de 16 milioane de lei.

16,1 milioane de lei a solicitat Primăria municipiului Sibiu de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) pentru a acoperi cheltuielile cu implementarea unui sistem de supraveghere video la nivelul orașuluii. Banii au fost solicitați prin intermediul Instituției Prefectului și a Consiliului Județean, iar MDRAP a publicat în cursul zilei de vineri un proiect de hotărâre de guvern referitor la această solicitare. Potrivit acestui proiect supus dezbaterii publice pentru o perioadă de zece zile, din cele mai bine de 16 milioane de lei solicitate de administrația locală, Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă poate aloca doar zece milioane. “Întrucât sistemul de supraveghere video are rolul de a proteja securitatea șefilor de stat din Uniunea Europeană, cu ocazia reuniunii de la Sibiu, Instituția Prefectului – Județul Sibiu și Consiliul Județean Sibiu au solicitat alocarea sumelor necesare, în valoare de 16.108.922 lei, fiind esențial pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea unor incidente de securitate sau de altă natură, în zonele de desfășurare a activităților oficiale ale Summit-ului U.E. Având în vedere disponibilitățile limitate ale Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, s-a luat decizia alocării sumei de 10.000.000 lei pentru finanțarea investiției «Sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu, județul Sibiu»“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern publicată de MDRAP.

Proiectarea sistemului de supraveghere cu peste 100 de camere video, centre de comandă performante și sisteme complementare sofisticate a fost realizată din bugetul orașului Sibiu. Un astfel de sistem este considerat imperios necesar de către entitățile române responsabile de asigurarea ordinii și securității. “Acest sistem reprezintă o soluție tehnică necesară pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea unor incidente de Securitate sau de altă natură, în zonele de desfășurare a activităților oficiale. Totodată, Serviciul de Protecție și Pază, în special, și Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Inspectoratul de Poliție al Municipiului Sibiu, în subsidiar, susțin necesitatea realizării acestui sistem integrat de supraveghere video, considerând că ar deține o pondere semnificativă în ansamblul măsurilor integrate privind asigurarea securității liderilor europeni prezenți la reuniunea din data de 9 mai 2019. De asemenea, necesitatea realizării sistemului integrat de supraveghere video în municipiul Sibiu a fost comunicată și agreată de Ministerul Afacerilor Externe, entitate desemnată cu gestionarea pregătirilor pentru preluarea președinției Consiliului U.E. de către țara noastră“, se mai arată în nota de fundamentare amintită.

Eveniment de importanță majoră la nivel european

În mod clar cel mai important eveniment internațional organizat vreodată la Sibiu (vin 36 de delegații oficiale 27 de președinți sau șefi de guverne, 400 de invitați de rang înalt, aproape 1.000 de jurnaliști), Summit-ul european programat pentru ziua de 9 mai 2019 este unul considerat “cu greutate“ inclusiv la nivelul Uniunii Europene. În plus, primele șase luni ale anului viitor, România va exercita și pregătirea Consiliului Uniunii Europene. “Organizarea Summit-ului va avea loc la Sibiu, iar reuniunea capătă o mare importanţă pentru politica europeană şi totodată o puternică însemnătate simbolică, încercând să răspundă întrebărilor profunde ale continentului şi dorind, din acest motiv, să reprezinte o întâlnire de căpătâi pentru ce va însemna parcursul Uniunii Europene şi al Europei pentru mai multe generaţii de acum încolo“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre amintit.

Pentru pregătirile necesare în vederea organizării acestui eveniment, în afară de Primăria Sibiu au mai solicitat sprijin din fonduri guvernamentale și Aeroportul Sibiu, dar și Spitalul județean.

Citește mai multe despre sistemul de supraveghere video aici: Peste 100 de camere video instalate în Sibiu vor memora automat numerele mașinilor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Pepe

Acum 5 ani

O vrem pe Veorica sa coordoneze pe tante primar si pe duoamna perfect.
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Pai de unde sa dea? De la gura asistatilor???? ...sau sa taie din salariile parlamentarilor??? no
Raspunde

Kokos

Acum 5 ani

Pai da , doar 10 milioane din 16 , ca restul banilor s-au dus pe pomeni și asistați.
Raspunde

Vecina

Acum 5 ani

Bine ca au dat si banii ăștia ca la cita ura fac sibienii poate nunprimeati nimic
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Am o nelamurire: sistemul video prezentat de TS(http://www.turnulsfatului.ro/2018/04/12/peste-100-de-camere-video-instalate-sibiu-vor-memora-automat-numerele-masinilor/) are legatura cu traficul sibian de zi cu zi sau cu summit-ul?Nu cumva vom beneficia de doua sisteme,unul ''al nost' '' definitiv si unul ''al lor'' temporar,pe durata summit-ului?Cel mai important eveniment din istoria Sibiului?Serios?1232,1350,1494 si preferatul meu 1717.Ar mai fi,dupa virgula(glumesc-nu-mi omoriti magarul!):1782,1861, 1928 si 2007.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

23 August 2013 va ramine o data de referinta in istoria Sibiului:Dubla,simultana si concomitenta ungere cu mir,sau cu ulei de motor 10W40-istoricii inca n-au dat la pace, a Majestatilor lor Daniel si Dorin Cioaba.Asta eveniment istoric !De scris cu litere de cupru sau fer in Cartea Orasului !Nici macar un concert Led Zepp( chiar cu ala micu' al lui Bonham intr-o zi buna!) nu poate umbri aceasta bronzata zi din istoria Sighiului.
Raspunde

Niko Leta

Acum 5 ani

Womenpower la Sighi - haha ha :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus